Sport

Anul lui Horia Tecău

Ziarul de Vrancea
22 nov 2015 739 vizualizări
Tenismanul roman, împreună cu Jean-Julien Rojer, au caştigat Turneul Campionilor, în faţa cuplului romano-indian Mergea / Bopanna * Tecău şi Rojer au ocupat locul I la dublu în clasamentul ATP pe 2015

Tenisul romanesc a trăit, în ultimele zile, momente istorice. Pentru prima dată, doi jucători romani şi-au disputat finala Turneului Campionilor la dublu, după ce pană acum, niciun tenisman roman nu a atins faza semifinalelor. Florin Mergea şi experimentatul său partener indian Rohan Bopanna au jucat cu cărţile pe masă partida cu Horia Tecău şi tovarăşul său olandez, Jean-Julien Rojer.
Primii care au obţinut viza pentru finală au fost Mergea şi Bopanna. Ei au învins în prima semifinală de la Londra, cuplul învingător la Roland Garros, Ivan Dodig / Marcelo Melo (Croaţia / Brazilia). După ce au trecut de temuţii “Bryans”, confruntarea cu Dodig şi Melo ar fi putut părea floare la ureche, numai că Mergea al nostru era, în ultima vreme, specialişti în Bryani. Vioara întai a cuplului a fost, să recunoaştem, tenismanul indian, însă Mergea şi-a făcut foarte bine temele pe fundul terenului. De remarcat faptul că Mergea şi Bopanna au ajuns la Turneul Campionilor în ultimul moment, chiar cu ajutorul celor învinşi în semifinala de la Londra, care au scos din circuit teribilul cuplu Marcin Matkowski / Nenad Zimonjic (Polonia / Serbia). "Cheia pentru noi astăzi a fost constanţa. Am avut un nivel foarte bun toată săptămana, în special astăzi. Am început încrezători, de la primul punct am ţintit victoria şi cred că acest lucru este foarte important şi pentru maine. Săptămana a fost incredibilă. Acesta este turneul la care vor toţi să joace şi la care vor toţi să ajungă. M-am bucurat de fiecare zi, de fiecare moment. şi abia aştept meciul de maine, să fie o luptă epică", a spus Mergea, după meci. Rohan Bopanna s-a declarat încantat de accederea în finală: "Suntem foarte bucuroşi că ne-am calificat în finală şi abia aşteptăm meciul de maine. Cred că am jucat cel mai bun tenis săptămana aceasta şi sperăm să fie şi maine la fel".
După succesul perechii Bopanna / Mergea, se putea visa la un duel romanesc în finală. Lucru deloc simplu, fiindcă Tecău, deşi mai bine clasat decat Mergea, nu şi-a dat încă doctorarul în “Bryans”. Horia i-a învins pe gemeni o singură dată, cu fostul său partener suedez Robert Lindstedt. Niciodată anul acesta, niciodată cu “Juls” Rojer. Dar de data aceasta, romanul şi olandezul s-au înteles perfect. N-a fost nevoie decat de 66 de minute pentru ca fraţii Bryan să fie învinşi, scor 6-4, 6-4. Un break anihilat în setul întai, altul în acelaşi set şi unul în setul secund au securizat acest scor simetric. Mai mult, Horia şi Juuls au reuşit prin această victorie să încheie anul pe locul I în clasamentul cuplurilor, după ce în ultimii 12 ani, Bryan-ii au reuşit această performanţă de zece ori. "Suntem foarte fericiţi că încheiem anul pe primul loc. Dar trebuie să ne gandim că ne aşteaptă un meci greu în finală. Joc împotriva compatriotului meu Florin. Ne cunoaştem foarte bine. Sunt foarte bucuros că joc finala împotriva lui. Este o mare realizare pentru ţara noastră", a declarat Tecău.  Jean-Julien Rojer a apreciat că prezenţa în finala de la Londra şi locul 1 mondial reprezintă "un scenariu de vis". "Este minunat. A fost un meci foarte greu cu fraţii Bryan. Am muncit mult, la fel ca şi celelalte echipe. Să fim numărul 1 mondial este un vis", a afirmat Rojer.
Finala nu a făcut altceva decat să demonstreze superioritatea lui Tecău în faţa lui Mergea (6-0 în palmares, cu parteneri diferiţi). După exact  o oră de joc, Horia şi Juuls i-au învins pe Florin şi Rohan cu 6-4, 6-3. Tecău şi Rojer au reuşit un break în primul set şi două în cel de-al doilea, toate pe serviciul lui Bopanna care, pană atunci se arăta mai tare la acest capitol decat Florin. Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer, care s-au impus la Londra fără să piardă vreun set, au reuşit în premieră să caştige Turneul Campionilor, în anul în care au caştigat şi cel mai prestigios turneu de Grand Slam, Wimbledon.
* În turneul de simplu, scoţianul Andy Murray, al doilea favorit, a fost eliminat din grupă, după ce a fost învins cu 6-7, 4-6 de către elveţianul Stanislas Wawrinka. Semifinalele n-au adus nimic anormal, astfel încăt liderul mondial, Novak Djokovic (Serbia) l-a învins cu 6-3, 6-3 pe spaniolul Rafael Nadal, iar Roger Federer a caştigat cu 7-5, 6-3 în faţa conaţionalului său, Stan Wawrinka. Roger Federer a caştigat Turneul Campionilor de şase ori. Djokovic s-a impus la ultimele trei ediţii ale competiţiei.
* Perechea Mihaela Buzărnescu/Justina Jegiolka (Romania/Polonia), cap de serie numărul 1, a caştigat, sambătă, finala probei de dublu din cadrul turneului ITF de la Zawada (Polonia), dotat cu premii în valoare totală de 25.000 de dolari, învingand în finală cu 6-2, 6-3 cuplul Kim-Alice Grajdek/Ekaterina Iaşina (Germania/Rusia). Mihaela a jucat şi finala de simplu, fiind învinsă cu 2-6, 3-6 de către Ivana Jorovic (Serbia).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.