Sport

Am ratat sceptrul, avem regina

Ziarul de Vrancea
21 dec 2015 637 vizualizări
Cristina Neagu a fost desemnată cea mai bună handbalistă a Campionatului Mondial şi a cucerit titlul de golgeter * Romania va organiza un turneu preolimpic de calificare, dar va avea doi adversari de marcă: Danemarca şi Muntenegru

foto:


*
În urma desfăşurării competiţiei supreme de handbal feminin din Danemarca, MVP-ul acestei competiţii a fost declarată jucătoarea romană Cristina Neagu, care a intrat şi în formaţia ideală a Campionatului, alături de extrema stăngă Valentina Ardean. De asemenea, Cristina a devenit şi prima marcatoare a competiţiei, cu 63 de goluri înscrise, cu trei mai multe decat muntenegreanca Jovanka Radicevic. În septetul ideal  (All Stars Team) al Campionatului Mondial au intrat trei norvegience, două romance, o olanteză şi o muntenegreancă: Tess Wester (Olanda, portar); Valentina Ardean (Romania, extremă stangă), Cristina Neagu (Romania, inter stănga), Stine Oftedal (Norvegia, centru), Heidi Løke (Norvegia, pivot), Nora Mørk (Norvegia, inter dreapta), Jovanka Radicevic (Muntenegru, extremă dreaptă). Reamintim că naţionala Romaniei s-a clasat pe locul III cucerind medalia de bronz mondiala, iar titlul suprem a revenit Norvegiei, după o finală caştigată clar în faţa Olandei cu 31-22, un rezultat cat se poate mai normal, deşi handbalistele romane ar fi preferat o victorie a olandezelor, în privinţa turneelor preolimpice de calificare.
De ce această preferinţă? La JO de la Rio de Janiero din 2016 sunt deja calificate Brazilia (naţiune gazdă), Norvegia (campioană mondială 2015), Spania (vicecampionă europeană 2014), Angola (caştigătoarea turneului din Africa), Argentina (caştigătoarea Jocurilor Pan Americane) şi Coreea de Sud (caştigătoarea turneului din Asia). Acestor şase echipe li se vor alătura primele două clasate în fiecare din cele trei turnee preolimpice. Romania a avut marele ghinion de a fi întalnit în semifinale puternica formaţie a Norvegiei, campioană europeană, deja calificată la Olimpiadă. O victorie în faţa nordicelor (de care fetele noastre au fost atat de aproape) le-ar fi dus în faţa unei finale relativ uşoare cu Olanda, titlul suprem echivaland cu calificarea directă la Rio. În condiţiile înfrangerii, tricolorelor le-a rămas speranţa ca Olanda să învingă formaţia nordică, calificandu-se direct şi, astfel, Romania să ia primul turneul preolimpic, mult mai convenabil. Din păcate, handbalistele norvegiene şi-au arătat cu prisosinţă clasa, iar Olanda a primit turneul ravnit, în care se va bate cu Franţa, dar şi cu modestele echipe ale Japoniei şi Tunisiei, în condiţiile în care primele două echipe se califică. În schimb, celelalte două turnee preolimpice vor aduna cate trei echipe europene. În cazul (aproape sigur) că Romania va primi organizarea turneului II, se va înfrunta în sala din Cluj cu Danemarca, Muntenegru şi Uruguay, cu alte cuvinte, va fi o luptă între cele trei echipe europene pentru două locuri. În turneul III, Polonia se va confrunta cu Rusia, Suedia şi Maroc. Menţionăm că regulamentul prevede ca aceste echipe fruntaşe să aibă prioritate la organizarea turneelor, însă deciziile vor fi luate de IHF, ţinand cont şi de criteriile financiare şi logistice.
Statisticile Campionatului Mondial
Cristina Neagu a caştigat titlul de golgeter după ce a depăşit-o, graţie celor zece goluri marcate în finala mică, pe Jovanka Radicevic (Muntenegru). Cristina Neagu a ocupat primul loc al ierarhiei, cu 63 de goluri în nouă partide, din 104 aruncări (medie 61%), fiind urmată de Radicevic, cu 60 goluri (71 %), iar poloneza Karolina Gloc a completat podiumul, cu 52 de goluri(63%). Paula Ungureanu a fost cel mai bun portar la aruncările de la 7 metri, cu 11 apărate din 30 executate, avand un procentaj de 37%. Pe locul al doilea se află celălalt portar al Romaniei, Ionica Munteanu, cu trei apărate din nouă executate, cu un procentaj de 33%. Pe treapta a treia s-a clasat Barbara Arenhart (Brazilia), Silvia Navarro (Spania), Silje Solberg (Norvegia) şi Yang Yurou (China), toate cu procentaj de 29%.  Îîn ciuda acestei evoluţii, Paula Ungureanu nu s-a clasat între primii 18 portari ai Mondialului, avand un procentaj mai mic de 33%. Olandeza Tess Wester a fost cea mai bună apărătoare de buturi, cu un procentaj de 43%, urmată de Darly De Paula (Spania), cu 42% şi Rikke Poulsen (Danemarca), 41% (76/186). Olandeza Cornelia Groot a avut cele mai multe pase de gol, 54, fiind urmată de chinezoaica Zhao Jiaqin, 48, şi de norvegianca Nora Mørk, 37. Trei romance ocupă locul 17, cu cate 24 de pase decisive, Aurelia Brădeanu, Eliza Buceschi şi Cristina Neagu.  Într-o ierarhie combinată, goluri şi pase, Groot este prima, cu 93 de reuşite (39 goluri şi 54 de pase), urmată de Neagu, cu 87 (63^24), şi de o altă olandeză, Estavana Polman, cu 84 (51^33).
Kazaha Olga Tankina este jucătoarea cu cele mai multe intercepţii la acest Mondial, 14 în 7 meciuri.  Olandeza Kelly Dulfer a avut cele mai multe şuturi blocate, 24, urmată de Biljana Bandelier (Serbia), Sabina Jacobsen (Suedia) şi Ana Sen (Rusia), cu cate 10. Romanca Gabriela Perianu, cu 7 blocaje efectuate, a ocupat locul X. În clasamentul Fair Play, Romania a ocupat locul 8, cu un indice de 10,9 puncte, în timp ce pe primul loc s-a clasat Argentina, cu 8 p, urmată de Ungaria, 8,5 p, şi Tunisia, 8,7 p.

CAS
Premii dublate
Premiul pentru medalia de bronz caştigată de handbalistele Romaniei este de 14.800 de lei pentru fiecare jucătoare, ministrul Sportului, Elisabeta Lipă, declarand pentru MEDIAFAX că acesta poate fi dublat şi că a discutat cu premierul Dacian Cioloş şi în vederea unor suplimentări peste suma dublată. "Premiul cuvenit pentru medalia de bronz mondială este de 14.800 de lei. Conform legii, locurile 1-3 la Mondiale se pot dubla. Am vorbit cu premierul Dacian Cioloş să găsim soluţii şi peste suma prevăzută prin lege, care oricum va fi dublată. De asemenea, pentru Cristina Neagu, care în acest moment este golgeterul Campionatului Mondial, vom căuta soluţii să fie recompensată în plus", a declarat Lipă pentru MEDIAFAX.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.