Sport

Minunea turcească s-a făcut praf

Ziarul de Vrancea
7 mar 2016 493 vizualizări
Ambele atlete care au făcut furori la Jocurile Olimpice din 2012 la 1.500 m, Aslî Alptekîn şi Gamze Bulut au fost suspendate şi deposedate de titlurile caştigate

Atleta turcă Gamze Bulut, medaliată cu argint în proba de 1.500 m la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra, a fost depistată pozitiv în baza paşaportului său biologic anormal. Bulut fost învinsă în finala de la Londra de compatrioata sa Asli Aslî Alptekîn, care a fost şi ea depistată pozitiv şi deposedată ulterior de titlu. Atleta din Turcia a fost suspendată pe o perioadă de opt ani, pentru dopaj sanguin. Medalia de aur obţinută atunci de Alptekîn nu i-a fost însă atribuită lui Bulut, care nu a mai apărut în nicio competiţie începand din anul 2014, neavand rezultate notabile nici pană atunci. Aslî Altekîn, care s-a antrenat împreună cu Gamze, a mai avut un loc V la CE din 2010, care i-a fost anulat.  De asemenea, celor două atlete turce, li se vor retrage medaliile de aur şi argint în proba de 1.500 m de la Campionatele Europene din 2012, de la Helsinki. Dintre cele 13 finaliste olimpice la 1.500 m feminin cinci au fost depistate pozitiv cu o substanţă interzisă.
* Rusia continuă să încalce regulile antidoping impuse de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF), în ciuda suspendării sale din competiţiile internaţionale care se desfăşoară sub egida forului mondial, potrivit televiziunii germane ARD. 
Conform sursei citate, antrenorii suspendaţi în urma celui mai mare scandal de dopaj care a afectat IAAF sunt încă în activitate, în timp ce alţii au continuat să ofere atleţilor substanţe interzise. Vladimir Kazarin, unul dintre antrenorii suspendaţi, care a apărut în documentarul televiziunii germane, a catalogat acuzaţiile într-un interviu pentru Reuters, drept ''pline de prostii''. În opinia sa, s-a dorit împiedicarea participării Rusiei la JO de la Rio din această vară.
Rusia a fost suspendată din competiţiile de atletism în noiembrie anul trecut, după ce o Comisie a Agenţiei Internaţionale Antidoping a prezentat un caz de înşelăciune şi corupţie. Rusiei i se va permite să participe la Rio doar dacă va demonstra că respectă în mod clar standardele impuse de IAAF în materie antidoping.   Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a declarat, telefonic, pentru Reuters, că este ''foarte mirat de ce o televiziune de stat din Germania este aşa de interesată de situaţia din Rusia''. ''Faptele au fost scoase din context şi reprezintă o încercare de a induce în eroare publicul. Avem o ţară foarte mare, cu 83 de regiuni. Este posibil ca un antrenor suspendat să activeze undeva, dar cu siguranţă nu la echipa naţională şi nu la evenimente oficiale'', a spus Mutko.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.