Sport

Gradina Publica - locul preferat al sahistilor

Lucian Irimiea
13 sep 2007 688 vizualizări
Zilnic, zeci de sahisti se string in spatiul special amenajat pentru ei in parc. Jucatorii cer ca locatia sa fie luminata

Gradina Publica din centrul Focsaniului a devenit cel mai cunoscut loc de intilnire al oamenilor de toate virstele din oras. Tineri indragostiti, copii mici si batrini, toti gasesc activitati diverse in Gradina Publica. "Sectorul sahistilor" este deja arhicunoscut ca locatie in care multi tineri si batrini se reunesc zilnic pentru o partida de sah, table sau remi. Multi dintre ei sint pasionati ai acestor jocuri. "Sint aici din 1994 si joc toate jocurile. La sah se joaca fara bani, uneori pina noaptea. Zi de zi ne intilnim" a spus Vasile Doran, unul dintre "gambleri" sau nea Sile, cum este denumit de catre cunoscuti. Zona aceasta este mereu plina de oameni, majoritatea pensionari. Paun Ene este un alt membru vechi al grupului de sahisti amatori: "Membru am fost din anul 1981. Sahul l-am practicat si il practic mult pentru ca imi place. Am fost marinar la Constanta si se organizau concursuri intre marinari. Mi-a placut de la virsta de 17 ani", ne-a spus sahistul Paun. Acesta este un adevarat iubitor de sah, urcind si pe podiumul judetean la diverse concursuri.


Se doreste iluminarea sectorului


Un alt pasionat al acestor jocuri este Pavel Melinte, un cetatean din orasul Odobesti. "Am un handicap de gradul 2, dar asta nu ma impiedica sa joc sah. Iubesc acest sport al mintii de mic copil". Melinte apreciaza faptul ca acum 4 ani a fost renovata zona sahistilor, dar spune ca-i lipseste iluminatul seara: "Ce lipseste aici este instalatia de lumini. La Tirgoviste sint doua sectoare de sah, iar aici s-ar putea amenaja o asemenea zona si in parcul Nicolae Balcescu". Desi pare inedit, unii jucatori sint tineri de 20 ani. Pavel Melinte mai spune ca au uneori probleme noaptea cu copiii care trec pe acolo si arunca pietre in sahisti uneori, dar ca acesta este unicul incident din aceasta zona. Mergind mai mult prin parc, iti dai seama cit de incredibil este acest loc si cum poate uni in el toate generatiile. Sectorul sahistilor ramine ca un fel de "monument istoric" cu care urbea se poate mindri si n-ar fi rau daca ar avea parte de ceva mai multa atentie si ingrijire din partea municipalitatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.