Sport

De ce a coborat Simona în Top?

Ziarul de Vrancea
16 feb 2015 747 vizualizări
După ce s-a împlinit un an de la victoria de la Doha, jucătoarea romană a pierdut cele 900 de puncte cucerite în Qatar

Nici Simona Halep, nici Petra Kvitova, nu au evoluat în ultima săptămană în circuitul de tenis WTA şi totuşi cele două sportive prietene au făcut rocada în clasament, Petra urcand pe podium, iar Simona coborand pe locul IV. Explicaţia constă în faptul că în cursul săptămanii trecute nu s-a disputat turneul de la Doha, aşa cum s-a întamplat în 2014, cand romanca a obţinut cea mai prestigioasă victorie din cariera de pană acum şi, din această modificare de program, Simona nu şi-a putut apăra cele 900 de puncte cucerite anul trecut în Qatar. De partea cealaltă şi Petra Kvitova a ieşit în pierdere, însă a fost eliminată anul trecut destul de devreme, iar deficitul ei a fost mai redus. Şi pentru că pe reţelele de socializare există multă lume nelămurită cu “apărarea asta a punctelor”, mulţi se întreabă “ce vină are Simona că s-a amanat turneul de la Doha”, iar unele surse mediatice năvălesc cu titluri apocalptice, gen “dezastru”, “veste îngrozitoare”, “tragedie”, etc., e bine să lămurim odată cum se fac clasamentele astea în tenis.
Topurile ATP şi WTA   se schimbă odată pe săptămană şi se întocmesc pe baza punctelor cucerite de sportivi pe perioada unui an în timp real. De exemplu, actualele topuri vizează rezultatele din săptămana a treia a lunii februarie 2014 pană în săptămana a doua a lunii februarie 2015. Cu alte cuvinte, începand de ieri, rezultatele din săptămana a doua a lunii februarie 2014 (cum este şi turneul WTA de la Doha caştigat de Simona) au disparut din clasament, fiind înlocuite cu cele corespondente din 2015. Problema cu “apăratul punctelor” este doar o figură de stil care, după cum se vede, încurcă mulţi necunoscători. Dacă pierzi nişte puncte din cauza expirării duratei lor de valabilitate, trebuie în săptămana corespunzătoare, să le înlocuieşti cu altele, adică să le APERI. Cat despre “nenorocirea” care s-a abătut asupra Simonei Halep, este adevărat că fata nu are nicio vină că s-au schimbat nişte date de desfăşurare, sau că un turneu a devenit mai valoros decat altul, însă sezonul de tenis nu are pauze şi “dezastrul” de acum poate fi transformat de bine în “extaz” peste cateva săptămani...

Mai trebuie spus că în circuitele de tenis mai figurează şi clasamentele de tip “Road to... “ (urmează localitatea de disputare a Turneului Campionilor). Acestea menţionează strict rezultatele obţinute în anul calendaristic în curs şi reprezintă criteriul de calificare la aceste turnee de sfarşit de an. La finele anului calendaristic, cele două clasamente coincid. De pildă în clasamentul “Road to Singapore”, Simona Halep ocupă locul V, cu 710 p (la egalitate cu Petra Kvitova şi Venus Williams), după Serena Williams (2000), Maria Şarapova (1779), Madison Keys (890) şi Ekaterina Makarova (835).

Tecău şi Mergea, în drum spre Masters

Vizavi de clasamentele tenisului, trebuie menţionate urcările în topul jucătorilor de dublu, al romanilor Horia Tecău şi Florin Mergea, cu parteneri diferiţi. Horia ocupă acum locul X, iar Florin, locul XVII. Există şi un clasament al cuplurilor, de tip “Road to” al echipelor stabile care participă în circuit, în care cei doi romani ocupă poziţii mult mai înalte şi acest top contează la sfarşit de an pentru Turneul Campionilor de dublu.  Astfel, echipa romano olandeză Horia Tecău / Jean-Julien Rojer se află pe locul II, iar cuplul romano-britanic Florin Mergea / Dominic Inglot pe locul IV, după primele şase săptămani al sezonului. Tecău, care a revenit în Top 10 ATP de dublu după un an şi jumătate, şi partenerul său Rojer au caştigat, duminică, turneul de 500 de puncte de la Rotterdam, după ce în acest an au mai disputat finala turneului de la Sydney şi au atins faza semifinalelor de la Australian Open. Ei au acumulat 1370 de puncte, cu care se situează în urma perechii italiene care s-a impus la Australian Open, Simone Bolleli/Fabio Fognini, ce a obţinut 2.045 de puncte, dar înaintea francezilor Pierre-Hugues Herbert şi Nicolas Mahut, cu 1.200 de puncte, finalişti la primul Grand Slam al anului. Pe locul IV se află Mergea şi Inglot, cu 885 de puncte, după ce au jucat două finale în 2015, la Auckland şi Montpellier. Este de remarcat absenţa dintre cele mai bune echipe a cuplului format din fraţii Mike şi Bob Bryan, liderii clasamentului individual de dublu. Americanii au avut un început de an mai slab şi ocupă abia locul 26 în ierarhia echipelor, cu 180 de puncte.
Top 10 WTA: 1 (1). Serena Williams (SUA) – 9.777 p; 2 (2). Maria Şarapova (Rusia) – 8.210 p; 3 (4). Petra Kvitova (Cehia) – 6.291 p; 4 (3). Simona Halep (Romania) – 5.672 p; 5 (5). Caroline Wozniacki (Danemarca) – 4.565 p; 6(6). Ana Ivanovic (Serbia) – 4.425 p; 7 (7). Eugénie Bouchard (Canada) – 4.365 p; 8(8). Agnieszka Radwanska (Polonia) – 3.975 p; 9(9). Ekaterina Makarova (Rusia) – 3.285 p; 10 (-). Andrea Petkovic (Germania) – 3.150  Poziţiile celorlalte jucătoare romane din Top 00:   Irina Begu – 34 (34); Monica Niculescu – 61 (57); Alexandra Dulgheru – 97 (95); Sorana Cîrstea – 116 (102); Andreea Mitu – 117 (116); Ana Bogdan – 191 (-). La dublu: Monica Niculescu – 48 (44);  Irina Begu – 49 (49); Raluca Olaru – 61  (61).

Top 10 ATP: 1 (1). Novak Djokovic (Serbia) - 13.045 p; 2 (2). Roger Federer (Elveţia) – 9.205 p; 3(3). Rafael Nadal (Spania) -5.745  p; 4 (4). Andy Murray (Marea Britanie) – 5.460; 5 (5). Kei Nishikori (Japonia) – 5.205 p; 6 (6). Milos Raonic (Canada) – 4.980 p; 7(8). Stanislas Wawrinka (Elveţia) – 4.550 p; 8 (7). Tomas Berdych (Cehia) – 4.460 p; 9 (9). David Ferrer (Spania) – 3.865 p; 10 (10). Marin Cilic (Croaţia) – 3.690 p;; Jucătorii romani din top 200: Victor Hănescu – 142 (139); Adrian Ungur – 151 (153); Marius Copil – 166 (158). La dublu: Horia Tecău - 10 (13); Florin Mergea – 17 (19). .  

Scurtissime la fileu

Irina Begu s-a calificat în turul doi al turneului de la Rio de Janeiro. Ea a învins-o cu 6-1, 6-3 pe australianca Olivia Rogowska (195 WTA). În turul doi, Irina  Begu o va întalni pe învingătoarea partidei dintre Bethanie Sands (SUA, 214 WTA), şi Danka Kovinic (Muntenegru, 118). Ana Bogdan, care a obţinut dreptul de a participa prin calificări are un meci foarte greu în primul tur, cu americana Madison Brengle, în timp ce Andreea Mitu se va lupta cu israelianca Julia Glushko. La dublu, Elena Bogdan şi americana Nicole Melichar au trecut de primul tur, după 6-2, 7-5 cu echipa Tatiana Bua / Andrea Gamiz (Argentina / Venezuela). * Simona Halep intră în focuri în turneul de la Dubai în această seară, în jurul orei 19:00, urmand s-o întalnească pe germana Mona Barthel (39) sau pe slovaca Daniela Hantuchova (47) în turul II. La dublu, Monica Niculescu joacă de data aceasta alături de rusoaica Aleksandra Panova şi o va avea ca adversară pe partenera ei de la Anvers, olandeza Michaella Krajicek, care joacă împreună cu Barbora Zahlavova (Cehia).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.