Sport

Tina Maze, dublă campioană olimpică

Ziarul de Vrancea
18 feb 2014 764 vizualizări
lovena s-a impus şi în proba de slalom uriaş la JO de la Soci, după ce a caştigat coborarea * campion decis prin fofo-finiş la biatlon

SCHI ALPIN: Slovena Tina Maze a cucerit a doua sa medalie de aur la Jocurile Olimpice, ieri  în proba de slalom uriaş, din concursul de schi alpin, în timp ce romanca Ania Caill a încheiat pe locul 51. După titlul olimpic adjudecat la coborare, Maze (30 ani) le-a devansat în clasamentul final la slalom uriaş pe austriaca Anna Fenninger, cu şapte sutimi şi pe deţinătoarea titlului în această probă, germana Viktoria Rebensburg, cu  27 de sutimi. Tina Maze a dominat prima manşă, desfăşurată pe ploaie, în care a fost urmată de suedeza Jessica Lindell-Vikarby şi de italianca Nadia Fanchini. În clasamentul final, Fanchini a încheiat pe locul al patrulea. Exceptand acest sezon, în care s-a prezentat departe de format stagiunii 2012-2013, Maze s-a dovedit a fi cea mai bună specialistă la slalom uriaş din ultimii ani. Campioană mondială în 2011, la Garmisch-Partenkirchen (Germania), slovena a cucerit şi o medalie de argint la JO de la Vancouver. Fenninger este la a doua medalie la Soci, după titlul olimpic cucerit sambătă în proba de slalom super-uriaş.
Romanca Ania Caill (18 ani) a încheiat cursa pe locul 51,  după ce la finalul primei manşe se afla pe 55. Celebra violonistă Vanessa Mae, care a concurat pentru Thailanda, sub numele de Vanessa Vanakorn, a terminat ultima, locul 67. Edith Miklos (Ungaria), născută în Romania şi care la Vancouver a concurat pentru ţara noastră, a ocupat locul 34. Germanca Maria Riesch nu a luat startul, iar alte 22 de schioare  au abandonat, printre ele fiind şi americanca Julia Mancuso.
SĂRITURI: Germania a cucerit medaliile de aur în concursul masculin de sărituri cu schiurile pe echipe. Echipa formată din Severin Freund, Marinus Kraus, Andreas Wank, şi Andreas Wellinger a devansat în clasament Austria, caştigătoarea ultimelor două titluri olimpice, şi Japonia. Kamil Stoch ar fi putut realiza a doua triplă din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă, după titlurile individuale adjudecate la Soci, dar s-a clasat pe locul IV  cu echipa Poloniei.
BIATLON: Proba masculină de start în bloc s-a încheiat cu un finiş foarte strans, primii doi clasaţi, norvegianul Emil Hegle Svendsen şi francezul Martin Fourcade, fiind cronometraţi în acelaşi timp (42:29,1. Al treilea, la 12,8 secunde, a sosit cehul Ondrej Moravec. Fourcade, care a ratat un foc în timp de norvegianul nu a avut nicio ratare, l-a dublat pe Svendsen în ultimii metri. Svendsen a ridicat braţele, moment în care Fourcade, într-un ultim efort, şi-a aruncat piciorul stang în faţă pe linia de sosire.  Cei doi au fost în cele din urmă departajaţi la foto finiş. Victoria lui Svendsen a fost însă clară pe imagini. Este pentru prima oară cand caştigătorii în probele de schi fond se stabilesc la foto finiş.
SCHI - FREESTYLE: Sportivul din Belarus , Anton Kuşnir, a caştigat medalia de aur la schi freestyle - sărituri. Medalia de argint a fost cucerită de australianul David Morris, în timp ce bronzul a fost obţinut de chinezul  Jia Zongyang Jia.  Belarus cucerise şi titlul în proba feminină, prin Alla Ţuper. Kuşnir (29 ani) se clasase pe locul 15 la Jocurile de la Vancouver (2010) şi pe 8 la Jocurile de la Torino (2006).
SNOWBOARD: Sportivul francez Pierre Vaultier a caştigat titlul olimpic la snowboardcross, el aducand Franţei a şaptea medalie la Jocurile Olimpice de la Soci şi al treilea titlu olimpic. Vaultier, 26 de ani, a fost urmat de rusul Nikolai Oliunin, locul trei revenind americanului Alex Deibold. Triplu caştigător al Cupei Mondiale (2008, 2010, 2012), Pierre Vaultier s-a impus în toate fazele competiţiei, aceasta fiind prima sa medalie la o mare competiţie.
Celelalte două titluri olimpice de la Soci au fost aduse Franţei de biatlonistul Martin Fourcade. Trei dintre favoriţi au fost eliminaţi în optimile de finală: austriacul Marcus Schairer şi  americanii Nate Holland şi Nick Baumgartner.
Australianul Alex Pullin, caştigătorul ultimelor două titluri mondiale, nu a reuşit să treacă de sferturile de finală, la fel ca şi canadianul Christopher Robanske, alt pretendent la podium.
PATINAJ SHORT-TRACK. Echipa feminină a Coreei de Sud, formată din Cho Ha - ri, Kim A-lang, Park Seung-hi şi Shim Suk-hee, a caştigat titlul olimpic la ştafetă short-track, fiind urmată pe podium de Canada şi Italia. China, deţinătoarea titlului, a fost descalificată în finală. Înainte de 2010, Coreea de Sud caştigase patru titluri olimpice consecutive în această probă.
COMBINATA NORDICĂ: Sportivul norvegian Jørgen Graabak a caştigat titlul olimpic la combinata nordică, trambulina mare, urmat de compatriotul său Magnus Moan, în timp ce medalia de bronz a revenit germanului Fabian Riessle.
HOCHEI. Odară încheiate întrecerile din cele trei grupe ale turneului masculin, cele mai bune clasate patru echipe din toate grupele s-au calificat direct în sferturile de finală, în timp ce celelelalte formaţii au trebuit să susţină partide de play-off pentru a fi opuse acestor patru. SUA, Suedia, Finlanda şi Suedia. Ieri, în primele dintre cele două partide play-off s-au înregistrat rezultatele: Rusia - Norvegia 4-0 (0-0, 1-0, 2-0 - au marcat Radukov 2, Kovalciuk şi Tereşcenko); Slovenia - Austria 4-0 (2-0, 1-0, 1-0 - Kopitar, Urbas, Kovacevic şi Mursak). Aseară s-au disputat şi celelalte două partide: Cehia - Slovacia şi Elveţia - Letonia. În sferturi, Rusia va întalni, astăzi, Finlanda, iar Slovenia va juca împotriva Suediei.
Finala turneului feminin va fi cea clasică, între Canada şi SUA. Canada a învins Elveţia cu 3-1, iar SUA a dispus de Suedia cu 6-1. Finala mare şi cea mică se vor disputa maine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.