Sport

Doru Tureanu nu mai este

Ziarul de Vrancea
11 mar 2014 723 vizualizări
Cel mai mare hocheist roman din toate timpurile a făcut comoţie cerebrală şi a murit la spital

Fostul mare hocheist Doru Tureanu, în varstă de 60 de ani, marcatorul all-time la naţionala Romaniei, multiplu campion naţional cu Dinamo şi inclus în Hall of Fame, a decedat,ieri dimineaţa la Spitalul Colentia, a declarat antrenorul formaţiei Sportul Studenţesc, Ioan Martin. "A murit azi dimineaţă la Spitalul Colentina, după ce pe 2 martie făcuse o comoţie cerebrală. E o mare pierdere pentru sportul romanesc, a fost unul dintre cei mai buni hocheişti romani. îl cunoşteam foarte bine, am fost colegi de clasă şi am jucat împreună. Prin '77 a refuzat o ofertă de două milioane de dolari de la canadieni. Nu a vrut să plece din ţară pentru că mama lui era bolnavă. Apoi a avut oferte şi după Jocurile Olimpice din 1980", a declarat Martin. Doru Tureanu, 60 de ani, a fost al doilea roman inclus în Hall of Fame, după Eduard Pană. Tureanu a evoluat în cariera sa numai la Dinamo Bucureşti, în perioada 1969-1987, echipă pentru care a debutat la 14 ani şi a făcut parte din cea mai bună generaţie pe care a avut-o hocheiul romanesc, fiind considerat, neoficial, cel mai bun jucător pe care l-a avut Romania vreodată.
De asemenea, Doru Tureanu este marcatorul all-time al naţionalei, cu 112 puncte (74 de goluri şi 39 de pase decisive), participand la două ediţii ale Jocurilor Olimpice (Innsbruck 1976, şi Lake Placid 1980) şi la 17 ediţii ale Campionatului Mondial (1971-1987). Coleg în linia de atac cu Marian Costea şi Dumitru Axinte, Doru Tureanu a evoluat la victoria obţinută de Romania în faţa SUA, scor 5-4, la Campionatul Mondial din anul 1977.
Conform site-ului ofcial al Federaţiei Romane de Hochei pe Gheaţă, oficialii clubului Montreal Canadiens, impresionaţi de evoluaţia lui Tureanu de la mondialul din 1977, i-au propus jucătorului un contract, însă acesta a refuzat, preferand să fie alături de mama sa, care era grav bolnavă. Trei ani mai tarziu, doi oficiali canadieni au venit la Bucureşti pentru a-l determina pe Tureanu să plece la Montreal, dar Securitatea a blocat transferul. Tureanu a fost ulterior reţinut şi a primit mai tarziu interdicţia de a părăsi teritoriul Romaniei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.