Sport

ST: Cel mai tare caz de dopaj de la Lance Armstrong încoace

Ziarul de Vrancea
8 mar 2016 825 vizualizări
Şarapova a consumat Meldonium

Medicamentul pentru inimă a fost introdus în lista substanţelor interzise de la 1 ianuarie * jucătoarea rusă de tenis a fost prevenită prin mail de WADA, dar Maria n-a deschis linkul cu lisya
Jucătoarea Maria Şarapova a anunţat, luni seară, într-o conferinţă de presă la Los Angeles, ca a fost depistată pozitiv în cadrul unui test antidoping care a avut loc în timpul turneului Australian Open 2016. Rusoaica în varstă de 28 de ani a fost testată pozitiv cu Meldonium, o substanţă care i-a fost administrat Mariei încă din 2006, pentru probleme medicale. "Am luat prima dată substanţa în 2006, am avut mai multe probleme de sănătate în acea perioadă, aveam şi un deficit de magneziu. În plus, există un istoric familial de diabet. Am continuat să iau substanţa doar pentru că mă menţinea sănătoasă.", a declarat Şarapova. Rusoaica a precizat că nu ştia faptul că Meldonium este o substanţă interzisă: "Am primit un email, la 22 decembrie, de la Agenţia Mondială Antidoping (WADA),  care conţinea un link privind modificările de anul viitor. Nu m-am uitat pe acea listă. Sunt pregătită să-mi asum consecinţele, dar nu vreau să se încheie cariera mea în acest fel şi sper că voi avea o şansă de a juca din nou."În această listă se preciza că Meldonium devine substanţă interzisă cu începere de la 1 ianuarie.
Meldoniul este un remediu cardioprotector care normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acţiune determină multiplele lui efecte farmacologice: creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acţiune tonizantă asupra sistemului nervos central. Maria Şarapova nu a putut să ofere detalii suplimentare despre o eventuală suspendare.
ITF a emis, luni seară, un comunicat de presă privind investigaţia de dopaj în cazul Şarapovei, la scurt timp după conferinţa de presă a jucătoarei din Rusia. Programul Antidoping din Tenis (TADP) a confirmat faptul că, pe 26 ianuarie 2016, Maria Şarapova a furnizat o probă antidoping, în cadrul participării la turneul australian. Proba a fost analizată de un laborator autorizat al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA). Testul antidoping a fost pozitiv, cu identificarea substanţei interzise intitulată Meldonium.  În conformitate cu regulamentul TADP,  Maria Şarapova a fost pusă sub învinuire, pe 2 martie, pentru încălcarea normelor în vigoare. ITF precizează că Maria Şarapova a recunoscut faptul că i-a fost administrată substanţa Meldonium şi, implicit,  acurateţea rezultatului testării. Întrucat Meldonium este catalogată drept "o substanţă nespecifică", în conformitate cu normele WADA (şi, prin urmare, TADP), privind lista substanţelor interzise şi a metodelor interzise, Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu, începand cu 12 martie, pană la determinarea cauzei. Substanţele specifice sunt cele pentru care, dacă sunt descoperite în corpul unui atlet, poate exista o explicaţie credibilă, care să nu reprezinte un caz de dopaj, întrucat astfel de substanţe se pot regăsi şi în mod natural în corpul uman. Substanţele nespecifice sunt cele pentru care nu poate exista o explicaţie credibilă, care să combată acuzaţia de dopaj, întrucat nu se regăsesc sub nicio formă în corpul uman.  Preşedintele WTA, Steve Simon, a anunţat că asociaţia tenisului feminin profesionit va sprijini toate deciziile Agenţiei Antidoping.
 Meldonium nu este aprobat în Statele Unite, dar este disponibil în Rusia, Letonia şi alte ţări din regiune. În ultima lună, ciclistul rus Eduard Vorganov, patinotoarea rusă Ekaterina Bobrova, atleţii de origine etiopiană Endeshaw Negesse şi Abeba Aregawi, voleibalistul Aleksandr Markin, precum şi biatloniştii ucraineni Olga Abramova şi Artem Tişcenko au fost găsiţi pozitivi la meldonium.
Totodată, compania de echipament sportiv Nike, producătorul auto Porsche şi
firma de ceasuri TAG Heuer  au sistat relaţiile contractuale cu Maria Şarapova.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.