Sport

Sorţi norocoşi pentru romani

Ziarul de Vrancea
31 aug 2014 547 vizualizări
în Liga Europa, Steaua va fi în grupă cu Dinamo Kiev, Rio Ave şi Aalborg, iar Astra se va confrunta cu FC Salzburg, Celtic Glasgow şi Dinamo Zagreb * Astra va debuta la Zagreb, iar Steaua, cu Aalborg acasă

Steaua Bucureşti şi Astra Giurgiu şi-au aflat, ieri, adversarele din grupele Ligii Campionilor, respectiv, Ligii Europa, după ruşinea de la Sofia, respectiv, performanţa de la Lyon şi Giurgiu. Conform coeficienţilor UEFA, Steaua a fost repartizată în urna a doua valorică, iar Astra în cea de-a patra. Această problemă a constituit un adevărat suspans pentru Steaua, care a aşteptat prelungirile meciului Metallist Harkov – Ruch Chorzow pentru a afla în care urnă intră. S-au impus “metaliştii” din Ucraina, care erau capi de serie. Dacă se calificau polonezii, locul lăsat liber de Metalist în prima urnă ar fi fost ocupat de Steaua, care astfel, a ajuns prima echipă din urna a doua. Oricum, Steaua nu se poate plange de ghinion, fiindcă a scăpat de adversari foarte tari din urna I (Tottenham, Inter, Sevilla, Napoli), a doua (Borussia Mönchengladbach, Beşiktaş) şi chiar a patra (Dinamo Moscova). Echipa antrenată de Costel Gîlcă se va confrunta cu Dinamo Kiev (un cap de serie RELATIV accesibil), Rio Ave (echipa clasată pe locul XI în campionatul lusitan) şi Aalborg (Danemarca).
Referitor la Astra, se aştepta la o grupă foarte puternică, dat fiind statului său la tragerea la sorţi. Şi totuşi, echipa giurgiuveană a ajuns într-o grupă cu adversari cu nimic mai presus decat Olympique Lyon: FC Salzburg, Celtic Glasgow şi Dinamo Zagreb.

Adversarele Stelei din grupa J

Dinamo Kiev. Un club cu un trecut prestigios: 13 titluri în Ucraina şi tot atatea în URSS, 10 Cupe ale Ucrainei şi nouă ale URSS, două trofee ale Cupei Cupelor (în 1975 şi 1986) şi multe prezenţe în grupele Ligii Campionilor. Totodată, gruparea ucraineană este o veche cunoştinţă a Stelei,  actuala campioană a Romaniei întalnindu-se de cinci ori pană în prezent, în meciuri oficiale, cu fosta campioană a URSS şi Ucrainei. Steaua a caştigat Supercupa Europei în 1987 cu 1-0, prin golul marcat de Hagi. În preliminariile Ligii Campionilor 2001, Steaua a fost eliminată cu 2-4 (Bucureşti) şi 1-1 (Kiev), iar în 2006, în grupele Ligii Campionilor, Steaua a învins, la Kiev, scor 4-1, şi a remizat acasă, scor 1-1. Acum, însă, Dinamo Kiev, nu mai este ceea ce a fost. A terminat campionatul trecut abia pe locul IV, la 12 puncte de campioana Şahtar Doneţk. În acest sezon, după trei etape, echipa antrenată de fostul internaţional ucrainean Serghei Rebrov este pe locul III, cu două victorii şi un rezultat de egalitate, scor 0-0, pe teren propriu, cu nou-promovata Olimpik Doneţk. Printre cei mai cunoscuţi jucători se numără portarul Oleksandr Şovkovski, mijlocaşul portughez Miguel Veloso, fost la Sporting Lisabona, atacantul Roman Bezus, mijlocaşul internaţional croat Niko Kranjcar, fost la Tottenham, mijlocaşul internaţional marocan Younes Belhanda, atacantul Andri Iarmolenko, atacantul internaţional olandez Jermain Lens, fost la PSV, şi atacantul congolez Dieumerci Mbokani. Serghei Rebrov, fost jucător, printre altele, la Tottenham şi West Ham United, este la prima experienţă ca antrenor principal, la Dinamo Kiev. Echipa joacă în cupele europene pe Stadionul Olimpiski, de 70.000 de locuri, din capitala

Ucrainei, ţară afectată de conflictul cu speratiştii proruşi.

Rio Ave se află la prima participare în cupele europene. Echipa a terminat sezonul trecut pe locul 11, dar s-a calificat în Liga Europa după ce a jucat finala Cupei Portugaliei cu campioana Benfica Lisabona (scor 0-1). Rio Ave a început bine actuala ediţie a campionatului, cu două victorii în tot atatea meciuri, scoruri 2-0 acasă, cu Setubal şi 5-1 cu Estoril, în deplasare, astfel că este pe primul loc în clasament. În Liga Europa, Rio Ave a jucat două tururi preliminare, eliminand echipe suedeze, pe IFK Göteborg (0-0, 1-0) şi pe Elfsborg, 1-2 în deplasare şi 1-0, în play-off. Rio Ave este antrenată de Pedro Martins, 44 de ani, fost jucător la Sporting Lisabona, care a pregătit anterior, timp de patru ani, pe Maritimo Funchal. Echipa nu are jucători foarte cunoscuţi pe plan internaţional.
Aalborg este campioana en titre a Danemarcei şi a început sezonul european în turul trei preliminar al Ligii Campionilor. Dinamo Zagreb a fost echipa eliminată de Aalborg, care a pierdut acasă cu 0-1, dar s-a impus în Croaţia, scor 2-0. În play-off-ul LC, danezii au remizat cu Apoel Nicosia, scor 1-1, pe teren propriu, şi au fost învinşi în deplasare, cu 0-4. În actuala ediţia a campionatului, Aalborg a început mai slab, fiind pe locul VII  din 12 echipe, cu o victorie, trei egaluri şi o înfrangere. Antrenorul formaţiei este din 2010 Kent Nielsen, 52 de ani, fost internaţional danez. Portarul Nicolai Larsen, fundaşul Jakob Ahlmann Nielsen, mijlocaşul Rasmus Wurtz şi atacantul Nicklas Helenius ar putea face două drumuri la Bucureşti în această toamnă, atat pentru meciul cu Steaua, cat şi pentru amicalul cu Romania din 18 noiembrie, în calitate de componenţi ai naţionalei daneze, iar cu Gilli Sorensen tricolorii s-ar putea întalni în prelimianriile Euro-2016, el fiind internaţional al Insulelor Feroe.
Programul meciurilor Stelei: Aalborg (18 septembrie, a), Dinamo Kiev (2 decembrie, d), Rio Ave (23 octombrie, a), Rio Ave (6 noiembrie, d), Aalborg (27 noiembrie, d), Dinamo Kiev (11 decembrie, a).

Adversarele Astrei din grupa D

FC Salzburg s-a numit în trecut  Austria, Casino şi Red Bull, este acum campioana Austriei şi per total a caştigat opt campionate şi două Cupe ale Austriei. Pe plan internaţional, cea mai bună performanţă a fost obţinută în 1994 cand a jucat finala Cupei UEFA în două manşe, pierdute ambele cu 0-1 în faţa echipei Inter Milano. În sezonul următor, echipa din Salzburg a fost eliminată în turul preliminar al Ligii Campionilor chiar de Steaua (0-0, 0-1).Austria Salzburg a jucat şi în 1971  contra unei echipe romaneşti, UT Arad, ardelenii caştigand cu 4-1, 1-3 în primul tur al Cupei UEFA.  !n 2005 clubul a fost cumpărat de producătorul de băuturi energizante Red Bull, iar noul proprietar a schimbat atat denumirea clubului, cat şi culorile, acestea fiind în prezent alb-roşu, faţă de alb-violet. În Cupele Europene, echipa se numeşte FC Salzburg, din cauza restricţiilor impuse de UEFA. FC Salzburg s-a calificat în grupele Ligii Europa, după ce a fost eliminată în play-off-ul Ligii Campionilor de campioana Suediei, Malmö, cu scorul general de 2-4. Căpitanul echipei este spaniolul Jonathan Soriano, trecut pe la Espanyol Barcelona şi FC Barcelona B, iar portarul Peter Gulacsi, în varstă de 24 de ani, a debutat în acest an pentru reprezentativa Ungariei. Antrenorul echipei are un nume interesant: Adolf Hütler.
Celtic Glasgow este cel mai vechi club din această grupă, fiind înfiinţat în urmă cu 126 de ani. Fosta caştigătoare a Cupei Campionilor Europeni din 1967 (2-1 cu Inter Milano, la Lisabona)  are în palmares 45 de titluri, ultimele trei consecutiv, în special datorită retrogradării rivalilor de la Glasgow Rangers din cauza problemelor financiare. În palmaresul echipei "alb-verzi" mai figurează 36 de Cupe ale Scoţiei şi 14 Cupe ale Ligii.  Pe plan european, pe langă succesul din 1967, Celtic a mai disputat o finală de CCE în 1970 (1-2, după prelungiri cu Feyenoord)  şi una de Cupa UEFA, în 2003 (2-3 cu FC Porto. Din lotul echipei pregătită de norvegianul Ronny Deila fac parte jucători precum Emilio Izaguirre (Honduras), Efe Ambrose (Nigeria), Virgil van Dijk (Olanda), în timp ce căpitanul echipei este mijlocaşul scoţian Scott Brown. Celtic Glasgow a ajuns în grupele Ligii Europa după ce a fost eliminată în play-off-ul Ligii Campionilor de formaţia slovenă NK Maribor, după 1-1 în Slovenia şi 0-1 pe Celtic Park. Totuşi, în turul trei preliminar al competiţiei, Celtic fusese învinsă de Legia Varşovia cu scorul general de 1-6 însă campioana Poloniei a pierdut meciul retur la masa verde deoarece a folosit un jucător aflat în stare de suspendare.
* Dinamo Zagreb a fost fondat la 6 noiembrie 1903 şi de-a lungul istoriei a caştigat 16 titluri de campioană, 12 Cupe şi o Supercupă naţională. Culorile clubului Dinamo Zagreb sunt alb şi albastru. Dinamo a caştigat sezonul trecut, pentru a noua oară consecutiv, titlul în Croaţia. Pe plan internaţional, croaţii au caştigat Cupa Oraşelor Targuri, în 1967 (2-0 şi 0-0 cu Leeds United şi a mai jucat o finală în aceeaşi competiţie în 1963 (0-2 şi 1-2 cu Valencia). Antrenorul echipei este Zoran Mamic, în varstă de 42 de ani, iar printre vedete se numără fundaşii Ivo Pinto (fost la CFR Cluj), Josip Simunic, mijlocaşii Jerko Leko şi Marcelo Brozovic, atacantul algerian Hilal Soudani, care a evoluat în trei meciuri de la Cupa Mondială şi portughezul Wilson Eduardo, împrumutat pentru un sezon de la Sporting Lisabona. Dinamo Zagreb a ajuns în grupele Ligii Europa, după ce a fost eliminată iniţial în turul trei al Ligii Campionilor de către formaţia daneză Aalborg BK. în turul din Danemarca. Anterior, în turul doi, Dinamo Zagreb trecuse de lituanienii de la Zalgiris Kaunas cu două victorii identice, scor 2-0. În play-off-ul Ligii Europa, Dinamo Zagreb a trecut de Petrolul Ploieşti (3-1, 2-0).
Programul meciurilor Astrei: Dinamo Zagreb (18 septembrie, d), FC Salzburg (2 octombrie, a), Celtic Glasgow (23 octombrie, d), Celtic Glasgow (6 noiembrie, a), Dinamo Zagreb (27 noiembrie, a), FC Salzburg (11 decembrie, d).
Componenţa grupelor Ligii Europa.
Grupa A: Villarreal, Borussia Mönchegladbach, FC  Zürich, Apollon Limassol.
Gupa B: FC Copenhaga, FC Bruges, AC Torino, HJK Helsinki.
Grupa C: Tottenham Hotspur, Beşiktaş Istanbul, Partizan Belgrad, Asteras Tripoli
Grupa D: FC Salzburg, Celtic Glasgow, Dinamo Zagreb, Astra Giurgiu.
Grupa E: PSV Eindhoven, Panathinaikos Atena, Estoril, Dinamo Moscova
Grupa F: Internazionale Milano, Dnipro Dnipropetrovsk, St. Etienne, FC Qarabaq
Grupa G: FC Sevilla, Standard Liège, Feyenoord Rotterdam,  NK Rijeka.
Grupa H: OSC Lille, VfL Wolfsburg, Everton Liverpool, FC Krasnodar.
Grupa I: SSC Napoli, Sparta Praga, Young Boys Berna, Slovan Bratislava
Grupa J: Dinamo Kiev, Steaua Bucureşti, Rio Ave, Aalborg.
Grupa K: AC Fiorentina, PAOK Salonic, En Avant Guingamp, Dinamo Minsk.
Grupa L: Metalist Harkov, Trabzonspor, Legia Varşovia , Lokeren.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.