Sport

Platini i-a cerut demisia lui Blatter

Ziarul de Vrancea
28 mai 2015 583 vizualizări
Preşedintele FIFA l-a refuzat pe şeful fotbalului european

Preşedintele UEFA, Michel Platini, s-a întalnit cu Joseph Blatter, ieri dimineaţă, la Zurich, şi i-a cerut acestuia să demisioneze de la conducerea FIFA, a anunţat cotidianul L'Equipe, citand surse din cadrul forului european. Blatter, care speră să fi reales, astăzi, în fruntea FIFA pentru un al cincilea mandat, a refuzat să părăsească postul. Într-o conferinţă de presă susţinută la Zürich, Platini a confirmat că vrea o schimbare în fruntea FIFA şi a reiterat sprijinul pentru prinţul iordanian Ali bin Al-Hussein: "Maine la alegeri, majoritatea asociaţiilor naţionale va vota pentru prinţul Ali. Sper să fie convinse şi cele care încă nu vor să-l voteze. Trebuie schimbat preşedintele pentru ca FIFA să se schimbe în viitor. Prea multe cazuri au zguduit lumea fotbalului şi în special FIFA. Este mama fotbalului şi despre mame nu vorbim aşa", a declarat Platini. De asemenea, UEFA a cerut, prin vocea secretarului general Gianni Infantino, amanarea alegerilor la preşedinţia FIFA.
FIFA a suspendat 11 persoane implicate în cazul de corupţie instrumentat de FBI şi Departamentul american de Justiţie, în colaborare cu autorităţile elveţiene, printre care se numără doi vicepreşedinţi ai forului, Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo. Cei 11 sunt următorii: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz, Chuck Blazer şi Daryll Warner. Decizia a fost luată pe baza "anchetei Camerei de investigaţii a Comitetului de Etică al FIFA şi în urma faptelor prezentate, miercuri, de justiţia americană. "Acuzaţiile sunt în mod clar legate de fotbal şi sunt de o natură atat de serioasă, astfel încat a fost imperativ să fie luate măsuri imediat. Procedura îşi va urma cursul în linie cu Codul de Etică al FIFA", a declarat Hans-Joachim Eckert, membru al Comitetului de Etică.
Sponsorii arată FIFA cu degetul
În altă ordine de idei, sponsorii FIFA şi-au exprimat îngrijorarea după izbucnirea scandalul de corupţie în care nouă oficiali şi cinci parteneri ai forului mondial sunt anchetaţi de justiţia americană pentru luare de mită. Astfel, Adidas a emis un comunicat în care a cerut mai multă transparenţă din partea FIFA. "Grupul Adidas este deplin angajat în crearea unei culturi care să favorizeze cele mai înalte standarde de etică şi de conformitate şi aşteptăm acelaşi lucru de la partenerii noştri. După ultimele veşti, nu putem decat să încurajăm FIFA să continue să stabilească şi să respecte standarde de conformitate şi transparenţă în ceea ce face", se arată într-un comunicatul Adidas, partener FIFA din anii 50. Companiile Coca-Cola şi Hyundai Motor au reacţionat şi ele după izbucnirea scandalului de corupţie. "Această controversă care durează de mult timp a afectat misiunea şi idealurile promovate de Cupa Mondială şi FIFA şi noi ne-am exprima în mai multe randuri îngrijoarea faţă de aceste numeroase acuzaţii", precizează un comunicat al Coca-Cola. La randul lor, reprezentanţii Hyundai Motor, singurul partener asiatic al Cupei Mondiale din 2018, din Rusia, s-au arătat "extrem de îngrijoraţi" de procedurile legale în curs.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.