Sport

A murit omul care a îndoliat Maracana

Ziarul de Vrancea
17 iul 2015 717 vizualizări
Fotbalistul uruguayan Alcides Ghiggia a încetat din viaţă exact în ziua cand împlinea 65 de ani de la o victorie istorică

Fostul internaţional uruguayan Alcides Ghiggia, autorul golului decisiv care a adus titlul mondial Uruguay-ului în meciul cu Brazilia, de pe Maracana, din 1950, a încetat din viaţă, joi, la 88 de ani. Potrivit soţiei sale, Beatriz, el a murit din cauza unui atac cardiac chiar în ziua în care se împlineau 65 de ani de la victoria de pe Maracana. În 1950, Brazilia nu avea nevoie decat de o remiză pentru a caştiga. În acel an, faza finală se desfăşura în sistem campionat la care participau patru echipe. Brazilia a învins Suedia cu 7-1 şi Spania cu 6-1, iar Uruguay, după o remiză (2-2) cu Spania a învins greu, Suedia cu 3-2. Cum pe vremea aceea, victoria era gratulată cu două puncte (nu trei, ca astăzi), Uruguay avea trei puncte în clasament, iar Brazilia – patru puncte. În asemenea condiţii, presa locală titra deja "Brazilia, campioană". Chiar şi oficialii uruguayeni se considerau învinşi înainte de acest meci din ultima rundă. Mai întai Friaça a deschis scorul pentru Brazilia (minutul 47), iar apoi a Schiaffino a egalat ('66). Ghiggia a marcat golul victoriei în minutul 79, ducand meciul la cea mai tristă festivitate de premiere din istoria fotbalului. Atat de tristă încat aproape că nici jucătorii “celestes” n-au fost în stare să se bucure prea tare.Acest succes i-a permis  lui Ghiggia să semneze cu Roma şi AC Milan şi chiar a purtat tricoul Italiei într-o perioadă în care un jucător putea schimba selecţionata, la fel ca şi celălalt marcator, Juan Alberto Schiaffino. Revenit în Uruguay, el a jucat pană la 42 de ani. Apoi a lucrat într-un cazino, şi-a deschis o şcoală de şoferi înainte de profita de pensia specială de campion mondial. "Doar trei persoane au redus la tăcere Maracana: Papa, Frank Sinatra şi eu", spunea Alcides Edgardi Ghiggia, cel ce a oferit Cupa Mondială Uruguayului, în 1950, pe miticul stadion din Rio de Janeiro. Ghiggia era singurul supravieţuitor din echipa antrenată de Juan Lopez, care îi mai cuprindea pe Maspoli – Gonzalez, Tejera, Gambetta, Andrade, Varela, Perez, Miguez, Schiaffino şi Moran.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.