Sport

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
3 iun 2015 377 vizualizări
Istoria zilei de 4 iunie

105: Împăratul Traian părăseşte Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor (105-106). Inginerii săi au construit un imens pod peste Dunăre, Traian reuşind să cucerească Dacia în 106, capitala dacilor, Sarmizegetusa fiind distrusă. Decebal s-a sinucis, iar în locul capitalei distruse Traian a construit un nou oraş, numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Dacia a fost colonizată cu romani şi a fost  anexată ca provincie romană.
1919: Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituţiei SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor
1920: Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate şi Ungaria. Recunoaşterea pe plan internaţional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România (a intrat în vigoare la 26 iulie 1921). Tratatul a fost şi continuă să fie perceput în mentalul colectiv maghiar drept o catastrofă.
1937: Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman. Directorul unui lanţ de supermarketuri din SUA s-a întrebat ce-ar putea face ca cei care cumpără de la el din supermarket să poată căra mai multe produse la casă. Invenţia era, de fapt, un scaun câruia îi pusese roţi şi-l pregătise ca să poată ţine două coşuri de cumpărături, care pe vremea aceea erau făcute din lemn. Problema era că nimeni nu voia să folosească acele cărucioare. Bărbaţilor li se păreau nişte chestii prea feminine, iar femeilor li se părea că seamănă cu un cărcior de plimbat copiii. Sylvan Goldman a trebuit să angajeze oameni care să se plimbe cu cărucioarele prin magazin, prefăcându-se că vor să cumpere ceva, doar ca să dea impresia că e o invenţie cool şi merită folosită.
1941: Al Doilea Război Mondial: Trupele naziste execută 24 de profesori polonezi în Lwów
1989: Au avut loc tragicele evenimente din Piaţa Tienanmen; armata a invadat piaţa şi a reprimat sângeros mişcarea de la Beijing. Tinerii adunaţi în Piaţa Tienanmen („Poarta Păcii Cereşti”) manifestaseră, începând cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice şi pentru iniţierea unui dialog cu guvernul comunist
1992: Sfinţirea crucii de marmură şi a monumentului ridicat în memoria mareşalului Ion Antonescu, în apropiere de Jilava, pe locul unde a fost executat, la 1 iunie1946
2004: A fost inaugurat „Water Park" cel mai mare parc acvatic din România (lânga Aeroportul Otopeni)
Astăzi este: Ziua Internaţională a Copiilor - victime ale agresiunii. Ziua se marchează din 1983, ca urmare a hotărârii Adunării Generale a ONU, din 19 august 1982, în memoria copiilor omorâţi în timpul invaziei israeliene în Liban, din 1982.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.