Sport

S-a stins tătucul temporizarii

Ziarul de Vrancea
21 iun 2015 570 vizualizări
Fostul tehnician Angelo Niculescu, selecţionerul Romaniei la Cupa Mondială din 1970, a încetat din viaţă, sambătă, la Bucureşti, la varsta de 93 de ani.

Angelo Niculescu, născut la 1 octombrie 1921, la Craiova, a rămas în istoria fotbalului romanesc ca antrenorul care a calificat naţionala Romaniei la Campionatul Mondial din Mexic 1970, după o absenţă de 32 de ani, şi în sferturile de finală ale Campionatului European din Belgia 1972. Pe parcursul perioadei cat a stat pe banca "tricolorilor", între 1967 şi 1973, reprezentativa de fotbal a Romaniei a disputat 41 de partide internaţionale. Angelo Niculescu este considerat de FIFA, pe undeva superficial, drept inventatorul stilului de joc "tiki-taka", făcut celebru în ultimii ani de FC Barcelona. Jocul de aşteptare, cu pase laterale şi înapoi, al lui Angelo Niculescu, a fost cunoscut la vremea sa sub numele de “temporizare” şi după cum el însuşi a recunoscut în lucrarea sa “Corabia cu 11 pasageri” nu a fost decat o metodă de a păcăli echipele mai puternice, aşteptandu-le să se grăbească în ofensivă cand prind mingea şi, implicit, să greşească. Tot în aceeaşi carte, Niculescu a menţionat că el nu este părintele acestei idei, asemenea abordări fiind obişnuite şi la naţionalele Braziliei, ori la echipa în vogă a vremii, Ajax Amsterdam.

Un alt moment discutat din cariera de antrenor a “profesorului”, a fost nefolosirea lui Dobrin (şi în secundar a lui Rică Răducanu şi Dan Coe) la turneul final din Mexic 1970  şi mulţi iubitori de fotbal trăiesc şi acum cu iluzia că, dacă ar fi fost folosit Dobrin la Guadalajara, Romania ar fi bătut Brazilia şi s-ar fi calificat în sferturi. Dincolo de toate speculaţiile de atunci şi acum, se pare că Dobrin, extrem de sensibil la schimbările de climă, şi-a găsit tratamente bahice împotriva căldurii mexicane, iar decizia lui Niculescu de a-l scoate din lot pe Dobrin a fost în deplin acord cu numerosul staff FRF prezent atunci la Guadalajara. De altfel, fără nicio ranchiună, Angelo Niculescu l-a chemat pe Dobrin la lot imediat după episodul mexican” “Eu n-am să fac cu tine ce-a făcut Ramsey cu Greaves şi Valcareggi cu Rivera”, i-ar fi explicat tehnicianul lui Dobrin la prima convocare, conform aceleiaşi cărţi. 

În privinţa temporizării, stilul acesta şi-a pus amprenta mulţi ani la echipa naţională a Romaniei, iar cel mai strălucit exemplu de discipol al “profesor” s-a numit Mircea Lucescu. Semnificativ este faptul că, după ce FRF a renunţat la Niculescu în 1973 în mare parte din cauza reacţiilor negative la “temporizare”, a fost adus un tehnician ultraofensiv la naţională, Valentin Stănescu, care şi-a încheiat mandatul, temporizand ca predecesorul său. 

Ca jucător, Angelo Niculescu a evoluat în prima divizie la FC Craiova, Carmen, Ciocanul şi Dinamo, toate din Bucureşti. Ca antrenor, a pregătit, printre altele Dinamo, Steaua, SC Bacău, Sportul Studenţesc, Poli Timişoara, “U” Cluj şi Oţelul Galaţi. (Nic. G)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.