Sport

Grupa A, Lyon

Ziarul de Vrancea
20 iun 2016 1019 vizualizări
Romania, ruşinea fotbalului european

tricolorii au pierdut cu 0-1 (0-1) meciul cu Albania * Echipa Romaniei a arătat lamentabil şi a primit gol pe o gafă de portar * 

Romania: 12. Tătăruşanu – 22. Săpunaru, 6. Chiricheş, 21. Dr. Grigore, 2. Măţel – 5. Hoban, 18. Prepeliţă (’46 – 17. Sanmărtean) – 20. Ad. Popa (’68 – 14. Andone), 10. Stanciu, 19. B. Stancu - 9. Alibec (’56 – 11. Torje). Antrenor: Anghel Iordănescu.

Albania: 1. Berisha – 4. Hysaj, 18. Ajeti, 15. Mavraj, 7. Agolli – 2. Lila, 22. Abrashi, 8. Basha (’83 – 5. Cana), 9. Memushaj, 3. Lenjani (’77 – 21. Roshi) – 10. Sadiku (’58 – 19. Balaj). Antrenor: Giovanni De Biasi.

Cartonaşe galbene: Măţel (’54), Săpunaru (’85), Torje (‘90^3) / Basha (‘6), Memushaj (’85), Hysaj (‘90^4).

Arbitru: Petr  Kralovec (Cehia).

 

0-1, min. 43: Mermushaj preia nejenat de nimeni după o aruncare de la margine de pe dreapta, centrează de langă Măţel, la bara a doua, Tătăruşanu iese greşit, Sadiku înscrie cu o lovitură de cap din colţul careului mic.

 

Mult prea pretenţios numit “meciul unei generaţii”, partida de duminică a arătat, dacă mai era nevoie, care este poziţia noastră pe harta fotbalistică a Europei. Cu un tehnician depăşit, care a confirmat că doar generaţia de excepţie pe care a avut-o în mană acum circa două decenii l-a făcut antrenor mare, performanţele sale de după plecarea din ’98 de la carma naţionalei fiind aproape nule, cu un lot extrem de modest, etichetat corect de Sorin Carţu drept cel mai slab din 1970 încoace, Romania a fost învinsă de Albania şi a plecat din Franţa pe uşa din dos, unde e limpede că a ajuns doar pentru că porţile de acces au fost lărgite pentru 24 de echipe.

În ciuda formulei ciudate de start, cu păstrarea lui Prepeliţă (extrem de modest cu Elveţia) ca titular şi cu trimiterea lui Măţel pe flancul opus “calificării” sale, startul a fost bun. În primele 17 minute, Romania a şutat de cinci ori, de două ori – periculos, prin Stancu (‘8) şi Alibec (’14). Albanezii, care au jucat de parcă ei aveau şanse mai mari de calificare, determinarea ieşită din tipare traducandu-se şi prin cateva tamponări dure ale lui Hoban şi Săpunaru, s-au trezit însă la jumătatea primului act şi, profitand de organizarea defensivă precară a noastră, au replicat dur: Lenjani (’23) a ratat incredibil, cu poarta goală, de la 7 metri, Memushaj (’35) a şutat în portar, din unghi, iar Basha (’36), singur, la 11 metri, a trimis “peste”. Drept urmare, golul căzut apoi a părut firesc, chiar dacă merite mai mari decat Memushaj le are singurul jucător roman care joacă la o echipă din vest (celălalt, Chiricheş, e rezervă), Tătăruşanu, aspect care spune multe despre nivelul unei echipe formate din fotbalişti ale căror destinaţii profesionale externe de bază sunt aceleaşi cu ale turiştilor noştri, Bulgaria şi Turcia...

Odihna nu i-a trezit pe romani. Din contră! Cu un mijloc în care Popa şi Torje au confirmat că sunt doar de nivelul Ligii I, cu Stanciu şi Stancu, care au pasat mai mult la adversari decat la coechipieri, demonstrand că nu au cum să joace la echipe ceva mai sonore, cu un Sanmărtean generator mai mult de cromatică decat de eficienţă şi pierzandu-l repede pe Alibec, care s-a accidentat, Romania nu a trimis niciun şut pe poartă în repriza a doua!!! Iar în singurele momente în care puteam reintra în joc, iconiţele lui Tata Puiu nu au avut puterea de altă dată: arbitrul a semnalizat aiurea un ofsaid în minutul 72, la o acţiune în care golul era o simplă formalitate, iar Andone a trăznit bara transversală după patru minute.

A rămas astfel un 0-1 dureros, usturimea fiind generată nu doar de rezultat, ci şi de modul în care s-au comportat tricolorii, depăşiţi nu doar la capitolul tehnico-tactic ori

al preciziei (în ciuda posesiei superioare a noastre, 59% şi a numărului mai mare al şuturilor, 16, faţă de 13, albanezii au caştigat la încercări cadrate, 5-3, ca şi la cornere, 5-2) ci şi la cel al atitudinii ori fizic, albanezii alergand cu trei kilometri mai mult. 

Romania încheie astfel grupa pe ultimul loc, regresul faţă de acum opt ani, cand ne-am situat pe locul III într-o grupă cu Olanda, Italia şi Franţa, la un turneu final cu 16 echipe, ca să nu mai vorbim de 1972, 1984 şi 2000, cand am fost în primele opt echipe ale Europei, fiind mai mult decat evident. (Ovidiu MINEA)

 

 

Grupa A, Lille

Elveţia – Franţa 0-0. Echipele s-au mulţumit cu remiza doar în final

Fără a folosi prea multe rezerve, cum se aştepta, echipa Franţei a dominat o mare parte a partidei, avand mai multe ocazii decat elveţienii, între care şi două bare. “Cantonarii” au forţat în special în prima repriză, victoria şi locul I în grupă, însă spre finalul meciului, ambele echipe s-au mulţumit cu remiza şi calificarea. 

Elveţia: 1. Sommer – 2. Lichsteiner, 22. Schär, 20. Djourou, 13. Rodriguez – 11. Behrami, 10. G.Xhaka – 23. Shaqiri (’79  - 16. Fernandes), 15. Dzemaili, 18. Mehmedi (’86 – 6. Lang) – 7. Embolo (’74 – 9.Seferovic). Selecţioner: Vladimir Petkovic.

Franţa: 16. Mandanda – 19. Sagna, 4. Rami, 21. Koscielny, 3. Evra -18. Sissoko, 6. Cabaye, 15. Pogba – 20. Coman (’63 – 8. Payet), 10. Gignac, 7. Griezmann (’77 – 14. Matuidi) . Selecţioner: Didier Deschamps. 

Arbitru: Damir Skovina (Slovenia)

Cartonaşe galbene: Rami, Koscielny

Clasamentul grupei A: 1. Franţa – 7 p (4-1); 2. Elveţia – 4 p (2-1); 3. Albania – 3 p (1-3); 4. Romania – 1 p (2-4). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.