Sport

Demnitate tipic nemţească

Ziarul de Vrancea
16 iul 2014 686 vizualizări
Presa germană este supărată pe jucătorii germani, care i-au ironizat în public pe argentinieni în timpul sărbătoririi de la Berlin a titlului mondial

Mai multe publicaţii germane i-au criticat pe componenţii "Nationalmannschaft" pentru faptul că i-au ironizat pe adversarii lor argentinieni din finala Cupei Mondiale, în timpul sărbătoririi caştigării celui de-al patrulea titlu mondial, care a avut loc, marţi, la Berlin. Mimand nişte argentinieni garboviţi de povara înfrangerii suferite în ultimul act al turneului brazilian, scor 0-1, şase fotbalişti germani au cantat: "Aşa merg «gauchos», «gauchos» merg aşa". Apoi se îndreptau şi păşeau mandri, cantand: "Aşa merg germanii, germanii merg aşa".

În aplauzele fanilor, secvenţa a fost repetată de mai multe ori, într-o ţară în care exprimarea ostentativă a mandriei naţionale rămane un subiect controversat. În faţa catorva sute de mii de suporteri adunaţi în faţa Porţii Brandenburg şi a milioane de telespectatori, scena a fost interpetată de Mario Götze, Miroslav Klose, Toni Kroos, André Schürrle, Shkodran Mustafi şi Roman Weidenfeller. "Dansul gauchos a fost de prost gust. Subit, modestia germană s-a pierdut în triumf", a scris cotidianul berlinez Tagesspiegel. "Bucuria lor nu le-a fost de ajuns. Ei şi-au oferit o plăcere completă, făcandu-i să sufere un pic pe triştii învinşi. Nu au avut o intenţie rea, este sigur, dar au demosntrat că în fotbal nu există numai cretini, există şi «megacretini»", a scris publicaţia citată.
"Festivitatea de la Poarta Brandenburg s-a transformat într-un gigantic autogol. Cu o urată bătaie de joc, campionii mondiali germani au pătat imaginea unei naţiuni deschise şi tolerante", a criticat Frankfurter Allgemeine Zeitung. Este o "lipsă de respect", a considerat cotidianul Tageszeitung.
Subiectul a provocat o dezbatere pe reţelele de socializare, o parte dintre germani apreciind că a fost o glumă fără răutate şi denunţand o formă de autoflagelare tipic germană, în timp ce cealaltă parte şi-a exprimat dezamăgirea sau ruşinea faţă de gestul jucătorilor. Cotidianul Die Welt a adoptat o cale de mijloc: "Este adevărat că scena nu a fost foarte elegantă. Dar pană la urmă nu trebuie exagerat". Reprezentativa Germaniei a caştigat Cupa Mondială pentru a patra oară în istorie, în urma victoriei obţinute duminică, scor 1-0, după prelungiri, pe arena Maracana din Rio de Janeiro, în faţa selecţionatei Argentinei, în finala competiţiei din Brazilia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3570 zile, 18 ore, 11 minute, 26 secunde
A fost o festivitate foarte reusita si pentru prima data in istoria de dupa al doiela razboi mondial nemtii si-au iesit din prafuiala "serioasa" cu care ne-au obisnuit. Articolele din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.