Sport

Van Gaal contra lui Messi

Ziarul de Vrancea
8 iul 2014 606 vizualizări
Astăzi, de la ora 23:00, la Sao Paulo are loc cea de-a doua semifinală a Cupei Mondiale * antrenorul Olandei şi vedeta Argentinei sunt oamenii care pot decide a doua finalistă

Olanda - Argentina duce cu mintea la o finală de neuitat disputată în 1978 la Cupa Mondială, pe stadionul din Buenos Aires. Atunci, Argentina, sub conducerea antrenorului Cesar Luis Menotti (supranumit "el flaco" adică "grăsanul") a ajuns pană în finală fără să convingă, mai cu ajutorul arbitrilor, mai cu cateva vagoane de grau "moca" cadorisite guvernului peruan (faimosul Argentina - Peru 6-0 care a condus Argentina în finală), însă în ultimul act, argentinienii s-au autodepăşit şi au caştigat cu 3-1 după prelungiri. Olanda a mers şi ea cam şchiopătand în grupe, dar în faza a doua a reamintit de evoluţiile din 1974 (cand mai juca şi marele Cruyff). Eroul finalei s-a numit Mario Kempes, autorul a două goluri, unul deschizător de partie şi unul în prelungiri, cand a mai marcat şi Daniel Bertoni. Dar spectatorii sud-americani au avut două şocuri electrice în finalul timpului regulamentar. Unul cand rezerva Dick Nanninga a egalat şi al doilea în ultimele secunde, cand golgeterul olandez Robert Rensenbrink s-a aflat în faţa portarului Fillol, a tras cu fentă, dar a nimerit stalpul barei. A fost ca un semnal "Dumnezeu ţine cu Argentina" pentru că "albiceleştii" au defilat în prelungiri. Argentinienii au avut amintiri neplăcute de la ediţia precedentă: "Portocala" venise în Germania după 36 de ani de absenţă şi nu s-a mai oprit decat în finală. Printre victimele din drum s-a numărat şi Argentina, învinsă cu 0-4, după un meci strălucitor al amintitului Cruyff. Cele două echipe s-au mai întalnit de două ori, odată în sferturile ediţiei franceze din 1998, pe "Velodromul" din Marseille, un meci aspru, cu două eliminări, caştigat de Bergkamp şi Kluivert cu 2-1; apoi, pe tăram german, în 2006, un meci de salon în grupă încheiat 0-0, cu mulţi titulari din ambele tabere, ambele echipe fiind deja calificate.
Trăgand linie, un uşor avantaj pentru portocalii, iar dacă luăm doar rezultatele după 90 de minute, conchidem că, de fapt, Argentina n-a învins niciodată Olanda la Mondiale. Şi balanţa actuală a şanselor înclină uşor spre Ţara Lalelelor. Atuul sud-americanilor se numeşte Leo Messi, care dacă ar ridica măcar un pic nivelul de efort poate fi cheia succesului. În rest, ei l-au pierdut pe Angel Di Maria, mai speră într-o relansare a lui Higuain, după golul marcat în faţa belgienilor şi că olandezii se vor împiedica de presingul şi ţesătura de pase a argentinienilor din faţa apărării condusă iscusit de Mascherano. Olanda va avea mai mult succes în faţa porţii, dacă Sneijder şi van Persie vor fi mai inspiraţi decat în partida anterioară, cu Costa Rica, în care greul l-a dus banda dreaptă cu Kuyt şi Robben.  Dacă ne putem aştepta ca meciul să fie decis de inspiraţia tactică a celor doi tehnicieni, Louis van Gaal şi Alejandro Sabella, avantajul este net în favoarea Olandei. Numai că în faţa experimentatului tehnician batav stă mai puţin Sabella, ci Messi!
Formaţiile probabile
Olanda:Cillessen - De Vrij, Vlaar, Martins - Kuyt, Wijnaldum, Snijder, Blind - Robben, van Persie, Depay. Selecţioner: Louis van Gaal.
Argentina:  Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Biglia, Mascherano - Lavezzi, Messi, Perez - Higuain. Selecţioner: Alejandro Sabellla.
Arbitru: Çunneyt Çakîr (Turcia)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.