Sport

De doi bani vechi speranţe

Ziarul de Vrancea
2 feb 2014 499 vizualizări
Este extrem de puţin probabil ca Romania să reediteze la Jocurile Olimpice de iarnă medalia unică din 1968

Romania a obţinut la Jocurile Olimpice de iarnă o singură medalie de bronz în istoria participărilor sale, prin echipajul de bob două persoane format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, la ediţia din 1968 de la Grenoble (Franţa), în rest cele mai bune performanţe fiind trei clasări pe poziţia a patra. Romania a participat la 19 din cele 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, absentand de la prima, de la Chamonix (Franţa), şi de la Squaw Valley (SUA - 1960). Pană în prezent, 43 de naţiuni au caştigat cel puţin o medalie în cele 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, Romania clasandu-se pe ultima poziţie în această ierarhie. Dintr-o ţară cu relief muntos în proporţie de 35 la sută, sportivii romani au adus, de-a lungul vremii, doar 20 de puncte în clasamentul Jocurilor Olimpice de iarnă.
În afara performanţei lui Panţuru şi Neagoe, cele mai bune clasări ale sportivilor romani la Jocurile Olimpice de iarnă se leagă tot de echipaje: cea de sanie două persoane, formată din Ion Apostol şi Liviu Cepoi, a ocupat locul patru în 1992 la Albertville, în timp ce echipajele de bob patru persoane s-au clasat pe aceeaşi poziţie în 1932 (Lake Placid) şi 1968 (Grenoble). La ultima ediţie a jocurilor de iarnă, cea din 2010 de la Vancouver, cel mai bun rezultat a fost înregistrat de echipa de biatlon, formată din Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea şi Reka Ferencz, care s-a clasat în proba de ştafetă, 4x6 kilometri, pe locul 10. Recordul de sportivi romani participanţi Olimpiada de iarnă este deţinut de ediţia din 1980 a Jocurilor Olimpice de la Lake Placid, cand au concurat 35 de sportivi.
Delegaţia Romaniei care pleacă, maine  spre Soci, pentru cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, are în componenţă 24 de sportivi, cu patru mai puţin decat la cea precedentă de la Vancouver, obiectivul fiind o clasare în primele zece locuri la una dintre cele opt discipline la care participă romanii.
Nici de această dată speranţele delegaţiei Romaniei la o medalie nu sunt mari, la fel ca în ediţiile precedente, putand spera la un loc în primii 20 în probele individuale prin Eva Tofalvi (biatlon), Pepene (schi fond) şi ştafeta de sanie. Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci vor debuta la 7 februarie şi se vor încheia la 23 februarie.

Lotul Romaniei pentru Soci
Schi alpin - Alexandru Barbu, Valeriu Achiriloaie, Ania Cail.
Schi fond - Sara Timea, Paul Pepene, Florin Pripici;
Biatlon - Eva Tofalvi, Cornel Puchianu;
Sărituri cu schiurile - Iulian Pîtea;
Patinaj artistic - Zoltan Kelemen;
Skeleton - Dorin Velicu, Maria Mazilu;
Sanie - Valentin Creţu (simplu masculin, ştafetă), Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, ştafetă), Raluca Strămăturaru (simplu feminin, ştafetă);
Bob - Nicolae Istrate şi Florin Crăciun (dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuţ Moldovan şi Bogdan Otavă (echipajul de 4 masculin), Adela Constantin şi Andreea Grecu (dublu feminin).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.