Sport

Mikaela Shiffrin, noua stea a schiului american

Ziarul de Vrancea
5 feb 2014 399 vizualizări
Yankeii nu plang după Lindsey

Americanii sunt mari favoriţi în probele alpine, la Jocurile Olimpice, însă vor avea de furcă cu austriecii, nemţii şi elveţienii
Schiul alpin şi-a pierdut provizoriu regina Lindsey Vonn, dar şi-a găsit o nouă prinţesă, Mikaela Shiffrin, pregătită să caştige aurul olimpic la Soci, în timp ce la masculin se detaşează tot doi americani, Bode Miller şi Ted Ligety. Vonn, cu 59 de victorii în Cupa Mondială, a făcut tot posibilul pentru a reveni pe pistă după accidentarea la genunchi de anul trecut, însă a fost nevoită să se resemneze: Îşi riscă viaţa dacă se lansează într-o coborare pe un singur picior. Starul a ieşit din joc, dar echipa americană este la fel de puternică, are trei campioni olimpici, Bode Miller, Ted Ligety şi Julia Mancuso, dar şi pe tanăra Mikaela Shiffrin.
La doar 18 ani, Mikaela a început deja să colecţioneze trofee, aurul mondial şi globul de cristal la Cupa Mondială de slalom, iar tanăra Mikaela  a eclipsat-o pe austriaca Marlies Schild, deţinătoarea recorului de victorii în slalom la Cupa Mondială (35).
La 36 de ani, Bode Miller vrea să sfideze legile gravitaţiei în acest sezon, aşa cum a fost la Vancouver, unde a caştigat trei medalii, fiecare de cate o culoare. Ted Ligety, celălalt mare talent american, s-a impus la slalom uriaş şi are două medalii mondiale de aur şi patru globuri de cristal.  În ceea ce o priveşte pe Julia Mancuso, ea are capacitatea de a ieşi la joc atunci cand este vorba de caştigarea unei medalii, chiar dacă în restul sezonului este o prezenţă discretă.
Mai puţin dominatoare ca în urmă cu caţiva ani, Austria mizează mai ales pe Marcel Hirscher, impresionant metronom în probele tehnice. La 24 de ani, Hirscher a caştigat totul, cu excepţia aurului olimpic.  Elveţianul Didier Defago a dat o mare lovitură la Vancouver, după ce a caştigat, contrar aşteptărilor, aurul la coborare. Dacă reuşeşte să se impună şi în Rusia, va fi din nou o surpriză.  Germana Maria Höfl-Riesch, dublă medaliată cu aur în în 2010 (supercombinată şi slalom), nu o mai are pe Lindsey Vonn să-i bareze drumul la viteză, dar generaţia de 22-24 de ani, de care aparţin Lara Gut, Anna Fenninger sau Tina Weirather, a preluat ştafeta. Tina Weirather ar putea merge pe urmele glorioase ale mamei sale, Hanni Wenzel, care are două titluri de campioană olimpică în 1976, plus alte două medalii, pentru Liechtenstein.
La snowboard, deşi nu este foarte cunoscut marelui public, Shaun White este un megastar. La Soci vizează un al treilea titlu, după aurul de la Torino şi cel de la Vancouver. Mare favorit, el ar fi primul concurent la snowboard (half-pipe) din istorie care va reuşi o astfel de performanţă. Fără a pune la socoteală că va concura şi la slopestyle, cu şanse bune de a caştiga o medalie.  Shaun White este un star în California, fiind preferatul tabloidelor şi jucandu-şi propriul rol în filmul Friends with Benefits, din 2011, în care joacă Justin Timberlake şi Mila Kunis. (MEDIAFAX).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.