Sport

Turneu cu vedere spre Rio

Ziarul de Vrancea
4 dec 2015 1170 vizualizări
Astăzi începe în Danemarca cea de-a XXII-a ediţie a Campionatului Mondial de handbal feminin * tricolorele vor întalni astăzi, în primul meci, echipa Porto Rico, de la ora 17:00 * doar campioana mondială se califică direct la Olimpiadă, următoarele şase echipe vor avea acces la turneele preolimpice * competiţia va fi transmis pe canalele DolceSport

Ca de obicei, de multă vreme, competiţiile importante interţări de handbal feminin, închid anul competiţional şi pentru sportul romanesc, înseamnă întregirea bilanţului anual. În acest an, pe umerii handbalistelor tricolore atarnă o răspundere mai mare, avand în vedere anul foarte modest al sportului romanesc iar Campionatul Mondial care începe astăzi în Danemarca este important şi prin prisma calificării la Jocurile Olimpice.
Din nefericire, handbalistele tricolore au o misiune foarte grea încă din grupe, fiind repartizate în grupa D, la Fredrikshaven, alături de formaţiile Norvegiei, Rusiei, Spaniei, Kazahstanului şi a Porto Rico. Este drept, calificarea echipei Romaniei în faza eliminatorie nu ar fi o problemă, întrucat în optimi merg primele patru clasate din fiecare grupă, iar ultimele două colege de grupă enunţate sunt de valoare modestă, dar situarea în grupă contează, întrucat sistemul de cuplare în această fază este în cruciş şi o clasare pe un loc modest (IV sau III) ne-ar putea aduce în faţa unor echipe foarte tari, ca Brazilia (campioana mondială) sau Franţa. Optimile de finală sunt programate în 13 şi 14 decembrie, urmate de sferturile de finală în 16 decembrie, de semifinale, în 18 decembrie, şi finalele pentru medalii, în 20 decembrie. Campionatul Mondial reprezintă şi un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio, caştigătoarea competiţiei obţinand calificarea direct, în timp ce echipele de pe locurile II-VII  vor avea drept de joc la turneele preolimpice, programate între 7 şi 10 aprilie 2016.
Naţionala Romaniei, pregătită de suedezul Tomas Ryde, a ajuns cu bine în Danemarca, din Suedia, unde a jucat ultimul amical, fiind întampinată cu surprize de către organizatorii danezi. " Fiecare membru al delegaţiei a primit o scrisoare de bun-venit în limba romană, dar şi un desen făcut de un copil care joacă handbal în Danemarca. Inclusiv copii de 3 ani", se arată în comunicatul FR Handbal. Primele două meciuri, contra echipelor din Porto Rico şi Kazahstan nu constituie probleme pentru tricolore, dar problemele vor fi mult mai mari contra ambiţioasei echipe a Spaniei, mereu “o nucă tare” pentru reprezentativa Romaniei. Apoi va urma, “călăul” tradiţional al tricolorelor, Norvegia, principala favorită a competiţiei şi, în final, Rusia, o echipă care pare a-şi fi definitivat reconstrucţia sub conducerea “eternului” Evgheni Trefilov.
La ediţia din 2013, echipa Romaniei s-a clasat pe locul 10, ultima medalie mondială – argint – datand din 2005. Competiţia a fost caştigată de Brazilia (22-20 în finală cu Serbia), iar medalia de bronz a revenit Danemarcei, 30-26 cu Polonia. Cele mai multe titluri mondiale au fost cucerite de URSS (Rusia) – 7, urmată de RDG – 3 şi Norvegia – 2. Cate un trofeu au mai cucerit Cehoslovacia, Romania (în 1962), Ungaria, Iugoslavia, Germania, Coreea de Sud, Daemarca, Franţa şi Brazilia. Echipa Romaniei este singura din lume care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial. În afară de titlul mondial obţinut, pe teren propriu în 1962, tricolorele au obţinut medalii de argint în 1973 şi 2005 şi s-au clasat pe locul IV în 1971, 1975, 1993, 1999 şi 2007.

Cele patru grupe

Grupa A (Herning): Danemarca, Muntenegru, Ungaria, Japonia, Tunisia, Serbia. Primele jocuri (astăzi): Muntenegru – Serbia (16:45); Ungaria – Tunisia (19:00), Danemarca – Japonia (21:45).
Grupa B (Næstvedt): Cuba, Suedia, Polonia, Olanda, China, Angola. Primele jocuri (astăzi): Olanda – China (17:15); Cuba – Polonia (19:30); Suedia – Angola (21:45).
Grupa C (Kolding): Brazilia, Franţa, Germania, Coreea de Sud, RD Congo, Argentina. Primele jocuri (astăzi): Argentina – RD Congo (17:00), Franţa – Germania (19:15); Brazilia – Coreea de Sud (21:30).
Grupa D (Frederikshavn): Norvegia, Spania, Romania, Rusia, Kazahstan, Porto Rico. Primele jocuri (astăzi): Romania – Porto Rico (17:00), Spania – Kazahstan (19:15), Norvegia – Rusia (21:30). Programul Romaniei în continuare: cu Kazahstan (7 decembrie, ora 17:00), cu Spania (8 decembrie, 19:15); cu Norvegia (10 decembrie, 21:30); cu Rusia (11 decembrie, 19:15.
Lotul Romaniei: Paula Ungureanu, Ionica Munteanu, Diana Petrescu – portari, Valentina Ardean, Ana-Maria Tănăsie, Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Eliza Buceschi, Aurelia Brădeanu, Melinda Geiger, Patricia Vizitiu, Luciana Marin, Oana Manea, Crina Pintea, Laura Chiper, Adriana Nechita şi Gabriella Szücs.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.