Sport

DNA se întoarce la fotbal

Ziarul de Vrancea
24 feb 2015 563 vizualizări
Fostul acţionar dinamovist Vasile Turcu a dat extemporal pe subiectul presupusului blat Dinamo - Lazio din Liga Campionilor şi a transferului lui Ştefan Radu

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal pe subiectul meciului Dinamo-Lazio, disputat în august 2007 în preliminariile Ligii Campionilor, în urma declaraţiilor care indică aranjamentul meciului, apărute în ProSport. În prima parte a lunii ianuarie, ProSport a demarat o anchetă jurnalistică sub numele "Dosarul Dinamo-Lazio", avand la bază informaţii în exclusivitate despre partida decisivă pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor din sezonul 2007-2008. După ce în tur scorul fusese 1-1, partida decisivă a fost pierdută de Dinamo, la Bucureşti, cu 1-3, în condiţii dubioase. "Blaturile să făceau la Bucureşti, la hotelul unde stăteau oaspeţii. La meciul cu Lazio, aranjamentul a fost făcut înainte de meci. La pauză, li s-a spus jucătorilor: «Băieţi, daţi-vă la o parte!» E posibil să fi fost şi o treabă la pariuri, să conducă Dinamo la pauză şi să caştige Lazio. Cornel Dinu şi Cristi Borcea au tratat cu Lotito de la Lazio. Preţul a fost vanzarea lui Ştefan Radu, care nu valora niciodată 4,5 milioane de euro. L-au luat ca pe o murătură, l-au antrenat apoi bine şi a ieşit din el un jucător bun", a dezvăluit pentru ProSport Vladimir Cohn, acţionar la Dinamo. Întrebat dacă suma de transfer a lui Radu a fost cea apărută în media, împrumut pe un milion de euro plus 3,5 milioane la transferul definitiv, antrenorul Mircea Rednic, care a stat pe banca lui Dinamo la meciul cu Lazio, a spus că valoarea tranzacţiei a fost mult mai mare: "Nu, nu, nu, n-a fost niciun împrumut. Au fost 7,2 milioane de euro. Vă spun eu sigur."La doar două săptămani după apariţia articolului, pe 27 ianuarie 2015, DNA a deschis dosar penal pe acest subiect, în urma solicitării ProSport. Cazul a intrat şi în atenţia forurilor de specialitate internaţionale. Imediat după apariţia articolului ProSport, oficiali ai Federaţiei Romane de Fotbal anunţau că UEFA a deschis o anchetă.
În declaraţia scrisă depusă la DNA, Vasile Turcu, a precizat  că suma totală a transferului lui ştefan Radu la Lazio Roma a fost de 5.355.000 de euro, gruparea italiană neachitand alţi bani în afară de aceştia. "Nu am cunoştinţă de subiectele apărute în presă, cu privire la acest transfer, din cunoştinţele mele nu s-a achitat nicio sumă în plus faţă de cea prevăzută în contractul de transfer, iar declaraţiile făcute de unii oficiali ai clubului Sportiv Dinamo 1948 SA sunt lipsite de temei şi sumele invocate de aceştia sunt fanteziste şi lipsite de logică", a scris fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Dinamo. Turcu a menţionat că el şi Cristi Borcea, de asemenea fost acţionar, au negociat cu ofcialii clubului Lazio transferul lui Ştefan Radu. în urma tratativelor, s-a convenit ca Radu să fie împrumutat de Dinamo la Lazio, din ianuarie pană în iunie 2008, pentru suma de un milion de euro plus TVA (1,19 milioane de euro în total), cu o clauză de transfer definitiv pentru încă 3,5 milioane de euro plus TVA (4,165 de milioane de euro în total). Turcu a precizat că, la 20 iunie 2008, Lazio a achitat clauza pentru transferul definitiv al jucătorului roman.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.