Sport

Şocul Cupei Mondiale

Ziarul de Vrancea
7 iul 2014 1244 vizualizări
Astăzi, de la ora 23:00, la Belo Horizonte, prima semifinală a Cupei Mondiale de fotbal: Brazilia - Germania

Există un lucru ciudat în istoria confruntărilor dintre Brazilia şi Germania la Cupa Mondială: această istorie nu prea...există. Brazilia este singura naţiune care a participat la toate ediţiile, Germania a lipsit doar la două: în 1930, cand majoritatea echipelor europene de frunte au evitat o deplasare la Montevideo şi în 1950, imediat după cel de-al doilea mondial. Doar Italia mai are o reprezentare egală cu a Manschaftului. Mai mult, de peste 20 de ani, Brazilia şi Germania conduc autoritar un clasament all-time al Cupei Mondiale, bazat pe cumularea de puncte din meciurile disputate. Şi totuşi, soarta a făcut ca ele să nu se întalnească în cea mai mare competiţie interţări. Dacă nu s-au intersectat în grupe, este de înţeles: nu se putea să nu fie cap de serie: dar nicio optime, niciun sfert, nici o semifinală, nicio finală mare sau mică. Minunea s-a întamplat în 2002, la Yokohama, chiar în finală. Brazilia lui Luiz Felipe Scolari a reuşit să învingă Germania lui Rudi Völler cu 2-0, după o repriză egală, uneori dominate de nemţi, victorie determinată de doi oameni: cel mai în vogă jucător al vremii, Luiz Ronaldo Nazario Lima autorul celor două goluri şi, în sens negativ, cel mai bun portar al planetei, germanul Oliver Kahn, care a scăpat mingea în plasă ca un începător, la golul care a spart echilibrul. Şi pentru a rămane în sfera amintirilor, să mai spunem că acest Ronaldo, numit de adoratorii italieni "il fenomeno" şi de glumeţi "Dinţosul" a spart atunci o tradiţie curioasă a Cupei Mondiale. Cu cele două goluri marcate în finală, a devenit golgeter cu opt goluri pe turneu. Pană atunci, la ultimele şase ediţii (din 1978 pană în 1998), titlul de golgeter a fost caştigat cu fix şase reuşite. Din 2006 încoace, norma "goleadorului" a scăzut la cinci.
Gata cu poveştile de-acum, fiindcă astăzi dăm piept cu realitatea. Brazilia este superfavorita competiţiei, avand uriaşul avantaj al terenului şi amintirea anului 1950. Germania este considerată de foarte multă lume drept cea mai bună echipă a momentului, dar nu şi favorită pentru că Mondialul se joacă în America de Sud şi acolo nu s-a încoronat picior de european. Această semifinală, ca şi cea de maine (Olanda - Argentina) trebuie să răspundă la întrebarea dacă va fi o finală sud-americană (a doua din 1930, fiindcă Uruguay-Brazilia 1950 n-a fost o finală în sens strict), va fi una europeană (cruntă umilinţă ar fi pentru continentul fierbinte!) sau va fi o finală intercontinentală aşa cum ar sta bine.
Brazilia n-a arătat foarte bine în acest campionat, dar meciul cu Columbia a demonstrat că echipa creşte. Şi tocmai cand s-a simţit mai bine crescută, a intervenit blestemul columbianului Zuñiga, care l-a lăsat pe Neymar pe dinafară. Neymar este o pierdere pentru "seleçao" cum ar fi pierderea lui Messi pentru Argentina. În lotul brazilian, play-makerii nu se calcă pe bătături, singur Oscar mai poate fi o soluţie de acest gen, ceilalţi sunt jucători de travaliu, de posesie, iar baza succeselor este solida apărare, atat de solidă încat şi-a luat şi sarcina înscrierii. Declanşarea contraatacurilor va fi un calvar fără Neymar, dar şi fără un varf de careu sănătos, gen Ronaldo, fiindcă Scolari n-a ales pentru acest post decat un atacant rebutat şi un altul care de-abia a făcut ochi în fotbal.
De aceea, se poate crede că într-o zi de graţie, Germania ar putea învinge Brazilia, chiar la scor, în ciuda susţinerii fantastice a publicului. Dar anunţă Germania o zi de graţie? Începutul preliminariilor pentru nemţi a fost unul eclatant, pană la relaxarea din partida cu SUA care a scos "Mannschaft" din timp. De atunci, Germania n-a mai fost prea eficientă nici în faţa Algeriei, nici a Franţei, poate şi din cauza febleţii deosebite a antrenorului Joachim Löw pentru Klose. Un atac cu Thomas Müller şi Götze, susţinuţi de Özil, Kroos şi Schweinsteiger sau Khedira poate da fiori lui Scolari, care - cu excepţia finalei din Japonia - n-a avut sport în faţa naţionalelor germane.
Un meci mult discutat, în care atuurile şi dezavantajele se compensează. Credem că va conta enorm ziua, ora, minutul sau secunda de graţie maine seara la ora 23:00, pe stadionul "Mineiräo" din Belo Horizonte.
Brazilia: Julio Cesar - D.Alves, David Luiz, Henrique, Marcelo - Luiz Gustavo, Fernandinho - Hulk, Oscar, Ramirez - Fred. Selecţioner: Luiz Felipe Scolari.
Germania: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Khedira - Kroos, Özil, T.Müller - Götze. Selecţioner: Joachim Löw.
Arbitru: Marco Rodriguez (Mexic)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.