Sport

12 judoka, pariul Vrancei pentru un viitor campion olimpic

Dan Chiriac
30 oct 2014 1421 vizualizări
Sportivii de pe tatami, de la CSM LPS Focşani 2007, au visuri măreţe: vor să ajungă campioni mondiali şi olimpici u în acest sens, şedinţele de pregătire curg aproape în fiecare zi u ziarul nostru a stat de vorbă cu mai mulţi dintre aceşti copii talentaţi şi muncitori şi vă spune ce ambiţii au

12 judoka de la CSM LPS Focşani au tot viitorul înainte. Deşi se află abia la începutul carierei, toţi se laudă cu multe titluri naţionale. Numai o scurtă enumerare a performanţelor te duce cu gândul la cât au muncit aceşti copii. 96 de medalii obţinute la doar 13 ani arată că judoul vrâncean poate scoate în viitor o nouă Alina Croitoru, judoka din Goleşti care a făcut cinste acestui sport mulţi ani. Dacă asişti la un antrenament al judoka de la CSM 2007 te poţi convinge uşor că se lucrează cu plăcere şi interes. Niciun sportiv nu iese din cuvântul celor doi sensei: Iulian Surlă şi Dumitru Zisu. Toţi judoka ştiu că nu pot ajunge mai departe dacă nu muncesc din greu. Poveştile lor privitoare la modul cum au ajuns la judo sunt impresionante. Claudiu Neagu, cel care a obţinut până la vârsta de 13 ani 96 de medalii, dintre care 49 de aur, a plâns multe zile când a ajuns în sala de judo. “La 9  ani, părinţii mei au decis să mă aducă la judo, din cauza calculatorului. Părinţii mi-au spus că dacă stau foarte mult la calculator îmi distrug ochii. Eram înebunit să stau pe internet, iar la început am plâns când m-am văzut la sala de judo. Acum, după patru ani, sunt fericit că am ajuns să am două titluri naţionale, dar şi 96 de medalii la concursuri”, ne-a spus Claudiu Neagu, cel care concurează la categoria 42 de kilograme. Un  alt nume care promite este cel a lui Laris Borş. Vicecampion balcanic anul trecut în Bulgaria, Borş este un pariu al antrenorilor pentru perioda următoare. Recunoaşte că nu a cochetat de prima dată cu judo-ul. “Am făcut mai întâi fotbal, baschet, tenis, dar cel mai mult mi-a plăcut la judo. Un prieten m-a adus la sală, dar nu am crezut că voi reuşi să obţin trei titluri naţionale, dar şi alte performanţe internaţionale. Idolul meu este Tatahiro Nomura şi sper ca într-o zi să devin campion olimpic”, ne-a spus Laris Borş.
 

“Un sport care se bazează pe respect”
 

Mircea Tomescu domină de câţiva ani categoria 38 de kilograme. Acum are 14 ani şi şase tituluri naţionale obţinute la ne-waza, nega-waza şi ne-kata. Este campion balcanic, dar şi medaliat la campionatele internaţionale ale Statelor Unite ale Americii, la Philadelphia, dar şi la Cupa Europei. “Eram la Şcoala 5, cu mai mulţi colegi şi am decis să merg şi eu la sală. M-am convins că este un sport care se bazează pe respect. Va fi nevoie de multă muncă pentru a confirma rezultatele de până acum şi pentru a ajunge să obţin măcar o medalie la o competiţie internaţională importantă, gen mondiale sau jocuri olimpice”, ne-a spus Mircea. Alţi campioni de la clubul focşănean au fost aduşi de părinţi la judo şi au ajuns să aducă zeci de medalii pentru CSM 2007.

Răzvan Burdujel este campion naţional la categoria 66 kilograme. La 14 ani, Răzvan îi urmează în cariera sportivă tatălui său, care a practicat karate. “Judo antrenează corpul, îmi place foarte mult ce fac, mai ales că la şcoală am mai făcut şi baschet şi fotbal, dar nu cu asemenea rezultate. Sunt conştient însă că cele mai bune rezultate nu se pot obţine decât cu foarte multă muncă”, consideră Răzvan. Alţii au ales să se pregătească pe tatami pentru că le place duelul fizic. Mihai Vrabie are opt titluri naţionale obţinute la categoria 50 kg. La 15 ani, Vrabie recunoaşte că a venit la judo pentru că îi place lupta corp la corp. Chiar dacă a încercat la fotbal sau la handbal, visul său este să-l ajungă pe marele Zantaraia, sau măcar să egaleze performanţele Alinei Dumitru.

Nu lipsesc fetele, dar nici fraţii

Violeta Vlase a obţinut deja un titlul naţional la categoria 57 de kilograme. Chiar dacă este singura fată din Focşani care a reuşit până acum să obţină aurul naţional, Violeta spune că se înţelege foarte bine cu toţi colegii săi. “Sensei mi-a spus de la primul antrenament că am talent. A fost lucrul care m-a atras să rămân la judo. Îmi plac tehnicile, mai ales că nu este un sport dureros”, ne-a povestit Violeta Vlase. Fraţii Metin sunt deja o certitudine pentru judoul focşănean. La 14 ani, Can este campion naţional în acest an la categoria 50 de kilograme. Ar fi dorit ca şi fratele său să ajungă pe podiumul naţional, dar acesta este accidentat la un umăr. Amândoi promit însă că vor obţine în anii viitori alte rezultate notabile. Lorenzo Moise, 12 ani, este campion naţional la 38 de kilograme, la fel ca şi Alexandru Solomon, la 13 ani, la 50 kg. Ricardo Stoica, “greul” de la plus 60 de kilograme, se poate lăuda la cei doar 13 ani cu cinci titluri naţionale. “Îmi place să câştig mereu. Sportul pe care-l practic mi se pare foarte frumos”, a recunoscut Ricardo Stoica. Bogdan Drîmbă consideră “că judo este sportul care ne va menţine bine chiar şi la bătrâneţe şi totodată dezvoltă corpul mai bine”. Este campion naţional, dar are şi o medalie de argint la naţionale. Cel mai mic dintre “campionii” focşăneni este Robert Iamandi. Adus de sora sa, fostă judoka, la sală, acesta a adunat, la vârsta de 10 ani, 53 de medalii, din care 24 de aur. Îi plac tehnicile învăţate cu antrenorii, dar visul său este unul singur: să ajungă campion olimpic. Rămâne de văzut care din cei 12 judoka vor călca pe urmele Alinei Dumitru sau Alinei Croitoru şi vor aduce steagul României pe podiumul olimpic. Cei care vor  se înscrie la clubul de judo sunt sfătuiţi să vină, de luni până vineri, la sala de la Policlinica 2, de la 19.00. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.