Sport

În grupă cu Maşa

Ziarul de Vrancea
23 oct 2015 652 vizualizări
Şarapova, Pennetta şi Radwanska sunt adversarele Simonei Halep în prima fază a Turneului Campioanelor de la Singapore

Jucătoarea Simona Halep, principala favorită a Turneului Campioanelor de la Singapore va juca în Grupa Roşie, alături de Maria Şarapova (Rusia, 3 WTA), Agnieszka Radwanska (Polonia, 6 WTA) şi Flavia Pennetta (Italia, 8 WTA), conform tragerii la sorţi de vineri, de la Singapore. În Grupa Albă vor evolua Garbiñe Muguruza (Spania, 4 WTA), Petra Kvitova (Cehia, 5 WTA), Angelique Kerber (Germania 7 WTA ) şi Lucie Safarova (Cehia, 9 WTA). La Turneul Campioanelor, care va începe duminică, participă cele mai bune opt jucătoare şi opt echipe de dublu în anul în curs. Timea Bacsinszky (Elveţia. 10) şi Venus Williams (SUA), locul 13 WTA, sunt rezerve. Americanca Serena Williams, locul 1 WTA şi deţinătoarea rofeului, a declarat forfait pentru ediţia din 2015.În faza grupelor se va juca fiecare cu fiecare, primele două clasate urmand a se califica în semifinale, fază în care se vor întalni ocupanta locului 1 dintr-o grupă cu ocupanta locului 2 din cealaltă grupă. învingătoarele din semifinale îşi vor disputa trofeul.
La dublu, în Grupa Roşie vor juca perechile Martina Hingis/Sania Mirza (Elveţia/India), Timea Babos/Kristina Mladenovic (Ungaria/Franţa), Raquel Jones/Abigail Spears (SUA) şi Andrea Hlavackova/Lucie Hradecka (Cehia). În Grupa Albă vor evolua Bethanie Sands/Lucie Safarova (SUA/Cehia), Chan Hao Ching/Chan Yung Jan (Taiwan), Caroline Garcia/Katarina Srebotnik (Franţa/Slovenia) şi Garbiñe Muguruza/Carla Suarez  (Spania). Anul trecut titlul a revenit perechii Cara Black/Sania Mirza (Zimbabwe/India).
Adversarele Simonei
Şarapova. Simona Halep şi Maria Şarapova s-au întalnit de cinci ori pană în prezent, de fiecare dată impunandu-se sportiva rusă. Prima partidă dintre cele două sportive a avut loc în turul doi al turneului de la Indian Wells din 2012, Şarapova caştigand cu scorul de 6-3, 6-4. În acelaşi an, dar în primul tur de la Beijing, şarapova s-a impus cu scorul de 7-5, 7-5. În mai 2014, Maria Şarapova a caştigat în faţa romancei finala turneului de la Madrid, cu 1-6, 6-2, 6-3, apoi în iunie 2014 s-a impus în finală la Roland Garros, scor 6-4, 6-7, 6-4. Ultima lor partidă s-a desfăşurat în august 2014, în sferturile de finală ale turneului de la Cincinnati, cand victoria i-a revenit din nou sportivei din Rusia, cu scorul de 3-6, 6-4, 6-4. În 2015, Şarapova, 28 de ani, a caştigat turneul de categorie Premier 5 de la Roma şi pe cel WTA de la Brisbane. Ea a disputat finala la Australian Open şi a ajuns în semifinale la Wimbledon şi la Madrid. De la Grand Slam-ul londonez, Şarapova a mai jucat doar o partidă, pierdută în turul al doilea la Wuhan. Accidentările au împiedicat-o pe rusoaică să evolueze în ultima parte a acestui an, ea ratand inclusiv US Open.
Pennetta. Simona Halep şi Flavia Pennetta s-au întalnit de cinci ori. Pennetta, 33 de ani, conduce, cu 4-1, în meciurile directe cu Halep. Pană la US Open, succesele italiencei nu erau mai recente de 2013: sferturi la Marbella (2010), scor 6-4, 7-6 (4), optimi la Bastad (2013), scor 4-6, 7-5, 2-0 abandon şi optimi la US Open (2013), scor 6-2, 7-6. Halep avea victoria din meciul disputat în martie, în optimile de finală ale turneului de la Miami, scor 6-3, 7-5. A urmat apoi partida din semifinalele US Open, cand romanca a fost întrecută clar, cu scorul de 6-1, 6-3, în 59 de minute, de sportiva italiană, care avea ulterior să caştige turneul. Anul 2015 a fost cel mai bun pentru Flavia Pennetta, datorită titlului de la Flushing Meadows, singurul de Grand Slam la simplu din palmares. Ea a anunţat că se va retrage din activitatea sportivă după ce va evolua la Turneul Campioanelor.
 Radwanska. Singura jucătoare din Grupa Roşie cu care Simona Halep are un palmares direct echilibrat, 4-4, este Agnieszka Radwanka. Totuşi, romanca a caştigat patru din ultimele cinci dispute. Ultima lor întalnire a avut loc în august, în sferturile de finală ale turneului de la Toronto, cand Halep a caştigat cu scorul de 0-6, 6-3, 6-1. Tot romanca a caştigat partida din semifinalele ediţiei trecute a Turneului Campioanelor, cu scorul de 6-2, 6-2. Halep s-a impus, în turul secund la Roma, în 2013, scor 6-7, 6-1, 6-2, şi în semifinalele turneului de la Doha, în 2014, scor 7-5, 6-2. La randul ei, Radwanska a caştigat în semifinalele turneului de la Indian Wells, ediţia 2014, scor 6-3, 6-4, în 2011, în turul 3 al Australian Open, cu 6-1, 6-2, în finala turneului de la Bruxelles, din 2012, cu 7-5, 6-0, şi în turul 2 la Auckland, în 2013, cu 6-3, 6-1. Agnieszka Radwanska, 26 de ani, a arătat o creştere de formă şi a reuşit evoluţii bune în partea a doua a anului 2015. Ea a caştigat turneul de la Tokyo, a disputat finala turenului de la Eastbourne şi a ajuns în semifinale la Katowice, Nottingham (învinsă de Monica Niculescu), Wimbledon şi Beijing.

Ce ştim despre Turneul Campioanelor
Prima ediţie a Turneului Campioanelor a avut loc în 1972, la Boca Raton, Florida, cu participrea a 16 jucătoare, care au evoluat în sistem eliminatoriu, pentru premii totale de 100.900 de dolari. Americanca Chris Evert a fost prima campioană, la varsta de 17 ani, dar nu a intrat în posesia premiului de 25.000 de dolari din cauza statutului de jucătoare amatoare pe care îl avea atunci. Din 1972, turneul a fost găzduit de opt oraşe, Boca Raton, Los Angeles, New York, Oakland, Munchen, Madrid, Doha şi Istanbul. În 1986 au avut loc două ediţii, una în martie, alta în noiembrie. Singapore este a noua destinaţie, reuşind să obţină calitatea de gazdă după un îndelungat proces de selecţie, în care a mai concurat în finală cu Kazan, Ciudad de Mexico şi Tianjin. Meciurile vor avea loc pe suprafaţă rapidă, la Singapore Indoor Stadium, arenă cu o capacitate maximă de 12.000 de locuri şi care face parte dintr-un complex sportiv care a costat 1,3 miliarde de dolari. Cele mai multe victorii la Turneul Campioanelor le-a obţinut Martina Navratilova, opt, iar deţinătoarea trofeului este Serena Williams, de cinci ori caştigătoare în finala sezonului. Virginia Ruzici a participat la două ediţii ale Turneului Campioanelor, în 1977 şi 1978, fiind eliminată în ultimul tur. Irina Spîrlea a obţinut pană în prezent cele mai bune rezultate la Turneul Campioanelor, după ce a jucat două semifinale, în 1997 şi 1998, din trei participări (în 1996 a fost eliminată în primul tur). Şi Spîrlea, şi Ruzici au jucat în sistemul eliminatoriu, pe un tabloul de 16 jucătoare. Actualul format, cu opt jucătoare împărţite în două grupe, a fost adoptat în 2003.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.