Sport

Azi se stabileşte soarta sportului romanesc

Ziarul de Vrancea
28 mai 2014 587 vizualizări
Trei candidaţi pentru funcţia de preşedinte al COSR

Noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Roman va fi ales, astăzi dintre candidaţii Octavian Bellu, Elisabeta Lipă şi Alin Petrache, acesta urmand să fie desemnat prin voturile celor 123 de membri care formează Adunarea Generală a forului. Adunarea Generală a COSR, care va începe, astăzi, la ora 11.00, are 123 membri, însă numărul de voturi ce revine fiecăruia este stabilit în urma performanţelor înregistrate la Jocurile Olimpice de federaţiile naţionale sau de recunoaşterea din partea Comitetului Internaţional Olimpic. Pentru ca Adunarea Generală să fie statutară, trebuie să fie prezenţi 50 la sută plus unu dintre membri. Unul dintre candidaţi va fi desemnat caştigător din primul tur dacă va aduna jumătate plus unu dintre sufragii, în caz contrar urmand să se organizeze o nouă rundă de alegeri, la care vor participa primii doi clasaţi în turul întai.
Federaţiile care au obţinut performanţe la Jocurile Olimpice vor avea cate patru voturi, cele care sunt incluse în programul olimpic, dar nu au obţinut rezultate notabile, vor avea cate trei voturi, forurile recunoscute de către Comitetul Internaţional Olimpic vor avea cate două, în timp ce federaţiile naţionale recunoscute de COSR şi precum şi personalităţile vor avea cate un vot. Totodată, 63 cluburi sportive, direcţii judeţene şi personalităţi COSR vor avea cate un vot în cadrul Adunării Generale de Alegeri. Octavian Morariu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Roman (COSR) în cadrul Adunării Generale a forului din 15 aprilie. Morariu, în varstă de 53 de ani, a decis să renunţe la şefia COSR pentru a se dedica activităţii din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic.


Cei trei candidaţi

Elisabeta Lipă (preşedintele FR Canotaj  şi a CS Dinamo Bucureşti, din 2009), 49 de ani. Ca sportiv a dus Romaniei 8 medalii la şase ediţii olimpice  (cinci de aur, două de argint, una de bronz) şi 13 mondiale. A fost desemnată de CIO, cea mai bună canotoare a secolului XX.  În programul său de candidat, accentul este pus pe participarea Romaniei la JO de la Rio de Janeiro, din 2016, şi programele necesare pentru caştigarea cat mai multor medalii olimpice, dar şi pe consolidarea mişcării olimpice din ţară.  "Am demonstrat ca sportivă că am facut sport la cel mai înalt nivel, nu 1-2 ani, ci 24 de ani, iar rezultatele mele sunt cunoscute. Îmi place performanţa, iar la Dinamo şi FR Canotaj, am demonstrat că sunt şi un manager bun", a spus Lipă.
Octavian Bellu (antrenor coordonator la lotul feminin de gimnastică), 63 de ani. A obţinut aproape 300 de medalii internaţionale, ca antrenor. A fost consilier de stat  pe probleme  de sport şi preşedinte al Agenţiei  Naţionale pentru sport şi secretar de stat pe probleme de sport în cadrul MTS. Printre obiectivele principale din programul său de candidat se numără strategia de participare a Romaniei la JO de la Rio, din 2016, despre care spune că necesită "o mobilizare specială", dar şi pregătirea traseului sportivilor romani pentru JO de la Tokyo, din 2020. "Am discutat în această. Le-am prezentat strategia, vor vota în funcţie de ce vor aprecia, sper să înţeleagă cu toţii că alegerile se fac pe perioada rămasă din mandatul lui Octavian Morariu, astfel că în strategie am prins mai puţin Jocurile Olimpice din 2020", a declarat Octavian Bellu..

Alin Petrache (preşedintele FR Rugby, din 2009), 37 de ani: fost căpitan al echipei naţionale de rugby şi la formaţiile Dinamo Bucureşti, RC Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon şi Beziers. A mai fost secretar general adjunct şi vicepreşedinte al COSR. "Sunt tanăr, am energia, dar şi pregătirea şi experienţa necesare pentru a conduce COSR. Eu nu vin într-un loc în care trebuie să învăţ meseria de la zero. Vin cu un proiect realizabil din primul minut, care continuă lucrurile bune făcute pană acum. Ştiu că putem relansa sportul romanesc dacă muncim cu energie şi mai ales cu inteligență", a spus Petrache.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.