Sport

Începe Olimpiada albă

Ziarul de Vrancea
6 feb 2014 583 vizualizări
Astăzi, de la 18:00 (ora Romaniei) se dă startul oficial al Jocurilor Olimpice de iarnă, care vor avea loc în localitatea rusă Soci * Inainte de începere, Olimpiada Albă a depăşit toate recordurile, de la participare pană la costuri * aprinderea torţei olimpice este momentul culminant al ceremoniei de deschidere

Deşi unele probe sportive hibernale au început de ieri (calificări la schiul acrobatic, şi programul scurt la patinaj artistic pe echipe), startul oficial al celei de XXII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă se va da astăzi, pe stadionul Olimpic "Fişt" din localitatea Soci a regiunii ruse Crimeea. Pare un loc comun înaintea oricărei mari competiţii, dar este absolut necesar a preciza că Olimpiada a stabilit deja recorduri deşi nu a început: 90 de ţări participante, circa 3000 de sportivi, tot ataţia oficiali, Olimpiada albă din Rusia fiind şi recordman la capitolul cheltuieli, decontul cifrandu-se la impresionanta sumă de 37 de miliarde de euro. Totodată, la Soci vor fi prezenţi şi 13.000 de reprezentanţi ai mass-media din întreaga lume.
JO de la Soci vor fi urmărite, conform estimărilor, de circa 3 miliarde de telespectatori din lumea întreagă, potrivit estimărilor organizatorilor, dar, cu numai trei săptămani înaintea startului celei de-a XXII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, doar 70 la sută dintre biletele de intrare şi-au găsit cumpărătorii. Ameninţările teroriste, preţurile foarte ridicate practicate de companiile aeriene, precum şi cele propuse de hotelurile de lux, distanţele lungi dintre bazele sportive, dar şi birocraţia vizelor au condus la această situaţie.

Chiar dacă mai sunt probleme, în special de cazare, ruşii sunt gata să pornească Olimpiada. Se vor decerna 98 de medalii,  cu 12 mai multe faţă de JO de la Vancouver în 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Întrecerile Olimpiadei de la Soci se vor disputa pe 11 baze: Balşoi Ice Dome (finala la hochei), Stadionul Olimpic Fişt (ceremoniile de deschidere şi închidere), Şaiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteză), Iceberg Skating Palace (patinaj viteză, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinată nordică), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinată nordică, sărituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton).

Punctul culminant al festivităţii de deschidere, care va începe astăzi, la ora 18:00, pe marele stadion olimpic, va fi aprinderea flăcării olimpice. Nu mai puţin de 14.000 de persoane au fost angrenate în purtatul torţei, de-a lungul a 2.900 de localităţi din Rusia pană la aprinderea vasului olimpic pe 7 februarie. Flacăra olimpică a făcut escale la Polul Nord, în apele lacului Baikal şi chiar în spaţiul cosmic. Începută pe 7 octombrie, la Moscova, aceasta este cea mai lungă ştafetă a flăcării olimpice din istorie (65.000 km de-a lungul Rusiei).

24 de romani la Soci

Romania a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcand prima ediţie, din 1924, şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble (Franţa), Romania a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe. Biatlonista Eva Tofalvi (35 ani) va purta, pentru a doua oară consecutiv, drapelul echipei olimpice a Romaniei la festivitatea de deschidere a JO de la Soci. Tofalvi s-a calificat pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice de iarnă. Sportivii romani care vor participa sunt:

SCHI ALPIN (3 sportivi): Alexandru Barbu (slalom uriaş şi slalom special), Ioan Valeriu Achiriloaie (coborare), Ania Caill (super-uriaş, slalom, combinată alpină); antrenor: Sebastian Barbu.
SCHI FOND (3): Timea Sara, Paul Pepene, Florin Daniel Pripici; antrenori: Ioan Lungociu şi Daniel Borca.
BIATLON (2): Eva Tofalvi, Cornel Puchianu; antrenori: Simon Marton şi Vasile Gheorghe.
SăRITURI CU SCHIURILE (1): Iulian Pîtea; antrenor: Florin Spulber.
PATINAJ ARTISTIC (1): Zoltan Kelemen; antrenor: Gheorghe Chiper.
SKELETON (2): Dorin Velicu, Maria Mazilu; antrenori: Florin Bucur şi Marius Tomiţă Ene.
SANIE (4): Valentin Creţu (simplu masculin, ştafeta), Nicolae Şovăială şi Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, ştafeta), Raluca Strămăturaru (simplu feminin, ştafetă); antrenori: Sorina Ţicu şi Eugen Radu.
BOB (8): Nicolae Istrate şi Florin Crăciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuţ Moldovan, Bogdan Otavă (echipajul de 4 masculin), Maria Constantin şi Andreea Grecu (echipajul de dublu feminin); antrenori: Paul Neagu (feminin), Iulian Daniel Pacioianu şi Silviu Dan Scurtu (masculin).
În 2010, la Vancouver (Canada), la ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice de iarnă, Romania a fost reprezentată de 28 de sportivi.

CAS Olimpiadă cu puşca la ochi

Jocurile de la Soci vor fi probabil cele mai "militarizate" din istoria olimpismului, aproximativ 100.000 de militari, poliţişti şi ofiţeri de informaţii aflandu-se la Soci, potrivit unui înalt oficial american. Islamiştii din Caucazul rus au ameninţat că vor comite atentate în timpul Jocurilor Olimpice, relansand temerile după cele două atentate sinucigaşe care au avut loc la Volgograd, la finele lunii decembrie, soldate cu 34 de morţi. Mai multe comitete olimpice naţionale au primit recent ameninţări legate de participarea lor la JO de la Soci, dar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a minimalizat pericolul. Totodată, preşedintele rus, Vladimir Putin,  a asigurat că sportivii nu vor suferi de niciun fel de discriminare în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, o promisiune vizand în aparenţă să risipească temerile comunităţii internaţionale Kremlinul a starnit anul trecut reacţii negative cand a promulgat o lege interzicand orice "propagandă" homosexuală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.