Sport

Şahiştii vranceni, pe podium, la Cupa Pionul

Dan Chiriac
28 apr 2015 959 vizualizări
Turneele B şi C au fost caştigate de doi vrânceni, Aurelian Cristea şi Ştefan Dănilă u turneul A i-a revenit băcăuanului Aurel Ciobanu, legitimat de mai mulţi ani la Speranţa Focşani.

În perioada 24 – 26 aprilie 2015 la Casa de Cultură a Sindicatelor Adjud s-a desfăşurat una dintre cele mai prestigioase competiţii de şah din ultimii ani din judeţ. Cupa “Pionul” a fost organizată de Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea, Primăria Adjud şi CSM Focşani 2007 cărora li s-a alăturat Vrancart  Adjud în calitate de sponsor. Competiţia s-a dorit a fi o continuare la un nivel superior a unui concurs anual ce s-a desfăşurat în ultimii ani la Adjud, în aceeaşi perioadă, dar care dura o singură zi şi nu era omologat. Prin organizarea noii competiţii, se doreşte ca aceasta să devină o tradiţie a şahului vrâncean. La această primă ediţie au participat 71 de şahişti (toţi legitimaţi) de la CSM Focşani 2007, CM Şah Speranţa Focşani, C.S. Olimp Şah Focşani, Realitatea Huşi, Cavalerul Sfântul Gheorghe, ACS Genius Galaţi, C.S. Sfinxul Iaşi, Pionul Piatra Neamţ, CS IOIOS Braşov, ACS Elisabeta Polihroniade Bucureşti, C.S.M. Craiova, Cimentul Bicaz, Viitorul Miercurea Ciuc, Petrom Flacăra Moreni şi patru şahişti (trei seniori şi un junior) din Republica Moldova. De remarcat prezenţa la turneu a doi maeştri internaţionali, a unui maestru naţional şi a mai multor candidaţi de maestru. S-a jucat în sistem elveţian, şah clasic, şapte runde, pe trei turnee.La Turneul A, cel mai puternic, rezervat seniorilor şi juniorilor peste 14 ani, pe primele locuri s-au clasat în ordine: maestrul naţional Ciobanu Aurelian, candidatul de maestru Sava Bogdan, maestrul internaţional Romcovici Victor, Ursan Cornel-Marius, maestrul internaţional Nevednichy Boris, Vasiliu Cosmin, Pătraşcu Cătălin-Lucian, Balla Viorel, Laszlo Zoltan-Imre, Vasile Marian, Ioniţă Emilian-Paul, candidatul de maestru Mălureanu Grigore, Chirpii Alexandru, Hanga Wily, Oancea Cătălin şi Dediu Nicolae.

Ce s-a întamplat în alte turnee?

La Turneul B, rezervat juniorilor până în 14 ani, pe primele locuri s-au clasat în ordine: Cristea Aurelian-Gabriel, Măimăscu Ştefan, Constandache Vlad-Ciprian, Severin Denisa-Gabriela, Vulpe Raisa-Georgiana şi Ioniţă Carmen-Nicola. La Turneul C, rezervat copiilor până în 10 ani, pe primele locuri s-au clasat în ordine: Dănilă Ştefan (care a împlinit 10 ani chiar în a doua zi a turneului), Crăciun Denis-Gabriel, Popescu Segiu Traian, Alexandescu Bogdan-Gabriel, Ghimpu Codrin-Răzvan, Baciu Mihnea-Iustin, Şimon Cristian-Eduard, Tablan Andrei-Damian, Bitere George-Ionel şi Dorobăţ Alexandru-Mihai. Spre deosebire de anii trecuţi, Turneul A a fost omologat la Federaţia Internaţională de Şah, iar Turneele B şi C au fost omologate la Federaţia Română de Şah. Aceasta a implicat, printre altele, obligativitatea participării la concurs numai a şahiştilor legitimaţi. Este remarcabil că la două turnee (B şi C), câştigători au fost doi vrânceni (Cristea Aurelian-Gabriel şI Dănilă Ştefan), iar la un turneu (A), câştigător a fost băcăuanul Ciobanu Aurelian, legitimat de mai mulţi ani la Speranţa Focşani.

Cei mai mici şahişti în faţa tablei de joc

La întrecerile de la Adjud au luat parte cei mai talentaţi copii din judeţ. Au participat copii născuţi chiar în anul 2009. Astfel, la copii născuţi în urmă cu şase ani, cel mai bun băiat a fost Axente Ioan-Lucian, la copii născuţi în anul 2008 cel mai bun băiat au fost Zlata Alexandru-Ştefan şi cea mai bună fetiţă a fost Lăbunţ Denissa-Emanuela, la copii născuţi în anul 2007 cel mai bun băiat a fost Pintilie Sebastian-Matei şi cele mai bune fetiţe au fost Alexa Ingrid-Ştefania şi Niţu Ileana-Veronica. La copii născuţi în anul 2006 cei mai buni au fost în ordine Baciu Mihnea-Iustin, Şimon Cristian-Eduard, Măimăscu Pavel, Ioniţă George-Călin, Chiriac Eduard şi Teodorescu Rareş. La copii născuţi în anul 2005, cei mai buni au fost, în ordine, Dănilă Ştefan, Bitere George-Ionel şi Dorobăţ Alexandru-Mihai. Cele mai bune prestaţii dintre şahiştii adjudeni le-au avut în întrecerile seniorilor Viorel Balla şi Nicolae Dediu. Organizatorii competiţiei au fost Balla Viorel, Ioniţă Emilian-Paul, Grigore Aurelian, Dediu Nicolae, Strîmbu Mihai, Strîmbu Adrian, Gurguiatu Sandu şi Soare Anton cu sprijinul personalului Casei de Cultură a Sindicatelor “Tudor Vornicu” din Adjud. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
om, acum 3257 zile, 7 ore, 1 minut, 51 secunde
BROVO BACIULE MIHNEA!!!!!!!!!!!!!!!
, acum 3257 zile, 1 ora, 21 minute, 23 secunde
care-ai iesit pe locul 6... :D
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.