Sport

Poliartrita reumatoidă, o boală periculoasă! Iată care sunt simptomele

Raluca Manolache
17 nov 2014 2662 vizualizări
Se manifestă la nivelul tuturor articulaţiilor din corp, în special la nivelul mâinilor şi picioarelor”, spun medicii reumatologi u diagnosticarea timpurie, urmarea unui tratament adecvat, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie a acesteia

„Mâini cu viaţă”, nu cu poliartrită reumatoidă! Acesta este mesajul Ligii Române contra Reumatismului care a demarat la nivel naţional o campanie de informare despre poliartrita reumatoidă, care are ca scop creşterea notorietăţii acestei afecţiuni şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog. Aceasta în condiţiile în care aproximativ 1% din populaţia generală a României este afectată de poliartrita reumatoidă, cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator. Şi în Vrancea, această boală afectează tot mai multe persoane. „Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie autoimună, invalidantă, cu evoluţie cronică. Se manifestă la nivelul tuturor articulaţiilor din corp, în special la nivelul articulaţiilor mâinilor şi picioarelor. Poate să apară între 20 şi 30 de ani, dar poate să fie şi o poliatrită senilă, să apară după 50 de ani”, spun medicii reumatologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani.


Durerea, primul semn de boală

Pentru că această boală are o evoluţie severă, cronică şi invalidantă, nu este doar o problemă medicală, ci şi una socială. Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională, aproximativ 20-30% dintre pacienţi suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii 2-3 ani de boală, iar 60% dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii. Astfel, diagnosticarea timpurie, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie a acesteia. Pentru aceasta, medicii ne prezintă principalele semne ale acestei boli, chiar dacă uneori boala se poate instala fără simptome vizibile, articulaţiile fiind treptat afectate. Printre principalele simptome se regăsesc: dureri cu caracter mixt la nivelul articulaţiilor mici ale mâinilor, redoare (rigiditate) matinală aproximativ o oră, deficit pretensiune mână bilateral, sindrom inflamator etc.. Unii pacienţi pot simţi dureri în special seara, iar alţii au o senzaţie generală de slăbiciune şi oboseală.

O boală costisitoare

Liga Română contra Reumatismului mai atrage atenţia că, pe lângă impactul pe care poliartrita reumatoidă îl are asupra pacientului, aceasta determină şi o povară financiară importantă asupra bugetelor naţionale de îngrijiri de sănătate, cauzată de costurile legate de spitalizări şi scăderea productivităţii la locul de muncă. "Poliartrita reumatoidă debutează la cel mai productiv segment de populaţie, cel cu vârste între 25 şi 40 de ani. Cu cât boala apare mai devreme, cu atât creşte probabilitatea de a dezvolta complicaţii severe. Experţii din Statele Unite estimează că poliartrita reumatoidă provoacă cele mai mari pierderi economice, comparativ cu oricare altă boală”, spun cei de la Liga Română contra Reumatismului. Medicii de la Focşani spun că tratamentele pacienţilor sunt suportate de Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea şi, în funcţie de gravitatea bolii, tratamentele pot fi mai mult sau mai puţin costisitoare. Tratamentele variază, pe lună, de la 300 la 1.000 de lei. Dar, cel mai important în această boală este modul în care pacientul se luptă cu ea pentru a-şi păstra mobilitatea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.