Sport

Avem Euro 2020 la Bucureşti

Ziarul de Vrancea
19 sep 2014 1084 vizualizări
Romania va găzdui trei meciuri din grupă şi o optime de finală * în cea de-a patra fază a votării, Bucureştiul a “învins” Budapesta cu 12-3

Bucureştiul a fost desemnat, ieri, la Geneva, de membrii Comitetului Executiv al UEFA, să găzduiască, pe Arena Naţională, patru meciuri, trei din faza grupelor şi unul din optimile de finală, în cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal din 2020, alături de alte 12 oraşe. În aceeaşi situaţie cu  capitala Romaniei se află oraşele Copenhaga, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapesta, Bruxelles şi Glasgow. Stadioanele din München, Baku, Sankt Petersburg şi Roma vor găzdui cate trei meciuri din grupe şi unul din sferturi, iar semifinalele şi finala se vor disputa la Londra. Candidaturile oraşelor Sofia, Ierusalim, Stockholm, Cardiff şi Skopje au fost respinse. 
Dacă echipa naţională a Romaniei va reuşi calificarea la CE din 2020, două dintre partidele tricolorilor din faza grupelor se vor disputa la Bucureşti. Niciuna din cele 13 ţări alese prin vot de Comitetul Executiv al UEFA nu se va califica direct la Euro-2020. Toate reprezentativele din Europa vor fi împărţite în zece grupe de calificare, din care la turneul final vor merge ocupantele primelor două poziţii. Alte patru selecţionate vor obţine biletele pentru Campionatul European prin intermediul Ligii Naţiunilor, noua competiţie UEFA care va debuta în toamna anului 2018. 

Cum s-a desfăşurat votarea?

Procesul de votare a avut patru faze, una pentru finală şi semifinale, a doua pentru cate un meci din sferturile de finală şi trei din faza grupelor, a treia şi a patra pentru cate o partidă din optimile de finală şi trei din faza grupelor.  Mai întai, au stabilite şase regiuni, pentru a se asigura că turneul final al Euro-2020 va acoperi întregul continent. Acestea sunt următoarele:
Zona 1: Nord-vest - Anglia, Irlanda, Scoţia şi Ţara Galilor;
Zona 2: Scandinavia - Danemarca şi Suedia;
Zona 3: Est - Azerbaijan, Belarus, Rusia;
Zona 4: Centru-est - Bulgaria, Macedonia, Ungaria şi Romania;
Zona 5: Centru - Belgia, Germania Olanda;
Zona 6: Sud-Marea Mediterană - Italia, Spania, Israel.
Candidaturile oraşelor Minsk, Sofia, Ierusalim şi Skopje au fost scoase din start, întrucat nu au îndeplinit criteriile UEFA. În prima fază, a fost desemnat oraşul care va găzdui finala şi semifinalele, pentru care au candidat Londra şi München. Capitala Bavariei s-a retras, astfel că Londra a primit în organizare faza finală a turneului. În ce-adoua fază au candidat şapte oraşe pentru patru locuri. Fiecare membru al Comitetului Executiv a întocmit un clasament al oraşelor în opinia lui, localitatea de pe primul loc primind patru puncte, cea de pe locul 2 trei puncte, locul 3 două puncte şi locul 4 un punct. După însumarea punctelor, a reieşit următorul clasament, primele patru oraşe primind fiecare organizarea cate unui meci din sferturile de finală şi trei din faza grupelor:  1. München – 38 p; 2. Baku – 37 p; 3. Sankt Petersburg – 29 p; 4. Roma – 20 p; 5. Bruxelles – 11 p; 6. Cardiff – 3 p; 7. Budapesta – 2 p.
În urma primelor faze, două zone nu au avut niciun oraş desemnat, Scandinavia şi Centru-est. Astfel, în faza a treia a procesului, a fost votat cate un oraş în aceste zone, care să organizeze cate un meci din optimile de finală şi trei din faza grupelor. Pentru Scandinavia, Copenhaga a primit 13 voturi, iar Stockholm 3 voturi, în timp ce pentru Centru-est, Bucureştiul a depăşit Budapesta, cu 12 voturi la trei.  În ultima fază a procesului de votare au participat toate candidaturile rămase şi au fost desemnate ultimele şase oraşe-gazdă, după modelul de la faza a doua, cu diferenţa că prima ţară a primit şase puncte, a doua cinci, a treia patru, a patra trei, a cincea două şi a şasea un punct. Clasamentul final a fost următorul: 1. Amsterdam – 58 p; 2. Dublin – 55 p; 3. Bilbao – 50 p; 4. Budapesta – 48 p; 5. Bruxelles – 43 p; 6. Glasgow – 22 p; 7. Cardiff – 21 p; 8. Stockholm – 18 p.  Astfel, din cele opt oraşe rămase, Stockholm şi Cardiff au fost eliminate din cursă.
Cerinţe rămase de îndeplinit
Potrivit raportului de evaluare a celor 19 dosare de candidatură, întocmit de UEFA, Romania are de rezolvat în următorii şase ani probleme de infrastructură pentru a organiza în condiţii optime meciuri de la Euro-2020. Astfel, raportul pentru Romania scoate în evidenţă slaba legătură dintre Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi oraşul Bucureşti. Alte aspecte de îmbunătăţit se întalnesc la stadion. Finalizată în 2011, Arena Naţională are o capacitate de 54.851 de locuri şi a găzduit finala Ligii Europa în 2012. Conform UEFA, stadionul are o capacitate mare, dar nu întruneşte toate condiţiile forului european, una dintre acestea fiind numărul insuficient de locuri de parcare. În plus, nici numărul minim de loje permis de UEFA nu este îndeplinit de Arena Naţională.
De asemenea, cerinţele UEFA privind ospitalitatea şi mass-media nu sunt întrunite în totalitate. Referitor la locurile de cazare din Capitală, numărul acestora este la limită, iar cele de categorie inferioară acoperă doar parţial cerinţele UEFA. Însă preţurile sunt competitive, iar autoritatea naţională de turism a promis că tarifele nu vor creşte cu ocazia turneului. Raportul mai remarcă experienţa limitată a municipalităţii bucureştene în organizarea unor evenimente majore şi că planificatele investiţii în infrastructura din zona stadionului nu au fost elaborate în amănunt.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.