Sport

Finala secolului XXI

Ziarul de Vrancea
8 iun 2014 682 vizualizări
Simona Halep a piedut la mare luptă ultima dispută de la Roland Garros în faţa Mariei Şarapova, în singura finală feminină disputată în trei seturi din 2001 şi a doua cea mai lungă din întreaga istorie a French Open

Jucătoarea Simona Halep, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 4, a pierdut finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după ce a fost învinsă, sambătă, cu scorul de  4-6, 7-6, 4-6, de rusoaica Maria Şarapova, locul 8 WTA şi cap de serie numărul 7. Finala de la Roland Garros, ediţia 2014, a fost cea mai echilibrată şi spectaculoasă din ultimii 13 ani şi una dintre cele mai lungi din istorie. Tenisul practicat de cele două sportive a fost înaltă calitate, iar cei aproape 15.000 de spectatori - mulţi dintre ei romani - prezenţi în tribunele arhipline ale arenei Philippe Chatrier au aplaudat de multe ori în picioare evoluţiile din teren. A fost pentru prima oară, din 2001, cand finala feminină a French Open s-a disputat în trei seturi, precedentul fiind o finală caştigată de americanca Jennifer Capriati, în faţa belgiencei Kim Clijsters.
Simona a început puternic, a început cu break şi a condus cu 2-0. Şarapova s-a încălzit mai greu, a caştigat următoarele cinci game-uri, datorită jocului agresiv şi variat, cu lovituri puternice, al rusoaicei, care  a împins-o permanent în defensivă pe Halep. Totuşi romanca a găsit resurse să obţinut un break la 5-3, dar şi-a cedat imediat serviciul şi a pierdut, cu 4-6, primul set la această ediţie a turneului de la Roland Garros, după 57 de minute de joc.  Maria a fructificat avantajul psihologic dat de caştigarea primului set şi a condus cu 2-0, după un break în game-ul al doilea. Încurajată de numeroşii romani din tribune şi de o scădere în precizia jocului Şarapovei, Halep a reuşit rebreak-ul, apoi a egalat la 2. În ciuda a trei duble greşeli comise în game-ul al cincilea, Şarapova şi-a salvat serviciul, 3-2, iar 4-3 a avut două mingi de break, însă Simona a egalat din nou. Momentul psihologic a fost în jocul al nouălea,  cel mai lung al partidei, cu 20 de mingi disputate, caştigat de Simona. A urmat replica Şarapovei (break la 0), un nou break Halep, dar nici acum romanca n-a reuşit să-şi păstreze serviciul şi s-a ajuns la tie-break, fază în care Simona a fost strălucitoare, deşi Şarapova a condus cu 4-2 şi 5-3. În cele din urmă Halep a reuşit patru mingi victorioase una după altul şi a caştigat tie-break-ul cu 7-5, durata setului secund fiind  de 72 de minute. Actul decisiv a început cu două break-uri (1-1), Şarapova, care a făcut o pauză de schimbare vestimentară între seturi a primit avertisment pentru întarzierea repetată a serviciilor. La 2-1 pentru ea, Simona a ratat două mingi de break, fapt care a afectat-o, Maria caştigand trei jocuri consecutive. Simona a mai răbufnit odată (4-4), dar la o minge controversată s-a certat cu arbitrul. Şarapova a profitat de enervarea romancei şi a decis meciul care a durat trei ore şi două minute, a doua cea mai lungă partidă din istoria French Open, , după cea jucată de Steffi Graf şi Arantxa Sanchez  în 1996, care a durat trei ore şi patru minute.
Maria Şarapova a caştigat 55 din ultimele 59 de meciuri jucate pe zgură de la semifinalele French Open din 2011, numai Serena Williams, de trei ori, şi Ana Ivanovic au reuşit să o învingă pe zgură. Pentru ea, acesta este al doilea succes la Roland Garros (trei finale consecutive) şi al cincilea din carieră. Trofeele pentru Maria şi Simona au fost înmanate de fosta mare campioană americană, Chris Evert, învingătoare de şapte ori la Roland-Garros. În 1980, Chris a învins-o în finală pe romanca Virginia Ruzici, managerul Simonei Halep.
Maria Şarapova:  "A fost cea mai grea finală din cariera mea. Felicitări Simonei, a jucat incredibil astăzi. Nu îmi vine să cred că am caştigat, acum 7-8 ani nu îmi imaginam că o să mă impun la Roland Garros, e un vis devenit realitate. Simona, ai avut două săptămani incredibile. Felicitări, este un pas foarte mare. Felicitări ţie şi echipei sale."
Simona Halep:  "Bonjour á tous! E primul meu discurs de Grand Slam şi este un moment special pe care nu-l voi uita toată viaţa. Vreau să o felicit pe Maria, a meritat titlul .Îţi urez succes în viitor. Vreau să le mulţumesc tuturor, romanilor din tribune şi celor din Romania, vă mulţumesc din inimă că aţi fost alături de mine. Mulţumesc familiei, echipei mele, aţi făcut o treabă foarte bună. Vă mulţumesc pentru susţinere şi pentru ce aţi făcut în această săptămană. A fost prima mea finală de Grand Slam, sper să nu fie şi ultima".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.