Sport

Renaşte filonul Deltei?

Ziarul de Vrancea
19 mai 2016 476 vizualizări
Canoistul tulcean Leonid Carp s-a calificat la Jocurile Olimpice la simplu şi la dublu împreună cu Ştefan Strat

Tanărul canoist Leonid Carp a obţinut într-o singură zi două calificări la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în cadrul Regatei de la Duisburg. În cursul dimineţii, Carp a caştigat proba de canoe simplu 1.000 m, cu timpul de 3:58, 28,   locul secund revenindu-i bulgarului Carlo Tacchici, cu timpul de 3:59.49. Pe poziţia a treia s-a clasat tot un bulgar, Anghel Kodinov (4:01.69). Carp a obţinut astfel, la doar 19 ani, calificarea la prima ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră. Apoi, împreună cu Ştefan Andrei Strat, a cucerit victoria şi în proba de C2 1000 m, cu 3:37,78. Cei doi canoişti legitimaţi la Steaua au scos din cursa pe medaliile olimpice chiar pe deţinătorii titlului de la Londra, germanii Peter Kretschmer şi Michael Müller. Astfel încat Romania va fi reprezentată la Rio de Janeiro în proba de dublu, chiar dacă cuplul de patru ori campion mondial, Liviu Dumitrescu / Victor Mihalachi. MTS şi COSR  au făcut presiuni asupra lui Mihalachi să participe la calificările preolimpice în echipă cu Carp, însă sportivul originar din Basarabia nu a vrut să aibă un alt partener de barcă în afară de Dumitrescu. În cele din urmă, Federaţia Romană de Kaiak Canoe a mers pe mana echipajului Carp / Strat şi nu a greşit. Interesant este faptul că prin apariţia acestor sportivi, se reface filonul lipovenesc din Delta Dunării în canoea romanească, filon care a dominat odinioară sporturile cu pagaia şi padela pe plan mondial. Nu întamplător, cel mai prolific campion al canoei din Romania, Ivan Patzaichin, provenit din aceeaşi zonă, îl consideră urmaşul său. Revenind la Carp, Leonid este triplu campion european de tineret (U23) la C1, C2 (cu Strat) şi C4 1000 m (cu Mihai Roşu, Constantin Dîba şi Strat).
La Duisburg, caiacistele Irina Lauric (K1-500 m) şi Iuliana Ţăran (K1 – 200 m) au ratat calificarea la Olimpiadă, Romania mai fiind prezentă cu echipajele de K4 – 1000 m masculin şi K2-500 m feminin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.