Sport

Corupţie în stil african

Ziarul de Vrancea
18 dec 2015 516 vizualizări
Ex-preşedintele IAAF, Lamine Diack, a ascuns sub preş cazurile de dopaj ale atleţilor ruşi în schimbul finanţării opoziţiei în alegerile din Senegal

Fostul preşedinte al IAAF Lamine Diack a recunoscut că a primit suma de 1,5 milioane de euro de la un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, pentru a ignora cazurile de dopaj în care erau implicaţi sportivi ruşi, senegalezul precizand că a folosit banii pentru a finanţa opoziţia din ţara sa. Cotidianul Le Monde a publicat pasaje din interogatoriul la care a fost supus fostul preşedinte al federaţiei internaţionale de atletism, la 3 noiembrie, de justiţia franceză. Potrivit sursei citate, Diack susţine că a ajuns la un acord cu Valentin Balahnicev, un apropiat al lui Putin şi fost preşedinte al Federaţiei Ruse de Atletism, să ignore cazurile atleţilor ruşi dopaţi, cel puţin pană la Campionatele Mondiale din 2013, de la Moscova, în schimbul sumei de 1,5 milioane de euro pentru finanţarea opoziţiei din Senegal în campania electorală din 2012.
Un rival al preşedintelui Abdoulaye Wadé, a explicat Diack, avea nevoie de bani pentru a-şi finanţa campania electorală la nivel local. "Era problema atleţilor dopaţi şi a Campioantelor Mondiale din Rusia, aşa că am ajuns la un acord şi Rusia a finanţat totul. Balahnicev a organizat totul, cu intervenţia fiului meu Papa Massata", a spus Diack. Valentin Balahnicev a negat acuzaţiile, iar avocaţii lui Diack nu au dorit să comenteze acest acord, care, potrivit Le Monde, "a fost făcut la finalul anului 2011, cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale din Senegal. "Şi cand i-am cerut ajutor lui Balahnicev i-am spus că pentru a caştiga alegerile avem nevoie de 1,5 milioane de euro. Iar el mi-a răspuns că nu e o problemă şi că încearcă să-i găsească", a afirmat Diack. La scurt timp, preşedintele Wade a fost învins în alegeri de Macky Sall, care apoi l-a făcut pe Diack "comandant al Ordinului Leului", în luna august.
Fostul preşedintele al IAAF Lamine Diack a fost reţinut în Franţa, la începutul lunii noiembrie, pentru corupţie şi spălare de bani. Potrivit procurorilor francezi, Diack este bănuit că a primit, în 2011, mită pentru a ascunde testele antidoping pozitive ale unor atleţi ruşi. Fostul atlet senegalez, în varstă de 82 de ani, a ocupat funcţia de preşedinte al IAAF între noiembrie 1999 şi august 2015.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.