Sport

Ruşii şi-au caştigat Olimpiada Albă

Ziarul de Vrancea
23 feb 2014 859 vizualizări
Jocurile Olimpice de iarnă s-au încheiat ieri la Soci cu un triumf al gazdelor: 33 de medalii dintre care 13 de aur * Canadienii au caştigat finala turneului de hochei

Cu o zi înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, Rusia ajungea, pentru prima dată, pe primul loc în clasamentul neoficial pe naţiuni. Ruşii deţineau acelaşi număr de medalii de aur (11) cu Norvegia, diferenţa fiind făcută la argint şi bronz: 10-8 pentru Rusia, 5-10 pentru Norvegia. Nordicii puteau să revină în frunte în ultimul moment, la proba de 50 km stil liber schi fond, cu condiţia ca ruşii să nu caştige proba de bob 4 persoane, în care conduceau după primele două manşe. Surpriza a fost însă imensă, întrucat Norvegia n-a mai trebuit să aştepte rezultatul de la bob. Rusia a reuşit să obţină toate cele trei medalii la schi, rezolvand problema clasamentului pe naţiuni, a cărui lider final a fost, ca şi la Vancouver 2010, ţara gazdă (atunci, Canada). Un merit deosebit la această performanţă l-au avut cei doi sportivi ruşi naturalizaţi, snow-boarderul american Vic Wild (2 titluri)  şi patinatorul short-tracker american, Viktor An (3). Clasamentul final pe naţiuni a arătat astfel: 1. Rusia - (13-11-9); 2. Norvegia - (11-5-10); 3. Canada - (10-10-5); 4. SUA - (9-7-2); 5. Olanda - (8-7-9); 6. Germania - (8-6-5); 7. Elveţia - (6-3-2); 8. Belarus - (5-0-1); 9. Austria - (4-8-5); 10. Franţa - (4-4-7).  Polonia a caştigat patru medalii de aur, China şi Coreea de Sud cate trei, Suedia, Cehia, Slovenia, cate două, iar Japonia, Finlanda, Marea Britanie, Ucraina şi Slovacia, căte un titlu olimpic. În total, au fost 21 de ţări laureate cu aur, la care se adaugă încă cinci cu alte medalii, Italia, Letonia, Australia, Croaţia şi Kazahstan. Bineînţeles, în acest clasament nu figurează echipa Romaniei, ale cărei cele mai bune rezultate au fost două locuri 17 ocupate de echipajele de bob două persoane, Andreea Grecu / Maria Constantin, respectiv, Nicolae Istrate / Florin Crăciun.
Ultima finală olimpică a Jocurilor a fost cea de hochei masculin, caştigată, aşa cum era de aşteptat, de Canada în faţa Suediei, cu scorul de 3- (1-0, 1-0, 1-0) prin golurile marcate de Toews, Crosby şi Kunitz. Campioni şi în 2010, hocheiştii frunzei de arţar au caştigat pentru a noua oară titlul olimpic. Dezamăgiţi de pierderea semifinalei cu Canada, hocheiştii din SUA au cedat şi finala mică, la un scor neverosimil, 0-5 în faţa Finlandei, care îşi păstrează medalia de bronz.
Ultimii campioni olimpici: Schi fond - 30 km liber, feminin - Marit Bjørgen (Norvegia, al treilea titlu la Soci); 50 km liber, masculin: Aleksandr Legkov (Rusia); snowboard, slalom paralel feminin:  Julia Djumovits (Austria); slalom paralel masculin: Vic Wild (Rusia); patinaj viteză, urmărire pe echipe, masculin: Olanda (Sven Kramer, Jan Blokhuisen, Koen Verweij); urmărire pe echipe, feminin: Olanda (Marrit Leenstra, Jorien ter Mors, Charlotte Van Beek , Irene Wust); biatlon, ştafeta 4X7,5 km, masculin: Rusia ; Schi alpin, slalom masculin: Mario Matt (Austria); bob 4 persoane: Rusia (Aleksandr Zubkov, Aleksei Negodailo, Dmitri Triunenkov, Aleksei Voevoda).

Soci-flash

Cinci sportivi au fost depistaţi pozitiv la Soci: Evi Stehle (Germania - biatlon), William Frullani (Italia, bob), Marîna Lisogor (Ucraina, schi fond), Vitalijs Pavlovs (Letonia) şi Johannes Dürr (Austria, schi fond). * Delegaţia sud-coreeană a cerut forului internaţional (ISU) să reexamineze notele din proba feminină de patinaj artistic,.caştigată de rusoaica Adelina Sotnikova în faţa sportivei Kim Yu-na. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a explicat că nu este îngrijorat de solicitarea KSU. "Această scrisoare nu ar trebui să ducă la o anchetă", a declarat purtătorul de cuvant al CIO, Mark Adams * Sportiva Ekaterina Glazirina, în varstă de 26 de ani, a fost exclusă din lotul Rusiei de biatlon, în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, din cauza unor comentarii făcute pe o reţea de socializare. Glazirina ar fi postat comentarii jignitoare despre lotul naţional, pe VKontakte, o reţea de socializare populară în Rusia * Canada şi Slovenia au depus, sambătă, o solicitare la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), pentru a obţine descalificarea celor trei sportivi francezi care au urcat pe podium la finalul probei de skicross, la Jocurile Olimpice de la Soci.  Cele două foruri vor "descalificarea tuturor concurenţilor francezi care au participat la finala masculină de skicross, la 20 februarie 2014, subliniind că înainte de finală personalul din delegaţia Franţei a schimbat "forma părţii de jos a pantalonilor schiorilor, creand un efect aerodinamic", ceea ce ar fi contrar regulamentelor internaţionale ale competiţiilor de schi acrobatic. Solicitarea a fost respinsă de către TAS * Biatlonistul norvegian Ole Einar Bjørndalen, care a devenit la Soci cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor de iarnă, se va retrage din activitate la finalul sezonului.  În varstă de 40 de ani, "OEB" sau "Canibalul", aşa cum este poreclit, are în palmares 13 medalii olimpice, din care opt titluri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.