Sport

Al unsprezecelea trofeu

Ziarul de Vrancea
29 mai 2016 739 vizualizări
Real Madrid - Atletico Madrid 1-1 (1-0, 1-1), 5-3 după lovituri de departajare

Real: Navas – Carvajal (’52 – Danilo), Ramos, Pepe, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos (’72 – Isco) – Bale, Benzema (’77 – Lucas), Cr. Ronaldo. Antrenor: Zinédine Zidane.
Atletico: Oblak – Juanfran, Savic, Godin, Filipe Luiz (‘106 – Hernandez) – Niguez, Gabi, Fernandez (’46 – Carrasco), Koke (‘116 – Partey) – Torres, Griezmann. Antrenor: Diego Simeone. 
Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia).
Cartonaşe galbene: Carvajal, Navas, Casemiro, Ramos, Danilo, Pepe / Torres, Gabi

1-0, min. 15: centrare venită de pe stanga de la Kroos, din lovitură liberă prelungire cu capul a lui Bale, mai mulţi jucători vin spre minge, dar cel care o împinge în poartă este Sergio Ramos.
1-1, min. 80: centrare perfectă Juanfran, lansat de Gabi, ţaşneşte Carrasco şi egalează.

Acum doi ani, în finala disputată la Lisabona, Atletico a deschis scorul în faţa Realului, iar Sergio Ramos a adus o egalare disperată care a trimis meciul în prelungiri. A fost 4-1 pentru Real, încununarea fiind semnată de Cristiano Ronaldo dintr-o lovitură de pedeapsă. Sambătă, pe legendarul “San Siro”, căpitanul “merengues”, acelaşi Ramos a deschis scorul pentru Real, Atletico a obţinut o binemeritată egalare, dar s-a ajuns pană la lovituri de departajare, iar şutul care a adus pentru a 11-a oară trofeul pe “Santiago Bernabeu” a aparţinut aceluiaşi Ronaldo, care poate caştiga prin această “decizie” chiar “Balonul de Aur”, deşi – la fel ca la Lisabona – a fost extrem de discret pe parcursul partidei.
Suporterii “plăpumarilor”, atat cei veritabili, cat şi cei conjuncturali, “via Barcelona”, sunt tentaţi să considere victoria Realului drept “norocoasă”, sau – mai rău – “viciată”. “Norocoasă” prin cele două şuturi trimise în bară de la punctul cu var de Griezmann (min. 46) şi Juanfran, la lovituri de departajare. “Viciată” fiindcă se acuză că golul marcat în min. 15 de Ramos ar fi din ofsaid. Şi după cateva reluări s-a văzut că aşa a fost, însă e greu să-i cerem lui Clattenburg să vadă cu ochiul liber ceea ce noi analizăm cu încetinitorul şi grafici sagitale. Pe de alta parte, acelaşi Clattenburg a acordat foarte uşurel lovitura de pedeapsă din startul părţii secunde, cand Pepe l-a împins în careu pe vulpoiul Torres, iar Fernando a ştiut foarte bine să cadă. Că a fost decizie luată în compensaţie, numai bunul Mark poate să ştie. Însă statisticile nu arată o dominare serioasă a vreunei echipe: cu excepţia posesiei, celelalte cifre obişnuite (şuturi, ocazii, cornere) sunt uşor favorabile Realului, iar portarul Oblak a fost de cel puţin trei ori, înger păzitor al echipei lui Simeone, în faţa lui Casemiro, Benzema sau Ronaldo. Perioadele de dominare au fost sensibil egale ceea ce conduce la ideea că oricare dintre cele două echipe ar fi meritat victoria.
Dar dacă există vreun norocos printre protagoniştii acestei finale este antrenorul echipei Real, Zinédine Zidane, care a amintit multora de primele experienţe antrenoriale la naţionala Romaniei ale lui Gică Hagi. Zidane are meritul de a fi cimentat grupul greu de unit al Realului, însă în repriza a doua, pe fondul unei dominări accentuate a elevilor săi după ce Atletico a simţit şocul ratării loviturii de pedeapsă, s-a grăbit să schimbe jucători importanţi, precum Benzema şi Kroos, fiind prea sigur de victorie. Cum a fost schimbat şi Carvales, intrarea în prelungiri cu toate modificările făcute era să-l coste pe “Zizou”, deoarece era cat pe ce ca Bale să nu poate continua jocul cand mai erau destule minute.
La lovituri de departajare, portarul Oblak n-a mai fost eroul din timpul regulamentar, nici corespondentul său Navas n-a fost mai presus, astfel încat la penultima serie, coautorul golului egalizator, Juanfran, a ţintit bara laterală. Şi apoi, a venit prăjitura pentru Cristiano, pe care faimosul CR 7 n-avea cum s-o rateze. Au transformat Lucas Vazquez, Marcelo, Bale, Ramos, Cr. Ronaldo (Real) Griezmann, Gabi, Niguez (Atletico) şi Realul cucereşte al 11-lea trofeu suprem în fotbalul european de club.


Ce spun antrenorii
Zinédine Zidane (Real): "Din punct de vedere fizic, am suferit puţin, dar este normal. Din punct de vedere mental, este o presiune uriaşă pe care trebuie să o gestionezi. În cele din urmă, într-o finală trebuie să lupţi şi asta am făcut. Cand caştigi un trofeul atat de important precum Liga Campionilor, înseamnă enorm - pentru jucători şi pentru staff-ul tehnic. Am visat la acest moment, am fost destul de încrezător.  Cristiano Ronaldo nu a fost accidentat. A fost acolo, la fel ca oricare al jucător al nostru şi ne-a dăruit victoria în final. Este OK, a fost foarte combativ, a alergat foarte mult, şi-a ajutat coechipierii mereu. Am vorbit puţin în legătură cu momentul cand va executa el lovitura de departajare, asta a fost istoria".
Diego Simeone (Atletico): "Un astfel de meci te îmbătraneşte cu caţiva ani. Mai întai, felicitări pentru Real Madrid - încă o dată ne-au fost superiori, de această dată la loviturile de departajare. Nimeni nu ţine minte echipa care a pierdut o finală - să ratezi două şanse de a caştiga trofeul este un eşec major. Echipa care caştigă e mereu cea mai bună - Real Madrid a fost superioară pentru că a caştigat trofeul. Am avut şansă să devenim campioni, dar nu am profitat de ea. Trebuie să muncim din greu în continuare. Să bifezi două finale de Liga Campionilor în trei ani este o mare realizare pentru un club precum Atletico Madrid, dar eu nu pot fi mulţumit cu ce am reuşit”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.