Sport

Încă un caz de dopaj cu meldonium

Ziarul de Vrancea
13 apr 2016 716 vizualizări
Deşi retrasă, biatlonista romană Eva Tofalvi a fost depistată pozitiv

Federaţia Internaţională de Biatlon (IBU) a anunţat, marţi, că biatlonista romană Eva Tofalvi a fost depistată pozitiv, cu substanţa Meldonium, la un control antidoping din martie, la Oslo. Eva Tofalvi (37 de ani) a fost suspendată provizoriu de către Federaţia Internaţională de Biatlon pană la o decizie finală din partea comisiei antidoping. "Am avut o bronşită şi mi-a fost prescris acest medicament de către medic, am toate hartiile de la doctor, mi s-a găsit şi un murmur cardiac. Mă voi retrage. Ştiam de 10 zile că am fost depistată pozitiv. N-am vrut să am un astfel de final de carieră", a declarat Tofalvi. Sursa citată mai precizează că Eva Tofalvi e nemulţumită că medicii din ţara noastră nu ştiau dacă această substanţă e interzisă şi nici cat durează pană dispare din organism.  Eva Tofalvi a participat de cinci ori la Jocurile Olimpice de iarnă (în 1998, 2002, 2006, 2010, 2014), dar şi la întrecerile europene şi mondiale din acest sport. Cea mai mare performanţă o reprezintă o victorie în Cupa Mondială în decembrie 2008, la Hochfilzen (Austria).
Eva Tofalvi a declarat, că se simte "curată şi cinstită" şi că va lupta pentru a-şi demonstra nevinovăţia, deoarece a folosit medicamentul ultima oară în decembrie 2015, înainte de a fi pus pe lista substanţelor interzise de către Agenţia Mondială Antidoping (WADA). "În 19 ani de Cupă Mondiala IBU, cu cinci Olimpiade şi Campionate Mondiale, niciodată nu am folosit substanţe interzise, am concurat numai prin forţele proprii, am fost cinstită de fiecare dată. Nu mă simt vinovată, pentru că ştiu că ultima dată am luat medicamentul a fost în luna decembrie. Iar asta trebuie să se vadă şi în cantitatea în care s-a găsit în urină. Perioada de eliminare nu este clară nici pană în ziua de azi. Sunt foarte dezamăgită pentru că vestea a venit tocmai cand eu am renunţat la o activitate şi o cariera frumoasă în sport. Sunt hotărată să merg mai departe, să atac eventuala sancţiune pentru că eu nu sunt vinovată ", a spus, pentru AGERPRES. Ea a explicat că s-a tratat cu meldonium în 2015 după ce a fost diagnosticată cu prolaps de valvă mitrală, o afecţiune a inimii care provoacă artimie, dureri toracice, ameţeli şi intoleranţă la efort.
Eva Tofalvi (37 ani) a fost testată în afara competiţiei în data de 8 martie, la Oslo, sportiva născută la Miercurea Ciuc anunţand că nu doreşte o contraexpertiză în acest caz, precizează IBU. Raportul laboratorului din Oslo legat de proba de urină a relevat prezenţa substanţei meldonium, care figurează de la 1 ianuarie 2016 pe lista substanţelor interzise de Agenţia Mondială Antidoping, fiind inclus la categoria S4: hormoni şi modulatori metabolici. Tofalvi va fi audiată la o dată ce va fi stabilită după ce Agenţia Mondială Antidoping va finaliza studiul legat de perioada în care substanţa meldonium rămane în organism.

WADA dă înapoi

Agenţia Mondială Antidoping WADA)  a anunţat că este permisă prezenţa unei cantităţi mai mici de un microgram de meldonium în eşantioanele recoltate sportivilor la controalele efectuate înainte de 1 Martie 2016.  Comunicatul Agenţiei Mondiale Antidoping a venit la mai puţin de o zi după ce două sportive din Romania, atleta Mirela Lavric şi biatlonista Eva Tofalvi, au fost depistate pozitiv la Meldonium.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.