Sport

Nu mai avem nici gimnastică

Ziarul de Vrancea
18 apr 2016 800 vizualizări
După echipa masculină, şi fetele au ratat calificarea la Jocurile Olimpice

Echipa feminină de gimnastică a Romaniei a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică, după ce a terminat pe locul VII, din opt participante, turneul preolimpic. Doar Coreea de Sud a obţinut un punctaj mai mic decat echipa Romaniei. Cu 216.569 de puncte, Romania a fost penultima în turneul de calificare de la Rio, în condiţiile în care doar primele patru echipe merg la Jocurile Olimpice. Astfel. Brazilia cu 226.477 de puncte, Germania cu 223.977, Belgia , 221.438 şi Franţa cu 220.869 de puncte au caştigat biletele pentru competiţia ce va începe în august în Brazilia. Pentru echipa Romaniei, antrenată de Lucian Sandu, Adela Popa şi Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolişan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan şi Silvia Zarzu. Cătălina Ponor a obţinut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre, 14,600 la barnă, dar a ratat la sărituri (12,333), iar Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733). Ocolişan şi Vulcan au luat note mici la paralele (12,866, respectiv 12,800), iar Vulcan şi Zarzu, la sol (12,966, respectiv 12,466). Pentru prima oară din 1968, Romania nu va avea echipă în concursul de gimnastică la Jocurile Olimpice.  Contraperformanţa echipei feminine vine la doar o zi, după ce echipa masculină a ratat, sambătă, calificarea la Jocurile Olimpice. Gimnastica este sportul care a adus Romaniei cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz.
Cătălina Ponor s-a declarat extrem de dezamăgită după ce Romania a ratat calificarea la JO de la Rio. "Pentru mine a fost cu atat mai trist cu cat am revenit special pentru această competiţie. Din păcate, nu a fost să fie! Nu ştiu ce va fi de acum înainte, dar vreau să mulţumesc tuturor pentru încurajări şi în special mulţumesc publicului brazilian care mi-a scandat numele. A fost unul dintre cele mai frumoase momente pentru mine, o senzaţie pe care nu am mai trăit-o de ceva timp. A fost extraordinar să concurez aici, la Rio! Am luptat pentru această echipă pană la final şi am vrut să arăt că dacă îţi propui să faci ceva, vei reuşi să atingi acel obiectiv. şi da, încă mai pot să concurez în ciuda varstei, mai pot face gimnastică la nivel înalt", a fost mesajul Cătălinei Ponor.
Romania avea deja un sportiv calificat individual la JO 2016, Marian Drăgulescu şi acum poate înscrie o sportivă şi un sportiv, nenominalizaţi, pentru competiţia din Brazilia

Bellu se oferă ca ţap ispăşitor

Fostul antrenor al echipei feminine de gimnastică a Romaniei, Octavian Bellu, a declarat  că se aştepta ca gimnastele să rateze calificarea la Jocurile Olimpice şi spune că regretă că s-a implicat timp de patru luni în pregătirea lotului. "Dacă se doreşte neapărat un ţap ispăşitor, mă ofer eu. Indiferent cum priveşti situaţia tot Bellu şi Bitang sunt vinovaţi. Rezultatul era previzibil. Aceste fetiţe care trebuiau să-şi depăşească limitele au mers accidentate, cu infiltraţii, accidentări mai vechi iar altele reveneau după pauze lungi. Cătălina Ponor a ajutat cat a putut. Eu am zis  din 1996, de la Atlanta, că lucrurile se vor stinge. În 2012, la Londra, dacă nu se întorceau Cătălina şi Sandra, lucrurile ar fi stat la fel de prost." a spus Octavian Bellu, pentru Mediafax. Mai mult, Bellu crede că există loc şi de mai rău. "Am semne de întrebare în ceea ce priveşte fetele care ajung la lot. Eu am impresia că nu-şi doresc să facă performanţă, că nu le place acest sport. Eu nu pot să dau sfaturi. Acum sunt în afara fenomenului. Alături de Mariana Bitang am vrut să dau o mană de ajutor, dar nu am avut pe cine ajuta. Nu poţi să merg la infinit cu nişte fetiţe care sunt la lot doar pentru că au varsta. şcoala romanească de gimnastică există, dar dacă nu se va schimba ceva o să fie şi mai rău. Să sperăm că am învăţat ceva din această experienţă." a mai spus Octavian Bellu, care precizează că nu ia în calcul o revenirea în sala de antrenamente. "Din 17 februarie sunt la pensie. Nu vom reveni la lot. Îmi pare rău că am revenit şi acum, dar a fost o rugăminte din partea gimnastelor mai în varstă să vin să le ajut. Dar nu am avut pe cine pentru că ele erau mai mult prin spitale. Cei de la Deva vor prelua conducerea şi eu am încredere în ei." a încheiat Octavian Bellu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.