Sport

Între ei, colegii!

Ziarul de Vrancea
3 nov 2014 708 vizualizări
După ce au adus titlul mondial de Formula 1 echipei Mercedes, Lewis Hamilton şi Nico Rosberg se bat între ei pentru supremaţia în randul piloţilor * caştigător al Mareului Premiu al SUA, britanicul are prima şansă

Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) face paşi importanţi către al doilea titlu mondial din cariera sa după ce a caştigat duminică, la Austin (SUA), a cincea cursă consecutivă, însă avantajul său, 24 de puncte, poate fi considerat încă fragil, cu două etape înaintea finalului sezonului de Formula 1.  Hamilton a caştigat 10 din cele 17 Mari Premii desfăşurate în 2014, dar are emoţii în continuare, pentru că ultima cursă, cea de la Abu Dhabi, din 23 noiembrie, va conta dublu ca valoare în clasamente. Astfel, cele 24 de puncte reprezintă un avans important, în condiţiile în care mai sunt 75 de puncte puse în joc, însă colegul său de la Mercedes, Nico Rosberg, poate da încă lovitura în acest final de sezon. Hamilton a stabilit şi un record în Texas, unde a înregistrat al 32-lea succes din carieră, o premieră pentru un pilot britanic, după ce l-a devansat pe Nigel Mansell.
Cu titlul la constructori adjudecat deja, Mercedes îşi lasă piloţii să se lupte liber pentru al doilea trofeu. Hamilton a fost cel mai rapid driver în toate cele trei şedinţe de antrenamente desfăşurate pe pămant american. Cu toate acestea, Rosberg a ocupat prima poziţie a grilei de start, după calificările care au avut loc sambătă. O grilă de pe care au lipsit patru piloţi, cei ai echipelor Marussia şi Caterham, rămaşi în Europa din cauza problemelor financiare. Astfel, la Austin au participat doar 18 piloţi, o situaţie nemaiîntalnită din 2005, de la Monaco Grand Prix. Duminică, Rosberg a pornit foarte bine în cursă şi s-a instalat la conducere. Iniţial, Hamilton s-a mărginit să controleze distanţa ce-l separa de colegul său, astfel încat acesta să nu se desprindă decisiv. Prima intrare la boxe, efectuată în tururile 16, respectiv 17/56, nu a schimbat situaţia. Însă în turul 24, britanicul a declanşat un atac surprinzător asupra coechipierului său.  Rosberg nu a găsit un mod de a se apăra şi a fost întrecut decisiv de Hamilton. După ce a "scăpat" în frunte, liderul clasamentului piloţilor a mers "ceas" pană la final şi a trecut primul linia de sosire. Rosberg nu a încercat să replice cu un contraatac şi rămane să aştepte ca Hamilton să se confrunte cu vreo problemă tehnică în ultimele două etape. Altfel, germanului îi va fi greu să obţină titlul mondial, pentru că două locuri secunde îi vor fi suficiente lui Hamilton pentru a rămane lider şi la final. Şi asta pentru că, în condiţii normale, fără probleme tehnice, niciun alt rival nu se poate apropia de piloţii Mercedes. O situaţie care a fost confirmată şi pe circuitul american. Pe grilă, piloţii Williams, Valtteri Bottas şi Felipe Massa, au ocupat linia a doua, înaintea lui Daniel Ricciardo, de la Red Bull. în cursă, Ricciardo i-a depăşit pe rand pe cei doi, după cate o intare la boxe, şi australianul a terminat pe ultima treaptă a podiumului. însă la peste 20 de secunde de Rosberg, astfel că este greu de crezut că se va implica cineva în lupta celor doi sportivi de la Mercedes. (MEDIAFAX).
Clasamentul cursei: 1. Lewis Hamilton (Mercedes); 2. Nico Rosberg (Mercedes); 3. Daniel Ricciardo (Red Bull); 4. Felipe Massa (Williams); 5. Valtteri Bottas (Williams); 6. Fernando Alonso (Ferrari); 7. Sebastian Vettel (Red Bull); 8. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes); 9. Pastor Maldonado (Lotus-Rénault); 10. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso). Vergne a încheiat cursa pe locul IX, înaintea lui Maldonado, însă a fost penalizat  cu cinci secunde pentru depăşirea periculoasă a compatriotului său Romain Grosjean şi a coborat un loc.

Clasamentul piloţilor: 1. Lewis Hamilton – 316 p; 2. Nico Rosberg – 292 p; 3. Daniel Ricciardo – 214 p; 4. Valtteri Bottas – 155 p; 5. Sebastian Vettel – 149 p; 6. Fernando Alonso – 149 p.
Clasamentul constructorilor: 1. Mercedes – 608 p; 2. Red Bull – 363 p; 3. Williams – 238 p; 4. Ferrari – 196 p; 5. McLaren – 147 p; 6. Force India – 123 p.

CAS
Penalizare pentru Perez
Pilotul mexican al echipei Force India, Sergio Perez, a fost penalizat cu şapte locuri pe grila de start a următoarei curse de Formula 1, Marele Premiu al Braziliei, după ce a provocat un accident în primul tur al US Grand Prix. La finalul primului tur, monopostul Force India al lui Perez l-a atins pe cel al finlandezului Kimi Räikkönen de la Ferrari, apoi a lovit maşina Sauber pilotată de germanul Adrian Sutil. În urma acestui accident, care a necesitat neutralizarea cursei cu Safety Car, Sutil şi Perez au abandonat.
Mexicanul, care a fost penalizat şi cu două puncte pe licenţa de pilot de Formula 1, a avut astfel o scurtă evoluţie în faţa grupului numeros de fani sosiţi din ţara sa natală pentru a urmări Grand Prix-ul american.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.