Sport

Cum se nasc, din pasiune, viitori campioni

Dan Chiriac
7 apr 2016 1776 vizualizări
Fără niciun fel de finanţare, dar cu multă pasiune şi din dorinţa de a oferi copiilor o alternativă sănătoasă la petrecerea timpului liber, un fost handbalist le-a insuflat unor puşti plăcerea practicării jocului cu mingea pe semicerc u în mai puţin de doi ani, puştii au obţinut două rezultate demne de luat în seamă

Încet-încet, după ani la rand, parcă prea mulţi, în care handbalul masculin romanesc a dispărut din prim-planul disciplinelor sportive cu rezultate pe plan european şi mondial, după anii '70, în care jucători ca Voina, Gruia, Gatu, Birtalan, Oţelea şi alţii le dădeau lecţii tuturor jucătorilor cu mingea pe semicerc din întreaga lume, handbalul masculin începe să se regrupeze la nivel de copii şi juniori. Asemenea marilor echipe ale lumii, care pornesc iniţierea copiilor în jocul cu mingea pe semicerc de la varste foarte fragede, şi la Focşani, la iniţiativa unui pasionat  al acestui sport, fost sportiv de performanţă, în prezent preşedinte al secţiei de handbal a CSM 2007 Focşani, Marius Partene, a început pregătirea copiilor în acest minunat joc de echipă. De trei ori pe săptămană, aproape 30 de copii cu varsta cuprinsă între 7 ani neîmpliniţi încă şi aproape13 ani se întalnesc în sala de sport a Şcolii „Ştefan cel Mare” şi în cea a Liceului cu Program Sportiv Focşani unde pătrund tainele jocului cu mingea pe semicerc. Puştii adunaţi în jurul lui Marius Partene şi lui Cosmin Cîrlan, ajutorul de nădejde sau Moş Crăciun, aşa cum îl numesc micii sportivi, au notat două performanţe importante: locul 8 pe ţară la juniori 5 şi locul 1 la faza judeţeană din acest  an, la juniori 4. „Un fost handbalist s-a ocupat o vreme de o grupă de copii la Liceul cu Program Sportiv (LPS), însă a renunţat din diverse motive. Pe cei mai mari i-a preluat domnul profesor Tucan, iar cei 4-5 mai mici care au mai rămas, născuţi fiind în 2004 faţă de 2003, au rămas fără antrenor. Mi-a părut rău de ei pentru că doreau să se mişte. Atunci i-am propus domnului profesor Tucan să-mi dea mingi şi sală că mă ocup eu de ei. Pe langă aceştia am început să mai adunăm cate 1-2 ,pană s-au făcut 12 copii. Asta se întampla în luna mai 2014. Am participat cu ei la turneul  zonal de minihandbal din acel an, pe care l-am caştigat, şi am mers mai departe la turneul semifinal, iar de acolo la turneul final unde au fost prezente primele 16 echipe ale ţării. Am ieşit pe locul 8 cu o echipă încropită cu o parte din jucătorii vechi, o parte veniţi la pregătire în ianuarie 2014, iar competiţia a fost în mai-iunie. Turneul final a fost la Mediaş”, spune Marius Partene.

Transfer la echipa CSM şi campioni ai judeţului

Jucătorii au fost transferaţi la începutul anului 2016 de la LPS la CSM 2007 Focşani unde echipa de seniori joacă, în premieră, în Liga Naţională. Micii handbalişti au jucat în această primăvară pentru prima dată reprezentand CSM 2007 Focşani, dovedindu-se a fi cei mai buni din judeţ la categoria lor de varstă. Impulsionaţi probabil de rezultatele importante pentru o echipă de debutanţi, precum şi atmosfera creată în jurul echipei de seniori care joacă în Liga Naţională, chiar dacă se află pe un loc codaş, a determinat tot mai mulţi părinţi să-şi îndemne copiii să se îndrepte către handbal. „Acum am ajuns la 26-28 de copii. Nu sunt toţi la fiecare antrenament, dar o medie de 25 sunt. Sunt caţiva care au renunţat, unii au plecat din ţară cu părinţii, dar important este să-i scoatem din casă, din faţa calculatoarelor, de la alte tentaţii şi să-i aducem la sală, la joc unde este frumos şi sănătos”, mai spune Marius Partene. Acesta îşi doreşte ca în perioada următoare să poată ajunge la şase antrenamente pe săptămană şi să lucreze diferenţiat pe grupe de varstă.

„Aici copiii trebuie să vină de plăcere”

Cei doi antrenori nu percep niciun fel de taxă pentru activitatea de la sală, munca acestora bazandu-se pe voluntariat. Asta în ciuda faptului că secţia de copii nu este prinsă în bugetul CSM 2007 Focşani. În aceste condiţii, părinţii sunt cei care suportă cheltuielile de transport la competiţii ale copiilor şi, mai nou, cheltuielile cu echipamentul sportiv. Mingile de antrenament, numeroase şi de calitate, au fost primite drept sponsorizare de la echipa de seniori. „Părinţii nu plătesc nimic, dacă mă întrebaţi de taxe. Unii dintre părinţi colectează cate 50 lei pe lună, fără să fie o cotizaţie obligatorie, bani din care mai suportăm unele cheltuieli din deplasări, îi mai ducem pe copii, după competiţii, la un restaurant. Tot din aceşti bani am reuşit să achiziţionăm echipament pe care l-am inscripţionat cu sigla clubului”, mai afirmă antrenorul puştilor. Conştient de faptul că părinţii sunt, în cele mai multe situaţii, cei care îşi îndreaptă copiii spre handbal, Marius Partene le recomandă acestora să-i lase pe cei mici, în final, să aleagă. „Copiii trebuie să vină de plăcere. Şi avem copii care vin de plăcere şi abia aşteaptă antrenamentele de marţi, vineri şi sambătă,” ne-a mai declarat antrenorul.

Ce fel de copii frecventează clubul...

Copiii care vin de trei ori pe săptămană să practice handbal sunt în general din Focşani, însă sunt destui şi din localităţile învecinate municipiului. Una dintre condiţiile de bază, pe langă celelalte calităţi fizice, este ca tinerii sportivi să fie silitori la învăţătură. "Sunt copii olimpici la matematică, la fizică, sunt unii care nu pot veni sambăta la antrenamente pentru că sunt prinşi cu pregătirea de la Centrul de excelenţă la matematică. În plus, periodic le verific carnetele cu note, iar la cei care nu au rezultate bune la învăţătură vom renunţa, cu regret, dar nu vreau să cresc copii care nu au pregătire şcolară”, ne explică antrenorul.

Cum sunt motivaţi

La toate meciurile echipei de seniori de la Sala Polivalentă, juniorii CSM 2007 Focşani sunt prezenţi în tribune, avand ocazia să vadă jucători de Liga Naţională, jucători pe care îi văd la televizor, ceea ce îi ambiţionează foarte mult. Şi ce poate fi mai frumos decat să visezi că ai putea ajunge şi tu acolo sus! „Pot visa astfel la şansa de a ajunge la acelaşi nivel sau chiar mai sus. Sigur că drumul este foarte lung. Noi aşteptăm să crească, să vedem cum cresc. Sunt cateva varfuri în echipă care ar putea progresa şi ajunge mai sus, dar trebuie foarte multă muncă şi seriozitate din partea lor, atenţie la antrenamente. Sunt multe variabile”, încheie Marius Partene. Munca acestuia şi a colegului său Cosmin Cîrlan, asistent medical la UPU Focşani, este benevolă. Este, aşa cum le place să spună, felul lor de a mulţumi societăţii, printr-un voluntariat pe care îl fac din plăcere, ca un hobby. Să sperăm că, aşa cum jucători actuali ai echipei de seniori au fost crescuţi la LPS de profesorul Lucian Tucan, poate, într-o bună  zi, şi actualii campioni de juniori ai CSM 2007 Focşani  ar putea face o obişnuiţă din a menţine echipa de seniori în Liga Naţională şi, de ce nu, să se bată în prima parte a clasamentului Ligii Naţionale. (Mihaela VLĂDESCU)

Iată tinerele talente ale CSM 2007 Focşani:

Vlad Andronic, Nicolas Vişan, Robert  Zaharia, Radu Andronic, Robert Feraru, Andrei Ciocoiu, Andrei Cîrlan, Robert Tane, Denis Bari, Andrei Popoiu, Alexandru Golea, Vlad Ivan, Cosmin Necoară, Alin Bejan, Luca Gogonea, Răzvan Prundis, Denis Bogdan, Adrian Neagu, Andrei Avram, Gabriel Chiriac, Victor Iordăchioiu, Ricardi Tîrlea, Florin Alexandru, Rareş Ştefan, Andrei Vlădescu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Altcineva, acum 2937 zile, 14 ore, 43 minute, 30 secunde
Da. Dar handbalul feminin este sponsorizat de LPS Focșani...nu e club privat ca CSM.ul care nu au nici macar trasportul asigurat, ca cei de la LPS !!!
cineva, acum 2938 zile, 47 minute, 40 secunde
Felicitari ! Este nevoie de mai multi astfel de oameni. Nu uitati de handbalul feminin de juniori , acolo unde antrenoarele Ene si Pavel se straduiesc prin , munca lor , sa atraga cit mai multe fetite citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.