Sport

Fotbal, baschet, gimnastică sau înot pentru copiii cu dizabilităţi

Dan Chiriac
26 feb 2014 1154 vizualizări
Reprezentanţii Fundaţiei Special Olympics au fost prezenţi ieri la Focşani pentru a identifica posibilităţile de a face sport pentru copiii cu probleme din zona noastră

Reprezentanţii Fundaţiei Special Olympics (FSU) din Romania au fost prezenţi ieri la Focşani pentru a prezenta posibilităţile de a face sport pentru copiii cu dizabilităţi intelectuale din zona noastră, ignoraţi pe nedrept de autorităţi. Cei de la FSU s-au întalnit cu reprezentanţii Asociaţiei ABC Down Focşani, care reprezintă interesele copiilor şi tinerilor cu acest sindrom, şi împreună au încercat să găsească sporturile pe care le pot practica cei reprezentaţi de acest ONG. Fotbalul, baschetul, înotul, gimnastica sau înotul par sporturile cele mai la îndemana copiiilor cu dizabilităţi intelectuale. Dacă la gimnastică sunt folosite aparate mai mici ca dimensiune decat cele normale, înotul ridică o mare problemă: Focşaniul nu are un bazin acoperit unde să se practice înotul. Copiiii pot practica şi un sport mai puţin cunoscut – bocce, unde fiecare participant trebuie să arunce o minge spre o altă minge aflată în centrul unui perimetru. „Noi lucrăm cu copiii cu indicele sub 70. Nu stabilim noi acest indice intelectual, colaborăm cu şcoli speciale sau cu ONG care identifică aceşti copii. Avem jocuri regionale sau mondiale. Avem copii care au ajuns să lucreze la paralele sau cal cu manere, aparate foarte grele, la care un copil normal învaţă un element într-un an. Avem din păcate şi probleme pentru că sunt unele bazine de înot unde administratorii nu au dorit să ne pună la dispoziţie măcar un culoar unde să lucrăm”, spune Roxana Osian, reprezentantul FSU. Decebal Negoiţă, reprezentantul ABC Down Focşani, a fost cel care a încercat să afle cat mai multe posibilităţi de a face sport pentru copiii cu dizabilităţi intelectuale din zona noastră. Asociatia ABC Down are ca activitate promovarea, protejarea şi reprezentarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor cu dizabilitati, în special, dar, fără a se limita, la copii, adolescenţii şi adulţii diagnosticati cu Sindromul Down. ONG-ul lucrează deja cu mai mulţi copii în cadrul unor activităţi de recuperare.


Jocuri speciale la fiecare patru ani

Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics. Această organizaţie contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, oferindu-le şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi a evenimentelor competiţionale, organizate pe tot parcursul anului. Astfel, spun oficialii organizaţiei, sportivii au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. "Special Olympics constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi. Jurământul Sportivilor Special Olympics este «Vreau să câştig. Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea! »", spun cei de la FSO. Special Olympics şi Paralympics sunt două organizaţii diferite, recunoscute de Comitetul Olimpic Internaţional. Principala diferenţă dintre acestea constă în tipul deficienţe ale sportivilor participanţi şi nivelul performanţelor sportive ale acestora. Jocurile Mondiale Special Olympics de vară sau de iarnă se desfăşoară cu aceeaşi frecvenţă ca şi Jocurile Olimpice şi Paralympice, doar că la distanţă de un an. Ultimele Jocuri Mondiale de Vară Special Olympics s-au desfăşurat în anul 2011, la Atena în Grecia.


Spiritul Special Olympics, promovat de fiecare dintre noi

Filozofia Special Olympics se întemeiează pe convingerea că persoanele cu nevoi speciale pot şi au dreptul să înveţe şi să beneficieze de avantajele participării la activităţi sportive individuale sau în echipă, dacă sunt educate şi încurajate în acest sens. Special Olympics consideră că antrenamentul este un element esenţial pentru dezvoltarea calităţilor sportive şi că dezvoltarea unui mediu concurenţial caracterizat prin condiţii de egalitate pentru toţi participanţii este o metodă adecvată de testare a capacităţilor individuale şi a evoluţiei lor sportive, dar şi calea de a le oferi mijloace motivante pentru dezvoltarea personală. "Spiritul Special Olympics poate fi promovat de fiecare dintre noi. Participarea membrilor societăţii la evenimentele sportive organizate de Fundaţia Special Olympics, susţinerea activităţii sportivilor, a familiilor acestora şi a voluntarilor, toate acestea fac posibilă dezvoltarea acestei mişcări în România. Implicarea societăţii poate aduce în viaţa sportivilor noştri şi a familiilor lor, schimbarea benefică de care aceştia au nevoie. În mişcarea Special Olympics nu lăsăm lucrurile să se întâmple de la sine. Ne amintim de fiecare dată şi îi convingem şi pe ceilalţi că suntem o mişcare internaţională cu o experienţă de peste 40 de ani, nu doar un eveniment singular! Nu încurajăm participarea conjuncturală, ci oferim un mod de viaţă. Am construit o întreagă filozofie despre toleranţă şi acceptarea celuilalt, fapt ce va conduce la crearea unei lumi mai bune. Nu ne propunem doar să furnizăm servicii unui anumit grup de persoane, ci dorim să schimbăm societatea în care trăim şi să demonstrăm că schimbarea este posibilă prin eforturile fiecăruia dintre noi. Special Olympics facilitează experienţe complexe care produc transformări structurale, nu numai asupra sportivilor, ci şi asupra celor care se implică în activităţile noastre, cu inimile şi minţile deschise. Ceea ce facem noi este important şi urgent, nu doar agreabil şi distractiv. Fundaţia Special Olympics din Romania doreştesă vă propună o colaborare pentru implementareaprogramului «SportiviTineri », se arată într-un comunicat al FSU. Special Olympics România este un program naţional care implică: 27.000 de sportivi; 2500 de antrenori şi voluntari; 12.000 de elevi şi profesori din şcoli de masă, 11 discipline sportive olimpice; 130 de şcoli speciale şi ONG-uri partenere; 100 de evenimente organizate anual; 8  evenimente de evaluări ale stării de sănătate, oferite anula gratuit. Detalii pe site-ul www.specialolympics.ro. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.