Sport

Badmintonul ajunge în şcolile din judeţ

Dan Chiriac
9 feb 2016 945 vizualizări
Clubul Provictoria Focşani a propus un protocol de colaborare Inspectoratul Şcolar Vrancea u programul de popularizare numit Shuttle Time îşi propune popularizarea sportului ce se află pe lista Jocurilor Olimpice din 1992

Badmintonul este un sport olimpic, dar este practicat de un număr destul de mic de tineri în ţara noastră, mai ales la ieşirile la iarbă verde. Puţini ştiu, dar de ceva timp, în Focşani există şi un club specializat care vă poate iniţia în tainele acestui sport. CS Provictoria Focşani vă aşteaptă pe 6 terenuri de joc pentru 24 jucători. Copiii şi adulţi sunt invitaţi să descopere badmintonul chiar la noi în oraş. “De ce badminton? Badmintonul dezvoltă atenţia, mobilitatea, coordonarea, viteza de deplasare şi de luare a deciziilor într-un timp foarte scurt, dezvoltă personalitatea şi spiritul de lucru în echipă şi, nu în ultimul rand, dezvoltă rezistenţa organismului la efort”, spun reprezentanţii clubului Provictoria Focşani.

Un sport care bate la uşa şcolii

Sportul cu rachete şi fluturaşi ar putea ajunge în perioada următoare şi în şcolile din judeţ. Instructorul Silviu Ignătescu a discutat cu inspectorarea de educaţie fizică şi sport, profesoara Vica Mincă, pentru introducerea acestui sport în şcoli. “Din fericire jocul de badminton nu este dat uitării. În Focşani la Clubul Sportiv Provictoria se joacă badminton de 4 ani. Din păcate, copiii nu prea se înghesuie la badminton, noroc cu adulţii că altfel nu aş fi reuşit să plătesc chiria sălii de sport. Zilele trecute, personal am fost la IŞJ Vrancea şi am lăsat inspectorului de educaţie fizică protocolul cu Federaţia Romană de Badminton prin care dorim să introducem badmintonul în şcoli, program de popularizare numit Shuttle Time. Aşa că iubitorii acestui sport minunat sunt invitaţi în fiecare luni de la ora 20.00-21.00, miercuri şi joi 19.00-20.00, în sala de sport a CNAI Cuza pentru a juca şi descoperi badmintonul”, a precizat Silviu Ignătescu, instructor CS Provictoria Focsani, în urma unui articol publicat de ZdV în urmă cu două zile. Iubitorii acestui sport au creat şi o pagină de facebook, Badminton Focşani, unde puteţi găsi informaţii. “Instructorul de la CS Provictoria a venit cu un protocol de colaborare pentru introducerea badmintonului în şcoli. De luni, urmează să facem demersurile în acest sens”, ne-a spus profesoara Vica Mincă.

Sport olimpic din 1992

Badmintonul este un sport în care doi jucători sau două perechi de jucători joacă plasându-se fiecare de câte o parte a unui fileu care împarte terenul dreptunghiular în două jumătăţi egale. Cei doi jucători sau două perechi câştigă puncte lovind un fluturaş (minge) cu racheta astfel încât acesta să treacă peste fileu şi să aterizeze în terenul advers. Terenul de joc are mărimea de 13.40 m x 5.18 m la meciurile de simplu şi de 13.40 m x 6.10 m la meciurile de dublu. Acelaşi teren este folosit şi pentru meciurile de simplu şi dublu, cu diferenţa că se trag nişte linii despărţitoare vizibile. Terenul este împărţit în două părti egale de un fileu (plasă) cu înălţimea de 1,524m la mijloc şi 1,55m la capete. Un arbitru principal, ajutat de un arbitru de serviciu şi 6 arbitri de linie, supraveghează concursul. Înaintea începerii jocului se realizează tragerea la sorţi. Sportivul care câştigă are trei opţiuni: să servească, să primească serva sau să îşi aleagă un teren. Un punct se pierde când fluturaşul loveşte plasa, cade în afara terenului de joc sau când se comit greşeli: fluturaşul loveşte sportivul, corpul sportivului sau racheta sportivului ating plasa, fluturaşul atinge pământul înainte să treacă de plasă, fluturaşul este lovit de două ori, serva este executată de deasupra taliei, unul dintre jucători loveşte fluturaşul în terenul advers. După încheierea unui schimb de mingi, partea care a câştigat va avea un punct şi va servi. Serva se face în diagonală. Picioarele sportivului aflat la serviciu si ale primitorului trebuie să atingă amândouă pământul. La serviciu fluturaşul se loveşte cu o mişcare a rachetei de jos în sus, iar punctul de impact al rachetei cu fluturaşul trebuie să se afle sub linia şoldului. Serviciul nu trebuie să se facă deasupra taliei. Concursul se termină când sportivul (sportivii) câştigă două seturi de 21 puncte. În 1992 la Jocurile Olimpice de la Barcelona, badmintonul a devenit un sport olimpic. Înainte de aceasta, badmintonul a fost un sport de expoziţie în 1972 şi 1988 la Jocurile Olimpice. Cele mai populare turnee de badminton din ziua de azi sunt Thomas Cup, un turneu exclusiv pentru bărbaţi şi Cupa Uber, turneu pentru femei. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.