Sport

Calendarul zilei Istoria zilei de 28 iulie

Ziarul de Vrancea
27 iul 2014 720 vizualizări
Astăzi este Ziua Naţională în Peru

1468: S-a semnat tratatul moldo-polon. Cazimir al IV-lea s-a obligat să nu adăpostească niciun pretendent la tronul Moldovei.
1540: Cancelarul britanic Thomas Cromwell este executat din ordinul regelui Henric al VIII-lea fiind acuzat de trădare. În aceeaşi zi, Henric al VIII-lea se căsătoreşte cu cea de-a cincea soţie, Catherine Howard.
1563: S-a născut William Lee, inventator englez. Lui i se datorează inventarea maşinii de tricotat. În încercarea de a uşura munca femeilor care se ocupau cu împletitul ciorapilor, în anul 1589, Lee a inventat o maşinărie capabilă să facă acelaşi lucru. William Lee nu a avut succes cu maşina lui de făcut ciorapi de lână în Anglia, regina Elisabeta I refuzând să-i recunoască oficial invenția. Încrezător în invenția sa, William Lee a plecat, cu fratele său, în Franţa, unde regele Henry al IV-lea i-a conferit brevetul pentru maşinăria sa şi a început o afacere înfloritoare la Rouen.
1655: A murit Cyrano de Bergerac, poet, eseist și dramaturg francez (n. 1619). Prin utopiile sale filozofice, a fost un precursor al iluminismului. Viaţa sa aventuroasă, precum şi figura originală l-au inspirat pe Edmond Rostand în scrierea comediei eroice Cyrano de Bergerac (1897).
1741: A murit Antonio Vivaldi, compozitor italian (n. 1678). Vivaldi este considerat drept cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical veneţian. A fost înmormântat în cimitirul din dreptul Porţii Carintiei (Kärtnertor) din Viena, pe locul în care se află în prezent clădirea centrală a Universităţii Tehnice din Viena.
1750: A murit Johann Sebastian Bach, compozitor şi organist german (n. 1685). Bach este considerat, în mod unanim, ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii.
1794: Execuţia lui Robespierre, împreună cu Saint-Just, Couthon şi alţi 19 adepţi ai săi. Maximilien Robespierre, lider al Revoluţiei franceze este cunoscut contemporanilor săi ca "Incoruptibilul", fiind una dintre cele mai cunoscute figuri ale revoluţiei franceze. A fost unul din discipolii lui Jean-Jacques Rousseau.
1821: Peru îşi declară independenţa faţă de Spania. Peru este o ţară situată în vestul Americii de Sud, a treia mare naţiune a Americii de Sud.
1868: A fost ratificat cel de-al 14-lea amendament al Constituţiei SUA, prin care populaţia afro-americană poate beneficia de cetăţenie.
1914: Primul război mondial: Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul primului război mondial (1914-1918).
1929: S-a născut Jacqueline Kennedy, soţia preşedintelui american John F. Kennedy (d. 1994)
1965: Războiul din Vietnam: Preşedintele american Lyndon B. Johnson anunţă creşterea numărului de trupe americane în Vietnamul de Sud de la 75.000 la 125.000.
1976: Cutremurul devastator în Tangshan (China) s-a soldat cu peste 250.000 de victime. Este considerată cea mai mare catastrofă seismică a tuturor timpurilor. Cutremurul a avut o magnitudine de 8.3 grade pe scara Richter. Guvernul chinez nu a publicat niciodată bilanţul exact al dezastrului. China a declarat iniţial că numărul morţilor se ridică la 655.000, dar după aceea a susţinut că acesta a fost între 240.000 şi 255.000, cifră pe care mulţi experţi o consideră prea scăzută. Numărul de morţi a crescut ulterior şi din cauza distrugerilor provocate de replica cutremurului care s-a produs în după-amiaza zilei următoare şi a avut o magnitudine de 7.1.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.