Sport

Visul trăgătorilor focşăneni: Să fie campioni, la fel ca Alin!

Dan Chiriac
28 apr 2016 3022 vizualizări
Zece copiii se antrenează la Poligonul de tir de pe strada Mărăşeşti în speranţa că într-o zi vor ajunge să fie campioni olimpici u cei mai mulţi ajung la Tir după ce participă la o selecţie cu puşca electronică u poligonul din Focşani nu este pregătit să organizeze competiţii naţionale sau internaţionale u "am vrea şi noi o centrală pe gaz. Acum ne încălzim iarna cu lemne”, este una dintre dorinţele celor care îi antrenează pe copii

Secţia de tir de la CS Unirea Focşani – CSM Focşani 2007 produce în continuare campioni. Chiar dacă tirul nu este un sport uşor, copiii muncesc din plin alături de antrenorii Adrian Alaci şi Aurel Giurgea pentru a ajunge CAMPIONI! Este visul oricărui copil care munceşte zilnic mai bine de o oră, în locul unde se pregăteşte în continuare campionul olimpic de la Londra, Alin Moldoveanu. Din păcate, condiţiile de pregătire nu sunt dintre cele mai bune. Iar visul antrenorilor de a organiza etape de campionat naţional nu se poate îndeplini pentru că poligonul din Focşani nu are un număr sufiecient de culoare de tragere. Antrenorul Adrian Alaci spune că atragerea copiilor spre acest sport nu este deloc uşoară. “Nu există o posibilitatea de a atrage copiii la tir. Este un sport dificil, greu, nu au nicio motivaţie. Nu se mai dau premieri, indemnizaţii. Ce să facă copiii? Să vină să stea două ore cu puşca în mână. Şcoala îi «omoară», cei talentaţi nu sunt lăsaţi de la şcoală să vină la tir. Avem bani puţini. Pentru performanţă avem nevoie de o puşcă bună, o alică bună. Dacă nu se grupează nu poţi face prformanţă. Noi folosim ca alică, ce prindem. Nu putem testa muniţiape ţeavă. Am avea nevoie de 8-10 serii de muniţie pentru a grupa”, ne-a spus tehnicianul Adrian Alaci.

Puşca electronică îi atrage pe copii

Într-o perioadă în care calculatorul acaparează viaţa tinerilor, selecţia la tir se face tot cu o descoperire de ultimă generaţie. Puşca electronică este folosită la selecţiile în şcolile din Focşani. “Colegul meu Aurel Giurgea merge cu puşca electronică prin şcoli. Reuşim să convingem copii să vină la Tir. Nu avem mulţi în acest moment, sunt 10. Avem rezultate pentru că se munceşte. Suntem atenţi la fiecare copil, stăm toată ziua cu gura pe ei. Din păcate nu vin antrenorii tineri, stau eu la 73 de ani, să lucrez cu ei. Este  complicat şi cei care conduc nu-i interesează de noi decât când văd că un copil are rezultate. Situaţia din păcate este asemănătoare în toată ţara, e o boală coelctivă”, mai spune Adrian Alaci.

“Trebuie să înţeleagă că tirul este serviciul lui!”

Copiii se pregătesc pentru a ajunge pe urmele campionului Alin Moldoveanu. Toţi visează să ajungă campioni şi să urce pe podiumul marilor competiţii de profil. Lucian Puţaru este junior trei şi este cel mai bun la categoria sa de vârstă. “Chiar dacă sunt mai mic, sunt medaliat cu argint la juniori 1, adică la o categorie cu patru ani mai mare ca vârstă. Sunt elev la Şcoala 2 şi, când a venit domnul Giurgea cu puşca electronică, am fost atras din primul moment. M-a încântat în primul rând şi performanţa lui Alin Moldoveanu. Încerc să îmbin cât mai bine Şcoala cu Tirul. Sportului îi aloc cam o oră şi jumătate în fiecare zi. Visez să ajung mare campion”, ne-a spus Lucian Puţaru. Acesta a aflat de la antrenorul său că are nevoie de patru ore de antrenament în fiecare zi dacă vrea să ajungă campion olimpic. “Atunci trebuie să înţeleagă că tirul este serviciul lui!”, a transmis Alaci.

Cine vine din urmă?

Alexandra Bivolaru, o adolescentă ce a lăsat handbalul pentru tir

Hassan Mansur, Răzvan Condrea, Ştefan Magadan sunt doar câteva nume dintre cei care au confirmat în concursurile la care au luat parte. Medaliile au început să vină pentru sportivii focşăneni. Printre aceştia se află şi o adolescentă de 14 ani. Alexandra Bivolaru crede că a ales sportul ideal, în cele din urmă. “Am făcut mai întâi handbal, la Şcoala 5. Apoi am participat la simualrea cu puşca electronică. Acum fac în fiecare zi aproape două ore de antrenament. Dacă e să compar, e clar, tirul e un sport mult mai greu, e nevoie de mai multă concentrare, de linişte interioară. Dar sper să ajung să am rezultate deosebite, mai ales că am deja o medalie la naţionale”, ne-a spus Alexandra Bivolaru.

"Am vrut să vin la Tir, dar nu am găsit poligonul"

Răzvan Condrea este începător la juniori III. Recunoaşte că a avenit al poligon după ce l-a văzut la televizor pe Alin Moldoveanu. Deşi nu a ajuns încă la concursuri oficiale, se antrenează zilnic pentru visul suprem: să-i urmeze lui Alin Moldoveanu. “Este un sport dificil. Mă antrenez în fiecare dimineaţă şi sper să obţin primele medalii. Apoi, visul oricăuri sportiv este să fie campion”, ne-a spus Răzvan Condrea. Ştefan Magadan a ajuns târziu la poligon, deşi îşi dorise să facă acest sport. “Am participat iniţial la un simplu concurs cu arma cu lasser. Am vrut să vin la Tir, dar nu am găsit poligonul. După un an, un prieten mi-a zis unde este situat. Am deja medalii de argint la naţionale şi sper să ajung cât mai departe”, visează Ştefan cu ochii deschişi.

Ce condiţii sunt la poligon?

Condiţiile de pregătire nu sunt deosebite la poligonul de pe strada Mărăşeşti  din Focşani. Totuşi, cei doi antrenori vor să facă alte condiţii de pregătire în interiorul bazei sportive. “Vrem să mărim poligonul. Am vrut să-l facem pentru competiţii oficiale, campionate naţionale sau întâlniri internaţionale. Din păcate, nu vrea nimeni să se angreneze la aşa ceva. Nu-i interesează, toată lumea stă aşa. Vom încerca să lăţim noi poligonul. Avem cinci culoare de tragere, vrem să facem încă cinci. De asemenea, am vrea şi noi o centrală pe gaz. Acum ne încălzim iarna cu lemne”, ne-a mai spus antrenorul Adrian Alaci. Alin Moldoveanu continuă să se pregătească în Poligonul din Focşani, chiar dacă are legitimare la alte cluburi din ţară: Dinamo – Poli Tehnoton Iaşi. Cel care l-a descoperit şi l-a antrenat ani de zile nu a dorit să comenteze pe marginea ratării calificăriii la JocurileOlimpice. “Nu mai sunt antrenorul său! Poate şi vârsta are un rol”, a spus Alaci, care îi pregăteşte pe copiii care vin din urmă. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.