Sport

Statuie pentru Irina Begu

Ziarul de Vrancea
8 feb 2015 989 vizualizări
Romania a învins Spania cu 3-2 şi va juca baraj pentru accederea în Grupa Mondială I a FedCup la tenis * după ce Simona Halep a fost învinsă de vedeta numărul 1 a Spaniei, Garbiñe Muguruza, calificarea tricolorelor era compromisă * Irina Begu a învins-o pe Silvia Soler şi apoi, după nici jumătate de oră, a jucat la dublu alături de Monica Niculescu şi a adus victoria Romaniei după încă două ore şi jumătate de joc

Întalnirea de la Galaţi a început cu un meci fără istoric: Simona Halep – Silvia Soler 6-2, 6-1. Cu Simona intonand imnul naţional, alături de preşedintele Klaus Iohannis. Şi cu 70 de minute de “masacru” tenisistic în cel mai bun sens al cuvantului dintre ghilimele. " Sunt foarte bucuroasă că am reuşit să caştig în două seturi, am făcut un meci bun. Am emoţii şi pentru maine. Cred că am avut o tactică bună şi m-am mişcat şi bine pe teren, cred că a fost un meci complet" (Simona după meci). Început de vis şi speranţe cat patinoarul demolat de ka Galaţi. Din nefericire pentru noi, absenţa Carlei Suarez nu a atarnat prea greu, întrucat Spania are un nou lider parcă mai redutabil: Garbiñe Muguruza, pe jumătate catalană, pe jumătate venezueleană, cu oarece rădăcini  basce, Garbiñe nu i-a lăsat nicio speranţă unei Irina Begu copleşită de emoţii. 6-3, 6-2 în 70 de minute: "Aşa cum v-am zis , eu sunt sută la sută, dar emoţiile la Fed Cup îşi spun cuvantul. Este alt fel de turneu. Noi suntem obişnuite să jucăm pentru noi. Atunci cand joci în faţa publicului tău şi joci pentru Romania este mai greu", a spus Irina şi are dreptate mai mult decat s-ar crede.

1-1 pentru Muguruza!

Cea care a obosit prima a fost, neaşteptat, Garbiñe Muguruza (foto MEDIAFAX)

1-1 după prima zi, cat se poate de normal, dar ziua decisivă este a doua, cea de duminică. Halep – Muguruza şi Begu – Soler. Meciul Simonei produce mai multe emoţii decat cel al Irinei, fiindcă trebuie caştigat cu orice preţ, iar dublul trebuie evitat. Garbiñe are un singur joc disputat şi caştigat în faţa Simonei, cu circumstanţe atenuante pentru jucătoarea noastră. Iar Spania are pe margine o fostă superjucătoare, doldora de experienţă: Conchita Martinez. Aproape sigur, Conchita a început să le studieze cu lupa pe romance de cand s-a tras meciul la sorţi şi pare că le-a oferit Muguruzei pe tavă: “Poftim Garby, asta-i Simonita, asta-i Irinita”. Şi “Garby” a ştiut ce-i de făcut: cu servicii puternice îndelung exersate, cu veniri dese la fileu, spaniola a sufocat-o pe Simona, care a mărturisit că s-a simţit rău înainte de meci, din cauza stress-ului: stare de hipertensiune, dureri de cap. Pană s-a dezmeticit Simona, scorul era de 5-1 pentru Muguruza. Din acel moment, partida s-a echilibrat şi a caştigat în spectacol. Simona a caştigat trei game-uri consecutive şi a pierdut primul set. Cel de-al doilea ar fi trebuit să însemne intrarea în normal, iar decisivul – apoteoza. Însă n-a fost aşa: Garbiñe şi-a continuat jocul agresiv şi dacă primul ei break a fost remontat de Simona al doilea a fost decisiv. 6-4, 6-3 în 91 de minute de joc. “A avut cam 80 la sută primul serviciu şi era foarte greu să returnez eu, să fiu agresivă. Nu mi-a dat voie să fiu agresivă. Am încercat să lovesc prea tare şi nu mi-a mers prea bine”, este explicaţia romancei la o victorie meritată a ibericei.

La mana Irinei

Cu diferenţă că înalta noastră jucătoare nu o mai are în faţă pe Garbiñe ci pe Silvia Soler. Cu conştiinţa superiorităţii, Irinuca s-a dezinhibat total şi a caştigat în 84 de minute cu 6-2, 6-4.Aproape tot atat de clar precum a făcut Simona în faţa celei de-a doua jucătoare a Spaniei, diferenţa fiind ceva mai multe erori din partea Irinei în comparaţie cu Simona. Meciul urma să fie decis de dublu, care crea discuţii. Formula pregătită iniţial era Monica Niculescu / Alexandra Dulgheru, însă ultima nu prea se simţea bine. Monica era punctul fix în echipa de dublu, iar Irina Begu, nu prea obosită după partida cu Soler se simţea “în priză” să joace şi dublu. Simona şi-a anunţat şi ea disponibilitatea de a intra dublu, însă căpitanul Alina Cercel a fost cu decizia: Irina Begu, alături de Monica Niculescu, contra echipei Garbiñe Muguruza / Anabel Medina. O decizie nebunească? Posibil, dar Irina este o jucătoare complementară Monicăi, ca fizic şi stil de joc, ceea ce nu se poate spune despre celelalte: înaltă şi cu un joc impecabil la fileu. Primul set a fost aproape  “cap-cap”: un break Spania, recuperat imediat şi spart la 5-5 cand cu o Muguruza de antologie, Spania a caştigat la zero break-ul şi setul cu 7-5. Din păcate, setul secund n-a prevestit nimic bun la început: game chinuit la început şi apoi break Spania, cu o Garbiñe din ce în ce mai bună. Dar, Irina n-a mai fost deloc fetiţa speriată din prima zi şi a energizat-o şi pe Monica: break-ul recuperat, încă unul şi 6-3. Setul decisiv se anunţa paroxistic, dar în această duminică minunată, Irina Begu a fost, într-adevăr, la cea mai înaltă tensiune. Toată lumea se aştepta ca oboseala să-şi spună cuvantul. Într-adevăr, aşa a fost, dar nu la Irina, ci la Garbiñe, care şi-a încheiat treaba astăzi cu două ore înaintea Irinei. Şi fiindcă nici Anabel Medina (între altele, caştigătoare acum doi ani a Cupei Hopman alături de Verdasco, împotriva unui cuplu de vis, Ivanovic / Djokovic!) nu e la prima tinereţe, verdictul a fost 6-2 pentru Romania în meciul de dublu.
Spania are în panoplie cinci victorii la Fed Cup. Romania, doar o semifinală. Spania n-a mai fost echipa de aur cu Arantxa Sanchez şi Conchita Martinez, dar reprezintă în tenis o forţă deloc comensurabilă cu Romania. De aceea, victoria Romaniei este practic cea mai importantă din istoria participării romaneşti în această competiţie.

Radwanska, Errani, Stosur, Bouchard?

În urma acestei victorii, Romania s-a calificat în play-off-ul pentru calificarea în grupa I Mondială şi va întalni în mari una dintre echipele învinse din primul tur al acestei grupe de elită: adică Italia, Polonia, Australia şi foarte probabil, Canada. Echipa Rusiei a învins cu 4-0 Polonia, într-un meci în care vedeta Agnieszka Radwanska a fost depăşită atăt de Svetlana Kuzneţova, cat şi de Maria Şarapova, Italia a pierdut cu 2-3 în faţa Franţei, victoria fiind decisă la dublu de Caroline Garcia şi Kristina Mladenovic, în faţa temutei echipe Sara Errani / Roberta Vinci, iar Germania a învins cu 3-1 Australia, cu Samantha Stosur, Jarmila Gajdosova şi Casey Dellacqua la dublu. Partida Canada – Cehia nu s-a încheiat pană seara tărziu, Cehia (fără Petra Kvitova) conduce cu 2-0 în faţa Canadei, care în lipsa Eugéniei Bouchard, este lipsită de şanse.
În grupa mondială II celelalte rezultate sunt, la ora scrierii acestui articol Olanda – Slovacia 3-1; Suedia – Elveţia 1-3 şi Argentina – SUA 1-2. Referitor la ultimul meci, SUA a folosit la simplu pe surorile Williams în primele partide, dar apoi Serena s-a retras, iar Paula Ormaechea a învins cu 6-4, 6-4 pe Coco Vanderweghe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.