Sport

Să reparăm şandramaua!

Ziarul de Vrancea
13 oct 2014 690 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:45, în grupa F a preliminariilor Euro 2016, Finlanda - Romania, în direct la TVR * echipa tricoloră va fi restaurată complet de selecţionerul Victor Piţurcă

Dacă lucrurile ar fi semănat a normal în meciurile de sămbătă, meciul de astăzi, Finlanda – Romania, ar fi fost un derby al fericirii în grupa F a preliminariilor Euro 2016. Cele două naţionale ar fi avut şase puncte din două meciuri, iar învingătoarea de pe “Olympicul” din Helsinki ar fi avut motive serioase să se intereseze de cazările din Franţa. Dar nu s-a întamplat deloc aşa: oarecum aşteptat, echipa finică (deloc buricul pămantului în Europa) a trebuit să se multţumească cu o remiză în faţa palikarilor greci, parşiviţi în bune ş rele, iar Romania, deloc aşteptat, a făcut operă samariteană în faţa unei Ungarii care vrea, parcă, mereu să demonstreze că vremurile de argint ale lui Zsengeller şi Sarosi şi vremurile de aur ale lui Puskas & Kocsis nu se vor întoarce în vecii vecilor amin.
Acel 1-1 cu Ungaria a stricat, oarecum, cărţile gamblerului Piţurcă. S-ar fi mulţumit selecţionerul cu 24 de măsele cu un egal la Helsinki după presupusa victorie asupra ungurilor, dar acum trebuie să facă ceea ce nu-i prea place: să învingă Finlanda, musai, la Helsinki.
Finlanda? Cine e Finlanda? Pentru amatorii de sport Finlanda înseamnă legendele pistei, Paavo Nurmi şi Lasse Viren, suliţaşii care apar mai des ca ciupercile, săritorii de la trambulină, schiorii nordici, hocheişti, biatloniştii şi mult mai puţin fotbaliştii. Singurul mare fotbalist finlandez, Jari Litmanen, ar juca şi acum în naţională, la 40 de ani, dacă fostul său coleg, Mixu Paatelainen, i-ar permite. Numai că Finlanda asta de schiori şi suliţaşi pare a-şi construi o echipă interesantă, sub bagheta lui Paatelainen, care a imaginat o aşezare adusă din legendara Laponie, “pomul de Crăciun”, un 4-3-2-1 cu care vrea să încurce planurile multora. Cu Romania, “Suomi” s-a întalnit numai de opt ori, numai în partide oficiale, şase meciuri încheindu-se cu victorii tricolore şi două la egalitate. E bine de ştiut că recordul de scor al naţionalei Romaniei, 9-0, s-a înregistrat în faţa Finlandei, la Bucureşti în 1973, dar acest scor are istoria lui, fiind exact rezultatul cu care tricolorii trebuiau să-i bată pe finici pentru a se califica la CM 1974, în condiţiile în care Albania ar fi reuşit remiza în faţa RDG. Sarcina s-a îndeplinit cu succes la Bucureşti, nu însă şi la Tirana.  Paatelainen nu are vedete în meciul de maine şi nu e vorba de Litmanen, ci şi de jucători de valoare ca Hyppiä, Forssell sau Johansson. Atacantul Teemu Pukki de la echipa daneză Brøndby pare a fi cel mai periculos jucător finlandez, însă echipa este greu de răpus.
La randul său, Piţurcă este pus pe revoluţii: Chiricheş, care a dezamăgit ca fundaş dreapta va trece închizător, iar Luchin (rezerva lui Papp – neconvocat – la Steaua) va fi titlular pe flancul drept. Bogdan Stancu va juca varf împins, iar Torje şi Tănase vor asigura benzile în linia de mijloc. Golgeterul Ligii I, Claudiu Keşerü, este păstrat în continuare ca soluţie de avarie.
În această seară, se mai dispută, tot de la ora 21:45, în grupa F, partidele Feroe – Ungaria şi Grecia – Irlanda de Nord, transmis de DigiSport 3. În celelalte grupe se mai dispută, de la ora 21:45,  jocurile:
Grupa D: Germania – Irlanda (DigiSport 1), Gibraltar – Georgia
Grupa E: San Marino – Elveţia
Grupa I: Danemarca – Portugalia (DigiSport 2), Serbia – Albania.


Formaţiile probabile
Finlanda: Mäepää – Arkivuo, Toivio, Moisander, Hurme – Ring, Sparv, Hetemaj –, Riski, Eremenko  – Pukki. Selecţioner: Mixu Paatelainen.
Romania: Tătăruşanu – Luchin, Gardoş, Grigore, Raţ – Chiricheş, Hoban – Torje, Sînmărtean, Tănase – Stancu. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Arbitru: Paolo Tagliavento (Italia).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.