Sport

Remiză cu damf de înfrangere

Ziarul de Vrancea
12 oct 2014 625 vizualizări
Romania - Ungaria 1-1 (1-0) în preliminariile Euro 2016, grupa F * în avantaj la pauză, naţionala tricoloră a făcut o repriză secundă execrabilă şi a fost egalată de o naţională de valoare modestă

Romania: Tătăruşanu – Chiricheş, Goian (‘5 – Gardoş), Grigore, Raţ – Hoban, Pintiliii – Maxim (’84 – Stancu), Chipciu, Sînmărtean (’66 – Tănase) – Rusescu. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Ungaria: Kiraly – Varga, Juhasz, Körcsmar, Kadar – Elek, Stieber – Lovrencsics (’63 – Simon), Gera (’77 – Tözser), Dzsudzsak – Szalai. Selecţioner: Pal Dardai.
Arbitru:  William Collum (Scoţia).
Cartonaşe galbene: Hoban, Gardoş, Grigore, Chipciu, Raţ / Gera, Varga, Juhasz, Kiraly, Körcsmmar, Tözser.
1-0, min. 45: diagonală filtrantă a lui Sînmărtean spre Raţ pe flancul stang, centrare înapoi, Chipciu lasă pentru Rusescu şi Raul trage cu sete
1-1, min. 82: lovitură liberă de la 30 de metri, executată perfect de Dzsudzsak: Tătăruşanu a deviat balonul, dar în proprie poartă.
Evenimentele colaterale ale acestui pretins derby au întrecut în mediatizare partida propriu zisă: traseul huliganilor unguri a fost urmărit pas cu pas de la intrare pană la ieşire, contrele huliganilor romani au găsit largi spaţii la TV, iar duelul marlăniei naţionale a atins apogeul la intonarea imnurilor. A avut loc  proba de aruncare a petardelor, scandările iredentiste şi tot tacamul şi ar fi o minune dumnezeiască dacă UEFA n-ar opri accesul publicului la meciul cu Irlanda de Nord, pentru a pedepsi indolenţa şi neprofesionalismul forţelor de ordine, care au ştiut să dea cu bata în dreapta şi în stanga de-a valma, fără a lua nicio măsură elementară de prevenire. Dar televiziunile, site-urile, care au alocat mari spaţii bătăilor cu ochii injectaţi în dauna fotbalului, au avut dreptate, fiindcă fotbalul a fost foarte sărăcuţ duminică pe Arena Naţională.
O naţională, cea maghiară, săracă în exprimare, cu un antrenor cvasi-debutant la carmă. “Ce ştiţi voi, măi băieţi? Faze fixe? Buuun, scoateţi faze fixe! Altceva? Să strangeţi în apărare ştiţi? Ne descurcăm! OK, strangeţi în apărare!”. De partea cealaltă un selecţioner cu experienţă vastă (el o spune), dar bantuit de frică exact cand nu trebuie să-ţi fie frică. La capătul unei reprize în care Raţ a reuşit primul şut pe poartă în min. 23, Rusescu a înscris un gol care nu se ştie cat de util a fost echipei naţionale, fiindcă după pauză, Piţurcă a sunat retragerea fără torţe. Dacă Raul n-ar fi înscris, băieţii ar fi rămas în priză şi în repriza secundă şi meciul ar fi continuat altfel. O repriză, în care, totuşi, avantajul tricolorilor a fost meritat, însă diferenţa a fost făcută de un singur jucător, Lucian Sînmărtean, care a mai realizat cateva faze “maradoniene” în afară de pasa sclipitoare de la gol. Însă - după pauză - ştia Piţurcă ce ştia: că Sînmărtean are probleme, că nu rezistă tot meciul, aşa că trebuie ţinut cu dinţii de rezultat. Ungurii vor trage pentru egalare şi se vor crea spaţii de contraatac pentru tricolori, s-a gandit Piţurcă. Însă neexperimentatul Dardai a mai ochit ceva: că flancul drept al apărării romane este varză cu Chiricheş improvizat şi deloc susţinut de Gardoş. Şi a adus un vitezist acolo, pe Nikolic, mutandu-l pe artistul Dzsudzsak în zona centrală. Baza era tot în fazele fixe, neglijate pare-se de Piţurcă: din fază fixă a marcat Sallay în min. 39, din fază fixă a pătruns Nikolic în min. 52 şi tot din fază fixă a înscris şi Dzsudzsak golul egalizator, după ce s-a anulat şi un nou gol marcat de Rusescu pentru ofsaid. Prima repriză nu a fost excepţională pentru Romania, după cum a spus unul dintre cei mai slabi tricolori, Alex Chipciu, însă a doua a fost categoric execrabilă. Minute întregi, învingătorii de la Pireu au fost dominaţi categoric de o echipă modestă. Iar dacă în minutul 85, Tătăruşanu nu devia salvator mingea primită cadou de Nikolic după un luft de pomină al lui Chricheş, ungurii puteau pleca victorioşi de la Bucureşti.
Aşa a rămas un logic şi corect 1-1, care mai taie din etanul tricolorilor de după victoria în faţa Greciei. Deşi, în ansamblu calificărilor, acest semieşec al tricolorilor contează prea puţin, impresia proastă rămane. În frunte cu selecţionerul Piţurcă, naţionala Romaniei a pierdut examentul maghiar, pentru că acest 1-1 este similar cu o înfrangere ruşinoasă. Reexaminarea are loc marţi, la Helskinki, în faţa Finlandei.

Declaraţiile antrenorilor

Victor Piţurcă: "Nu poate fi o dramă acest egal. E un punct caştigat, acum toate panzele sus pe Helsinki. Avem nevoie de cel puţin un punct pentru a şterge cu buretele acest rezultat. Probabil că meciurile din această grupă aşa se vor derula. Vor fi pe muchie de cuţit. În momentul ăsta preocuparea mea e ca jucătorii să-şi revină fizic şi mai ales psihic, pentru că erau puţin dăramaţi . Dacă puteam ţine mingea în posesie tot timpul am fi făcut-o. Numai că am avut şi un adversar în faţă".
Pal Dardai:  " Mi se pare că dacă înscriam noi primul gol, altul era rezultatul final. Lucrurile au funcţionat la centrul terenului şi la recuperare. Nu a funcţionat atacul, dar se va cristaliza asta în următoarele trei partide. Nu m-a surprins echipa de start a Romaniei. Apărarea totuşi s-a retras mai mult decat mă aşteptam. Echipa Romaniei a obosit. Ei au alergat foarte mult în primele 20-30 de minute, cand doreau să înscrie, şi era imposibil să ţină 90 de minute acelaşi ritm. Dacă nu înscriau ei primii, nu ar fi făcut-o deloc. Romania rămane o echipă puternică, ce se luptă pentru locul 1, iar noi pentru al treilea".

Celelalte rezultate de sambătă în preliminarii

Grupa D: Irlanda – Gibraltar 7-0. Keane (‘6, ’14, ’18 – penalty), McCleane (’46, ’53), Perez (’52 – autogol), Hoolahan (’56);  Scoţia – Georgia 1-0. Khubutia (’28 – autogol); Polonia – Germania 2-0. Milik (’51), Mila (’88). Clasament: 1. Polonia – 6 p; 2. Irlanda – 6 p; 3. Germania – 3 p; 4. Scoţia – 3 p; 5. Georgia – 0 p; 6. Gibraltar – 0 p.
Grupa F: Irlanda de Nord – Feroe 2-0 (1-0). McAuley (‘6), K.Lafferty (’21); Finlanda – Grecia 1-1. Hurme (’55) / Karelis (’24).
Grupa I: Armenia – Serbia 1-1. Arzumanian (’73) / Tosic (’89); Albania – Danemarca 1-1. Lenjani (’38) / Vibe (’81). Clasament: 1. Danemarca – 4 p; 2. Albania – 4 p; 3. Serbia – 1 p; 4. Armenia – 1 p; 5. Portugalia – 0 p.



Clasamentul grupei F
1. Irlanda N.    2    2    0    0     4-1    6
2. Finlanda    2    1    1    0     4-2    4
3. Romania    2    1    1    0     2-1    4
4. Ungaria    2    0    1    1     2-3    1
5. Grecia    2    0    1    1     1-2    1
6. Feroe    2    0    0    2     1-5    0


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.