Sport

Ecclestone şi-a plătit libertarea

Ziarul de Vrancea
5 aug 2014 617 vizualizări
Administratorul Formulei 1 va achita o sută de milioane de dolari pentru a scăpa de procesul de corupţie

Tribunalul din München a anunţat, ieri, că a pus capăt procesului de corupţie în care era judecat administratorul drepturilor comerciale ale F1, Bernie Ecclestone, în schimbul achitării sumei de o sută de milioane de dolari (74 milioane de euro) de către omul de afaceri britanic, "Procesul a fost oprit, în acord cu parchetul şi cu inculpatul, conform articolului 153a", din Codul de precedură penală, care prevede astfel de negocieri, a declarat Peter Noll, preşedintele instanţei care a judecat acest caz.
Parchetul a anunţat, ieri dimineaţă, că susţine încheierea unui acord cu inculpatul pentru o sută de milioane de dolari. Reprezentantul Parchetului a justificat acceptul instituţiei sale prin "varsta înaintată a acuzatului" şi prin "durata lungă a procesului", care a început la 24 aprilie. Din cei 100 de milioane de dolari, 99 de milioane vor reveni Landului Bavaria, iar un milion va intra în contul unei fundaţii pentru ajutorarea copiilor. Termenul de plată este de o săptămană.
Ecclestone, 83 de ani, a scăpat astfel de o eventuală condamnare, rămanand cu cazierul nepătat. El risca pană la zece ani de închisoare dacă era găsit vinovat că i-ar fi plătit 44 de milioane de dolari mită germanului Gerhard Gribkowsky, pentru ca acesta să convingă conducerea băncii de stat BayernLB la care lucra să vandă drepturile comerciale ale Formulei 1 fondului de investiţii CVC Capital Partners. Gerhard Gribkowsky, fost angajat al BayernLB, a fost condamnat, în luna iunie 2012, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală. După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, în faţa instanţei, că a primit bani de la Ecclestone pentru a convinge banca de stat la care era angajat să accepte vanzarea către CVC Partners.BayernLB intrase în posesia acţiunilor după falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. În noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.
În total, CVC a plătit peste 1,7 miliarde de dolari pentru a deveni majoritar în Formula One Group, acţiuni preluate de la Bernie Ecclestone şi de la BayernLB. După această tranzacţie, Bernie Eecclestone a fost păstrat ca administrator al drepturilor comerciale ale F1, în calitate de preşedinte şi CEO al Formula One Group. Averea lui Bernie Ecclestone este estimată la patru miliarde de euro.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lars, acum 3548 zile, 17 ore, 37 minute, 4 secunde
de cind lumea si pamintul legile s-au aplicat in mod diferit bogatilor si saracilor,primii fiind in mod clar avantajati,dar solutia adoptata nu-i rea deloc pentru bugetul statului!te-a prins cu citeste integral
danb, acum 3548 zile, 21 ore, 35 minute, 10 secunde
Ia uite ce misto. Deci pentru astia cu bani legea in Capitalism nu se aplica. Dai banu si scapi de puscarie. Bravo dom'le, halal. Astia, nemtii, nu sunt cumva aia care ne dau noua lectii de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.