Sport

Bicicleta face concurenţă mingii de fotbal

Dan Chiriac
28 mai 2015 907 vizualizări
Sute de focşăneni practică mersul pe bicicletă în timpul liber u peste 100 de focşănenii organizează aproape săptămânal curse de agrement pe trasee din judeţ u cea mai scumpă bicicletă vândută în Focşani a costat 8.000 de lei u în Focşani există două magazine de profil, unde se pot găsi biciclete de toate felurile, dar şi accesorii sau piese de schimb

Zeci de focşăneni merg zilnic pe bicicletă. Mersul pe două roţi a ajuns să fie unul dintre cele mai practicate sporturi din oraş. Chiar dacă pistele de biciclete există doar la nivel de linie trasă pe trotuarele din oraş, iubitorii plimbărilor pe două roţi organizează tot felul de curse de agrement sau plimbări individuale. Mersul de bicicletă este recomandat şi de medici care spun că efortul depus ajută la păstrarea sănătăţii. Este şi cazul fostului jucător de fotbal de la Unirea Focşani, Ovodiu Rusu, în prezent referent la clubul municipalităţii, CSM 2007 Focşani. Este probabil unul dintre cei mai pasionaţi focşăneni pentru mersul pe bicicletă. “Sunt foarte pasionat. De la 5 ani am învăţat să merg cu bicicleta. Am început cu o semicursieră a tatălui meu. Mergeam atunci pe sub cadru pentru că eram prea mic. Atunci, preţul bicicletei era de 500 de lei. Bicicleta pe care acum merg zilnic costă peste 1.000 de lei. După ce am terminat cu fotbalul, m-am întors la mersul pe două roţi. În 2012 a venit fata mea din Anglia şi am primit bicicleta. Am slăbit 18 kilograme, mă simt foarte bine, practic sunt un alt om.  Zilnic merg în medie cam 10 kilometri, distanţă pe care o parcurg în 45 de minute. E sănătate curată”, ne-a spus Ovidiu Rusu.

Curse de agrement organizate pe două roţi

Unii focşăneni merg şi câte 10 kilometri zilnic pe bicicletăAproape săptămânal, iubitorii ci

covului.  Zeci de iubitori ai ciclismului s-au întrecut în cursa în care cel mai important factor a fost mişcarea. La Jariştea se organizează anual Maratonul ciclist umanitar, competiţie ajunsă al ediţia a doua. Întrecerea se desfăşoară cu sprijinul Primăriei locale şi are ca scop ajutoarea unor localnci aflaţi în suferinţă. Focşănenii, mulţi dintre ei negrupaţi în vreo asociaţie, fac la final de săptămână curse spre Crîngul Petreşti. Mini-excursia este organizată în grupurile de câte 5-10 biciclişti, iar distracţia conţine un popas şi în pădurea de la marginea oraşului. “Sunt plimbări de agrement aproape săptămânal. Suntem prieteni care ne adunăm în grupuri de 15-20 de persoane şi mergem pe traseele stabilite. În Focşani sunt 100 de persoane care practică ciclismul. Numărul deţinătorilor de biciclete este mult mai mare, dar asta nu înseamnă că practică ciclismul. Mersul pe bicicletă nu se face în parc, acolo poţi da peste copii”, ne-a spus Iulian Melinteanu, preşedintele de la Meli’s Bike Focşani şi deţinătorul unuia din cele două magazine de profil din oraş.

Cum îţi cumperi o bicicletă performantă

Mulţi îşi doresc o bicicletă multifuncţională, care să fie eficientă atât în oraş cât şi la munte. Reprezentanţii de la Meli’s Bike Focşani ne-au vorbit despre mai multe tipuri de biciclete, dar şi de preţurile acestora. Astfel, bicicleta de munte poate fi hardtail (cadru rigid) sau full-suspension (cadru cu suspensie). Pentru bicicleta de munte, furca cu amortizor este obligatorie, atât pentru un control mai bun cât şi pentru un confort sporit. Cunoscătorii spun că de preferat sunt bicicletele cu cadru din aluminiu. “Bicicleta de oraş, ca regulă, este mereu hardtail (cadru rigid), cu o furcă rigidă. Anvelopele sunt subţiri pentru a te avantaja pe porţiunile de asfalt, unde-ţi vor oferi o viteză foarte bună de rulare, iar sistemul de transmisie va avea 2 sau 3 foi cu mai mulţi dinţi decât cele pentru munte, iar pinioanele vor fi mai mici. Bicicletele sub 1.000 de lei sunt în general marfă de supermarket şi nu merită luate în seamă: foarte grele, componente nefuncţionale, performanţe foarte slabe”, ne-a detaliat Iulian Melinteanu.

Cât costă o bicicletă?

O bicicletă bună are preţul începând cu 1.000 de lei. Biciclete între 2.000 şi 3.000 lei – constituie segmentul entry-level al bicicletelor de munte. Desigur, cu cât creşti preţul, cu atât cresc şi perfomanţele bicicletei. Biciclete între 3.000 şi 5.000 lei au componente de foarte bună calitate şi durabilitate crescută. Găseşti biciclete cu furci superioare (cartuş de aer şi nu doar arc simplu), frâne hidraulice foarte potente, sisteme de transmisie 2X10 sau 3X10. Bicicletele de  peste 5.000 de lei asigură o suspensie de calitate, o greutate decentă a bicicletei şi echipare pe măsură. Reprezentanţii de la Meli’s Bike spun că este bine ca cei interesaţi să evite ţepele care se mai dau în târguri uitându-te atent la bicicletă sau chiar pe site-uri de specialitate. Recomandate sunt magazinele de biciclete, cele specializate doar în vânzarea de biciclete, care pot oferi şi consiliere la achiziţionare. “Cea mai scumpă bicicletă vândută în Focşani a fost un exemplar de 8.000 de lei”, ne-a mai  precizat Melinteanu.

Biciclete pentru toate buzunarele

Un alt magazin de profil este situat pe bulevardul Independenţei din Focşani. La Super Bike găseşti biciclete pentru toate gusturile, dar şi pentru toate varstele. Reprezentanţii magazinului ne-au spus că aici se pot cumpăra biciclete pentru toate categoriile de varstă, de la copii pană la cei mai în varstă. Preţurile încep de la 340 de lei. Cei interesaţi pot găsi în magazinul de pe strada Independenţei aproape orice accesoriu pentru o bicicletă, dar şi piese de schimb pentru toate tipurile de biciclete. Copiii doritori să meargă pe două roţi îşi pot achiziţiona produse şi la preţuri de 300-400 de lei. “Avem biciclete pentru toate gusturile, varstele şi buzunarele. La 340 de lei se poate achiziţiona o bicicletă pentru copii, în timp ce pentru adulţi cel mai ieftin exemplar este 450 de lei. Toate au calitate superioară. noi nu vrem să fim sluga bicicletei! Avem doi ani garanţie pentru orice bicicletă, inclusiv post-garanţie. Cea mai scumpă bicicletă vandută în magazin a costat 3.500 de lei. La noi, toţi cei care vor să meargă pe două roţi vor găsi ce caută!”, ne-a spus Viorel Cucu, patronul magazinului Super Bike. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.