Sport

Finală între vecini

Ziarul de Vrancea
13 mai 2014 551 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:45, la Torino are loc finala Ligii Europa, în care se întalnesc echipele FC Sevilla şi Benfica Lisabona * meciul va fi televizat de ProTV, DigiSport 1 şi DolceSport 1

În niciun caz, prima finală europeană a anului, Europa League, nu este cea aşteptată. În special de cetăţenii oraşului gazdă, care îşi doreau pe "Delle Alpi" formaţia locală Juventus. Însă tot atat de adevărat este că  neaşteptata finală promite spectacol fotbalistic, între două echipe cu state vechi de serviciu în Cupele Europene şi reprezentante ale unor ţări cu tradiţie în fotbalul ofensiv. În istoria competiţiilor europene FC Sevilla şi Benfica au susţinut doar o singură dublă întalnire directă şi aceea, hăt departe în timp, acum 57 de ani, în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni:Sevilla a obţinut calificarea, după o victorie cu 3-1 pe teren propriu şi o remiză albă la Lisabona. În semifinală, echipa din Andalucia a fost nimicită de marele Real Madrid, cu un scor zdrobitor: 0-8 şi 2-2. Pe de altă parte, echipele din Spania şi Portugalia s-au ciocnit destul de rar în finale. Pană acum, lusitanii au un avantaj prin cele două victorii consecutive ale Benficăi în CCE: 3-2 în 1961 cu Barcelona şi 5-3 în 1962 cu Real. A treia finală hispano-portugheză va fi şi prima în Liga Europa. De fapt, aceste două finale caştigate în faţa granzilor hispanici reprezintă şi singurele trofee caştigate de clubul portughez în istoria de 58 de ani a cupelor europene. Din cele nouă finale disputate pană acum, Benfica le-a caştigat pe primele două, dar le-a pierdut pe următoarele şapte, de cinci ori în CCE şi de două ori în Cupa UEFA/Liga Europa. Ultima finală pierdută de Benfica a avut loc chiar în sezonul trecut al Ligii Europa, cand golul lui Branislav Ivanovic din minutul 90^3 a trimis trofeul la Londra, în curtea celor de la Chelsea. Împotriva echipelor din Spania, Benfica a disputat 22 de partide, din care a caştigat doar cinci, a remizat de şapte ori şi a pierdut de zece ori. "Vulturii" au marcat de 25 de ori împotriva formaţiilor spaniole şi au primit 35 de goluri.
Sevilla a caştigat de două ori Liga Europa, în 2006 (4-0 cu Middlesbrough, echipa care a eliminat Steaua într-o dramatică semifinală) şi 2007 (2-2 la lovituri de departajare cu Espanyol Barcelona). De asemenea, în palmaresul grupării andaluze mai figurează o Supercupă a Europei, cucerită în 2006.Împotriva echipelor din Portugalia, FC Sevilla a disputat 16 partide în cupele europene, caştigand opt, remizand de trei ori şi pierzand de cinci ori. Golaverajul este 27-18 în favoarea spaniolilor.
Formaţiile probabile
Sevilla: Bento - Navarro, Parejo, Fazio, Coke - Carriço, Mbia - Vitolo, Rakitic, Reyes - Bacca. Antrenor: Unay Emery.Absenţi: Jairo, Cerîşev, Cristoforo (accidentati).
Benfica: Moraes - Pereira, Garay, Luisão, Siqueira - Djuricic, Amorim, A.Gomes, Gaitan - Lima, Rodrigo. Antrenor: Jorge Jesus. Absenţi: Perez, Markovic, Salvio (suspendaţi), Silvio, Fejsa (accidentaţi).
Arbitru: Felix Brych (Germania).
Drumul spre finală
Sevilla: 3-0 (a), 6-1 cu Mladost Podgorica (Muntenegru) - TP3; 4-1 (a), 5-0 cu Slask Wroclav - play-off; 2-1 (d), 1-1 cu Estoril; 2-0 (a), 2-0 cu Freiburg; 1-1 (d), 1-1 cu Slovan Liberec - grupa H (locul I - 12 puncte); 2-2 (d), 2-1 cu Maribor (Slovenia) - 16-imi;  0-2 (a), 2-0 (lovituri de departajare) cu Betis Sevilla - optimi; 0-3 (d), 0-1 (d), 4-1 cu FC Porto - sferturi; 2-0 (a), 1-3 cu Valencia - semifinale.. Marcatori: Bacca 7, Gameiro  6; Perotti, Vitolo 4; Rusescu, Rakitic 3; Coke, Marin, Reyes, Mbia  2; Carriço, Rabello, Jairo,Iborra, Fazio 1.
Benfica: A venit din Liga Campionilor, unde a fost calificată direct în grupe, unde s-a clasat pe locul III în grupa C (10 p), după PSG şi Olympiakos şi a trecut în 16-imile Ligii Europa. Rezultate în LC: 2-0 (a), 3-2 cu Anderlecht, 0-3 (d), 2-1 cu Paris Saint Germain, 1-1 (a), 0-1 cu Olympiakos. Rezultate în EL: 1-0 (d), 3-0 cu PAOK Salonic - 16-imi; 3-1 (d), 2-2 cu Tottenham - optimi; 1-0 (a), 2-0 (sferturi) cu AZ Alkmaar - sferturi; 2-1 (a), 0-0  cu Juventus Torino - semifinale. Marcatori: Lima 5, Rodrigo 4, Luisão 3, Gaitan, Garay 2, Duricic, Cardozo, Matic, Markovic, Salvio şi un autogol, Mbemba (Anderlecht)

CAS
Blestemul lui Bela Gutman
Cele două victorii singulare ale echipei portugheze în CCE din 1961 şi 1962 au avut ca artizan un strălucit tehnician ungur de etnie ebraică, Bela Gutman, care în tinereţe a jucat la echipele bucureştene Carmen şi Ciocanul. După aceste succese, Gutman a solicitat o mărire de salariu, refuzată de conducătorii clubului, fapt pentru care a încheiat colaborarea cu Benfica, fiind înlocuit de chilianul Fernando Riera. La despărţire, Gutman a pronosticat că fără el, Benfica va mai caştiga vreu trofeu european peste 100 de ani. Pană acum, blestemul lui Gutman s-a împlinit. Mai răman 48 de ani!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.