Sport

Datoriile bugetare ale Unirii nu vor fi sterse

Cristi Irimia
7 apr 2005 620 vizualizări
Aproximativ 10 miliarde de lei are de achitat la buget societatea care a bagat bani in echipa fanion din 2002 si pina acum. Dupa alegerile de anul trecut Finantele au decis sa ceara falimentul AS CS Unirea 2002 Focsani


Unirea va termina acest campionat, insa pentru editia 2005 - 2006 situatia echipei este incerta, chiar daca se va salva de la retrogradare



Ziarul de Vrancea a scris in urma cu mai bine de o luna despre actiunea Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea care a cerut declararea falimentului AS CS Unirea 2002 Focsani, sponsor al divizionarei B cu acelasi nume in ultimii 3 ani. Dosarul inaintat de Finante a ajuns pe 15 februarie la sectia comerciala a Tribunalului Vrancea, iar primul termen a fost fixat pentru miercuri 13 aprilie. Actiunea Finantelor vrincene a fost criticata in unele medii fotbalistice, desi nu doar Unirea Focsani este vizata la nivel national, ci si alte echipe din primele doua esaloane.

Actiunea finantistilor, extinsa in toata tara

Statul incearca sa recupereze zecile de miliarde de lei pe care cluburile de fotbal le au datorie la buget, dupa ce ani de-a rindul patronii de cluburi din Divizia A s-au umplut de dolari din transferurile facute, uitind sa-si achite si darile catre stat. Este evident ca la Unirea nici un actionar din ultimii ani n-a scos bani din fotbal, insa s-a vorbit de altfel de avantaje cita vreme a fost la putere PSD-ul. Acum, Finantele cer achitarea datoriilor, iar replicile de genul "Ce aveti cu noi?" nu-si au rostul. Un fotbal local avind in spate miliarde de lei de achitat la buget nu este unul sanatos, cita vreme focsanenii de rind, dar si alte firme care nu au legatura cu fotbalul, cotizeaza anual prin taxe si impozite considerate impovaratoare. Legea trebuie sa fie egala pentru toti, indiferent ca e vorba de afaceri cu lemn, cu vin ori ca sportul-rege este cel vizat.

Primaria va sustine fotbalul prin baza sportiva "Milcovul"

Ajutorul pe care il pot da oficialitatile locale n-ar trebui sa aiba legatura cu datoriile deja existente. Stergerea acestora este imposibila, iar sustinerea fenomenului fotbalistic tine de punerea la dispozitie a stadionului "Milcovul" si achitarea sumei ce trebuie bagata anual in baza sportiva din Sud. Primarul Decebal Bacinschi vorbea de aproximativ 4 miliarde de lei anual, bani de la buget prin care se asigura echipei un teren de joc si doua de antrenament in cele mai bune conditii. Totodata, se mai poate discuta si de reesalonarea sau chiar achitarea datoriilor catre CUP si ENET, insa de aici si pina la a anula datoriile care inseamna impozit din venitul pe salarii, dobinzile aplicate la impozitul din venitul pe salarii, datoriile la fondul de solidaritate sociala s. a. m. d., este de neconceput.

Ca o comparatie cu una din tarile cu fotbal dezvoltat, trebuie spus ca in Spania statul a inceput deja operatiunea de recuperare a datoriilor pe care echipele de fotbal le au la buget. Nici o echipa nu va fi iertata, dupa cum au anuntat oficialitatile spaniole, singura metoda de a scapa fiind vinderea stadionului propriu, cum a facut Real Madrid de exemplu.

Nici un leu dat la buget din 2002

Trecind granitele, Unirea 2002 Focsani n-are ce vinde pentru a scapa de cele 10 miliarde de lei datorie la bugetul de stat, insa la fel de adevarat este faptul ca societatea careia i se cere falimentul acum n-a mai bagat bani in echipa de citeva luni bune.

Cum s-a ajuns la aceasta datorie uriasa? Simplu! Simtindu-se protejati de PSD, oficialii Unirii nu s-au grabit sa achite datoriile catre buget, nevirind nici macar un leu din 2002 si pina astazi. Oricum, sponsorii Unirii n-aveau interesul acesta pentru ca si banii care-i virau la echipa ii dadeau fara deplina vointa, presiunile la nivel politic fiind cunoscute deja. Metoda sponsorizarilor fortate, atit de draga lui Oprisan a functionat de minune cit timp s-a aflat la putere PSD-ul. Practic, Unirea este in continuare echipa lui Oprisan, structura clubului (sponsori mai vechi sau mai noi, presedinte, antrenor si jucatori) fiind una foarte apropiata baronului.

Cit priveste faptul ca Finantele cer achitarea datoriilor, acesta nu este un atac la Marian Oprisan, ci o actiune de normalitate intr-un stat democratic, unde ar trebui ca legea sa fie aceeasi pentru toti contribuabilii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.