Sport

Pe ăştia îi batem?

Ziarul de Vrancea
17 iun 2016 1409 vizualizări
Astăzi, de la ora 22:00, se dispută pe stadionul din Lyon, partida Romania - Albania din grupa A a Campionatului European de fotbal * Victoria este absolut necesară pentru calificarea tricolorilor

Acum vreo zece ani am fi zambit ironic dacă am fi aflat că va veni o zi cand calificarea Romaniei într-o fază superioară la un turneu final depinde de rezultatul unui meci cu Albania. Şi totuşi, este adevărat fiindcă naţionala albaneză a făcut progrese uriaşe în ultima vreme, sub conducerea unui antrenor italian lipsit de palmares, Gianni de Biasi. Albania se află la primul său turneu final şi a cules elogii după primele două jocuri, deşi a pierdut în faţa Elveţiei (0-1, după ce căpitanul albanez, Lorik Cana, a fost eliminat) şi Franţei (0-2, două goluri în minutele 90 şi 90^6). Acum calificarea Romaniei depinde esenţial de victoria în faţa Albaniei, celălalt meci al grupei, Elveţia – Franţei, fiind important pentru poziţionarea tricolorilor în grupă. Pe scurt, o victorie în faţa “shkipetarilor”, de preferinţă la un scor cat mai mare, aduce în mare proporţie calificarea tricolorilor în optimi, cel mai probabil de pe poziţia a III-a şi ne poate duce pe locul II, dacă Franţa învinge Elveţia. 

Palmaresul întalnirilor dintre Romania şi Albania cuprinde 15 partide, majoritatea amicale: Romania a caştigat de 10 ori, trei meciuri s-au încheiat la egalitate şi două cu victoria albanezilor, ambele cu mulţi ani în urmă: 0-1 în 1946, în cadrul unei Balcaniade desfăşurate la Tirana şi 0-1 chiar la Bucureşti, tot în cadrul unei competiţii regionale (Jocurile Balcanice şi ale Europei Centrale), cand echipa Romaniei conţinea nouă dintre jucători de la faimoasa IT Arad şi antrenor era Petre Steinbach. În grupe de calificare, am fost “tovarăşi de suferinţă” de trei ori la Euro şi odată la Mondiale, ultimele rezultate provocandu-ne amintiri neplăcute: de două ori 1-1 în preliminariile Euro 2012. Palmaresul general romano-albanez este 15-10-3-2 37-8, deci o superioritate netă a jucătorilor romani.

 

Cu toată ascensiunea din ultima vreme a fotbalului albanez, nu credem că tricolorii nu sunt în stare să caştige în meciul de maine. Dacă cei care cantă prohodul fotbalului romanesc spun că jocul reuşit de tricolori în partida de deschidere se datorează şi evoluţiei palide a Franţei, trebuie să 

 că rezistenţa deosebită a Albaniei din meciul al doilea se datorează unei evoluţii şi mai slabe a celor îmbrăcaţi în “bleu”. Mai trebuie precizat că şansele Albaniei de calificare sunt mai reduse, deoarece nu pot acumula decat trei puncte, iar golaverajul este destul de slab. Totuşi, echipa albaneză, aflată la prima calificare la un turneu final, şi-ar dori foarte mult să înscrie, dacă nu să şi caştige un meci la acest turneu istoric.

 

În privinţa tricolorilor, Anghel Iordănescu nu a anunţat încă formaţia probabilă pentru duminică. Este posibil ca Stanciu să revină în primul “11” după ce Iordănescu şi Moldovan au hotărat să-l ţină pe margine în meciul cu Elveţia. Este posibil să intre şi Sanmărtean, iar în avanposturi, Alibec şi Andone se luptă pentru postul de titular. La albanezi va lipsi mijlocaşul Kace, suspendat.

 

 

Formaţiile probabile

Romania: 12. Tătăruşanu – 22. Săpunaru, 6. Chiricheş, 21. Grigore, 16. Filip – 18. Prepeliţă, 5. Hoban – 11. Torje, 10. Stanciu, 10. Stancu – 14. Andone. Selecţioner: Anghel Iordănescu.

Albania: 1. Berisha – 4. Hishaj, 5. Cana, 15. Avraj, 7. Agolli – 21. Roshi, 14. T.Xhaka, 9. Memushaj – 3. Lenjani, 10. Sadiku. Selecţioner: Gianni de Biasi. 

Arbitru: Pavel Kralovec (Cehia)

 

 

CAS

Un meci pentru liniştea noastră

 

* Elveţia – Franţa (grupa A, ora 22:00, Lille)

Franţa a devenit prima echipă calificată în optimile de finală ale Euro 2016 dar pană acum şi-a dezamăgit suporterii. După multe păreri competente, Elveţia a lăsat o impresie mai bună decat “cocoşii” , însă calificarea lor  de pe locul II stă în suspans, din cauza egalului contra Romaniei. Un singur punct în faţa Franţei ar asigura poziţia secundă pentru “cantonari”, ceea ce ar însemna un meci în optimi cu Polonia, în locul unui adversar ca Anglia sau Germania. Problema pare a se complica prin faptul că, aproape sigur, antrenorul francez Didier Deschamps, va folosi mulţi jucători de rezervă. În primul rand, aceasta este o tactică obişnuită a echipelor deja calificate după două jocuri, antrenorii dorind să-şi rodeze mai mulţi jucători, sau să-şi odihnească unii titulari. În plus, pentru selecţionerul francez, partida cu Elveţia poate fi un camp de experienţă, pentru că formulele folosite pană acum de Deschamps n-au convins. Nu credem că această tactică ar putea fi un avantaj pentru Elveţia, de multe ori, rezervele au manifestat multă ambiţie şi au caştigat. (Exemple: Franţa – Danemarca 2-1 CM 1994, Olanda – Franţa 3-2 în 2000 sau Olanda – Romania 2-0 în 2008).

 

Elveţia: 1. Sommer – 2. Lichsteiner, 5. von Bergen, 20. Djourou, 13. Rodriguez – 11. Behrami, 10. G.Xhaka – 23. Shaqiri, 15. Dzemaili, 18. Mehmedi – 7. Embolo. Selecţioner: Vladimir Petkovic.

Franţa: 16. Mandanda – 2. Jallet, 4. Rami, 17. Digne, 22. Umtiti – 12. Schniederlin, 6. Cabaye – 18. Sissoko, 15. Pogba, 8. Payet – 10. Gignac. Selecţioner: Didier Deschamps. 

Arbitru: Damir Skovina (Slovenia)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.