Sport

Corupţie la nivel înalt în tenis?

Ziarul de Vrancea
18 ian 2016 613 vizualizări
BBC are informaţii că 16 jucători fruntaşi sunt suspectaţi de aranjarea unor meciuri, în special la Wmbledon

Corpul de Integritate în Tenis (TIU) a primit în mod repetat, în ultimii zece ani, plangeri cu privire la 16 jucători din top 50, printre aceştia numărandu-se şi opt sportivi care participă la actuala ediţie a turneului Australian Open, primul Grand Slam al anului, susţine BBC. Potrivit sursei citate, suspiciunile sunt legate inclusiv de meciuri de la Wimbledon. "În ultimul deceniu 16 jucători care au făcut parte din top 50 au fost raportaţi în mod repetat la Tennis Integrity Unit, fiind suspectaţi că au aranjat meciuri. Tuturor jucătorilor, între care se numără şi caştigători ai unor trofee de Grand Slam, li s-a permis să concureze în continuare", notează bbc.com. Potrivit sursei citate, totul a pornit de la investigarea unor suspiciuni cu privire la un meci între Nikolai Davîdenko şi Martin Vassalo Arguello. "Cei doi nu au fost găsiţi vinovaţi de vreo încălcare a regulamentelor, dar investigaţia s-a extins, ajungandu-se la cercetarea unei reţele de pariori legată de jucători de top". BBC menţionează că în urma anchetei s-au descoperit că reţele de pariori din Rusia şi Italia au caştigat sute de mii de lire sterline din pariurile pe meciuri suspectate că ar fi fost aranjae. Trei dintre meciuri s-au disputat la Wimbledon. Preşedintele ATP, Chris Kermode, a declarat că toate informaţiile care ajung la Corpul de Integritate în Tenis sunt analizate corespunzător şi că în cazul în care există dovezi acestea nu sunt ignorate.

Djokovic a fost pus la încercare

Tenismanul sarb Novak Djokovic, numărul unu mondial, a dezvăluit că a fost abordat, printr-un intermediar, în vederea trucării unui meci, cu ocazia unui turneu desfăşurat în Rusia, la Sankt Petersburg, în 2007, la începutul carierei sale în circuitul profesionist.  "Nu am fost abordat direct, ci prin intermediul unei persoane care făcea parte din echipa mea, la vremea respectivă. Evident, am refuzat imediat oferta", a declarat Djokovic, ieri, după debutul victorios la, Openul Australiei. Sarbul a precizat că i s-au oferit 200.000 de dolari pentru a pierde partida pe care urma să o dispute în primul tur la Sankt Petersburg, competiţie la care pană la urmă nu a mai participat. Sarbul s-a declarat convins că acesta nu mai reprezintă o problemă pentru elita tenisului profesionist, însă a adăugat că nu poate vorbi şi despre partea inferioară a clasamentului.  Novak Djokovic a fost întrebat, totodată, dacă este corect ca unele case de pariuri să sponsorizeze turneele majore de tenis, chiar dacă nu există nicio bănuială că aceste companii ar fi fost implicate în ceva ilegal. 
"Ei bine, acesta este un subiect de discuţie, nu am o poziţie clară pe această temă. Este o linie fină şi, să fiu sincer, este undeva la limită, aş putea spune. Chiar dacă sunteţi sau nu de acord ca marile companii de pariuri să se implice în marile turnee, este greu de spus ce este bine şi ce este rău. însă unul dintre motivele pentru care tenisul este un sport popular şi curat îl reprezintă faptul că întotdeauna integritatea sa a fost apreciată".

Anul trecut, casa Williams Hill a devenit "partenerul oficial de pariuri" al Openului Australiei, iar la ediţia din acest an reclamele bookmaker-ului britanic pot fi văzute, pentru prima oară, pe principalele trei terenuri ale arenei Melbourne Park.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.